Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Deznodamantul cazanului de tuica de la Sibiel: sa putrezeasca!

Fost secretar al Primăriei din Săliște, prefectul Horaţiu Răcuciu a atacat în instanţă o hotărâre a administraţiei din Sălişte, referitoare la transformarea în obiect de muzeu a unui vechi cazan de ţuică. ”Să putrezească”, a spus primarul Teodor Bancu despre cazan, după ce prefectul a câștigat procesul.

 
Scandalul a început după ce două asociaţii din zona Mărginimea Sibiului s-au arătat interesate să preia în administrare cazanul de ţuică din Sibiel. Fiind unul foarte vechi şi folosit zeci de ani, reprezentanţii asociaţiilor “Obştea satului” şi “Sibiel 2000” s-au gândit că ar putea atrage turiştii cu el dacă l-ar aranja şi l-ar expune. Pentru a respecta legea primăria Sălişte a trebuit să organizeze o licitaţie publică de atribuire a cazanului de ţuică. Aici a intervenit Instituţia Prefectului care a atacat în contencios legislativ decizia, trimiţând totul în Justiţie. Procesul a pornit de la faptul că primăria Sălişte nu deţine fizic actul de proprietate al cazanului. “Terenul în cauză este înscris în cartea C. F. încă din anul 1920 dar fiind foarte vechi nu se mai vede foarte clar. Noi oricum avem toate actele necesare care să ateste apartenenţa şi am vrut să organizăm licitaţia ca să fie totul legal. Cred că se puteau găsi şi alte formule prin care să oferim cazanul dar aşa am considerat că este normal. Acum s-au găsit ei că nu este în regulă”, a declarat primarul din Sălişte, Teodor Banciu.
 
Instanţa dă dreptate Prefecturii
 
“Potrivit informaţiei postată pe portalul Tribunalului Sibiu, a fost admisă acţiunea formulată de prefectul de Sibiu şi s-a dispus anularea HCL Sălişte nr. 155 / 2010, privind închirierea prin licitaţie publică a clădirii cu cazanul de rachiu. Sentinţa nu a fost comunicată instituţiei noastre, până în prezent, şi este cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, a anunţat la finalul săptămânii trecute, Dorin Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu. Vestea nu a fost primită cu prea mare bucurie la Sălişte, administraţia locală anunţând că nu va face recurs, dar nici nu va mai căuta să găsească un scop nobil cazanului. “Dacă aşa crede lumea că este mai bine atunci îl lăsăm acolo să putrezească şi ne vedem de treabă! Probabil că, în timp, clădirea se va dărâma. Eu am vrut transparenţă, am vrut să facem un lucru bun”, a mai spus, Teodor Banciu, primarul din Sălişte şi preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România.
 
 
Cu primăriile la judecată
 
În anul 2008 Instituţia Prefectului Sibiu a atacat în instanţă zece hotărâri ale administraţiilor publice locale din judeţul Sibiu. Numărul acţiunilor a crescut vertiginos în 2009 şi 2010, majoritatea acţiunilor referindu-se la decizii ale primăriilor de a acorda stimulente angajaţilor pentru a reduce efectele tăierilor guvernamentale de salarii. În prima jumătate a acestui an Prefectura Sibiu a atacat în contencios administrativ 22 de decizii ale administraţiilor publice locale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus