Joi,
16.09.2021
Partial Noros
Acum
23°C

Patronii Romaniei s-au intalnit la Sibiu

În prezența ministrului Finanțelor și a consilierului premierului, Andreea Paula Vass, membrii Uniunii Generale a Întreprinzătorilor din România s-au întâlnit la Sibiu pentru a-și alege noii reprezentanți, dar și pentru a discuta despre parteneriatul public privat.

Din start, Andreea Paula Vass a cerut reprezentanților patronatelor să se unească, altfel nu vor avea nicio șansă pe viitor, în relația cu autoritățile sau cu sindicatele. ”Am înțeles că sunt vreo 20 de asociații patronale, din care nouă sunt mai importante. Oameni buni, uniți-vă și ieșiți pe o singură voce. Altfel nu reușiți”, a îndemnat Vass.
Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a elogiat activitatea guvernului din care face parte, anunțând că în 2012 investițiile pregătite din bani publici vor depăși, ca valoare, suma totală alocată anual pentru salariile din domeniul bugetar. ”Este o premieră în România, asemenea faptului că avem cheltuieli cu investițiile de peste 7% din PIB, ceea ce reprezintă cea mai mare pondere între țările din UE”, a mai spus Ialomițianu.
Un discurs cât se poate de pragmatic a avut Martin Bottesch, președintele CJ Sibiu, care a invitat întreprinzătorii prezenți să participe la cele două proiecte în parteneriat public-privat (PPP) pe care administrația județului Sibiu le are în plan. Este vorba de un nou spital de urgență și de amenajarea turistică a zonei Păltiniș-Cindrel.
Pe de altă parte, președintele UGIR, George Constantin Păunescu, a arătat că organizarea acestei întâlniri la Sibiu are drept înțeles și faptul că puterea economiei private trebuie luată în considerare mai cu seamă în provincie. ”A trecut vremea când de la București se luau toate hotărârile. Iată, și noi, dăm azi cuvântul oamenilor de afaceri din provincie”, a arătat Păunescu înspre președintele UGIR Sibiu, Ioan Tușinean, președintele consiliului de administrație al Construcții SA.
 
Să nu mai dăm mită!
 
Evenimentul de la Sibiu a fost organizat în parteneriat cu CECCAR – Corpul experților contabili și al contabililor autorizați din România. Președintele acestuia, Marin Toma, a ținut o alocuțiune pe tema eticii în afaceri, din care un punct a stârnit cele mai multe discuții – ”Cum răspund când mi se cere să dau mită pentru a obține un contract”. ”Cineva mi-a spus «să fiu cât mai operativ»”, a continuat Toma, trecând apoi la următorul punct din prelegerea sa. A fost întrerupt, însă, de Andreea Paula Vass. ”Nu, stați, dați-ne răspunsul, spuneți-ne mai multe”, a cerut Vass. ”Păi, eu am dat deja răspunsul”, a zâmbit Toma, spre amuzamentul audienței formate din patroni. ”Haideți să începem să nu mai dăm mită. Nu ceilalți să înceapă, ci noi de aici, acum”, a cerut Vass, ridicându-se în picioare și stârnind ample discuții. ”De ce să nu dăm mită? Pentru că avem de câștigat pe termen lung. Dar ne este foarte greu să gândim pe termen lung”, a explicat cineva din sală.
 
Discuții
 
Înainte de Adunarea generală extraordinară a UGIR, o serie de specialiști în domeniul bancar, al proiectelor europene și reprezentanți ai autorităților centrale au vorbit despre PPP, despre strategiile de viitor în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, dar și despre relansarea creditării în România. ”Acum, băncile nu fac altceva decât să își curețe creditele. În rest au un partener bun – statul român. Creditele noi sunt nesemnificative. Mi-e și jenă să vă spun procentul”, a declarat Ioan Hidegcuti, președintele Directoratului Fondului Român de Garantare, care a îndemnat întreprinzătorii să aibă curajul de a accesa credite, garantate de stat.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus