Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Peste 10.000 de sași din Germania, Austria, SUA și Canada sunt așteptați la Sibiu în august. Concert în Piața Mare cu Peter Maffay, născut în Transilvania, devenit unul dintre cei mai de succes artiști din topurile germane

Peste 10.000 de sași din Germania, Austria, SUA și Canada sunt așteptați la Sibiu în august. Concert în Piața Mare cu Peter Maffay, născut în Transilvania, devenit unul dintre cei mai de succes artiști din topurile germane

Amânată timp de 3 ani din cauza pandemiei, Întâlnirea internațională a sașilor va avea loc la Sibiu în perioada 2-4 august 2024. Cele mai multe evenimente vor avea loc în zona centrală a orașului, iar invitatul special este muzicianul german născut la Brașov, Peter Maffay. Aflat la finalul carierei sale, acesta va susține primul concert în țara în care s-a născut.

„Pretutindeni acasă” este motoul celei de-a doua ediții a Întâlnirii internaționale a sașilor, un eveniment ce se va desfășura sub patronajul președintelui României, Klaus Iohannis, a anunțat Martin Bottesch, președinte al Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania (FDGT).

„Prima întâlnire în acest format a avut loc, tot la Sibiu, în anul 2017. Evenimentul din acest an a fost programat inițial pentru 2021, a fost, însă amânat din cauza pandemiei. Scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales al tinerei generații, pentru Transilvania”, a spus Bottesch în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat că întâlnirea este programată pentru prima săptămână din luna august, deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară.

Reprezentanții FDGT se așteaptă la un număr de peste 10.000 de participanți, care vor veni din Germania, Austria, dar și din SUA și Canada.

Printre organizatorii evenimentului se numără FDGT, asociații ale sașilor, Biserica Evanghelică C.A. din România și Fundația Saxonia, iar unul dintre principalii finanțatori este Fundația M&V Schmidt.

Programul celor trei zile cuprinde aproximativ 50 de manifestări culturale, printre care expoziții, parada portului popular săsesc, prezentări de filme, tururi ghidate prin oraș, teatru și dansuri populare etc. „Una dintre expoziții va avea ca temă Diploma Andreană, emisă în anul 1224 de regele maghiar Andrei al II-lea, document în care au fost precizate drepturile sașilor și îndatoririle acestora față de coroană. Pentru sași, Diploma Andreană, de la a cărei emitere se împlinesc 800 de ani, a avut rolul unei constituții. Expoziția va fi inaugurată la Sala Thalia în 3 august, la ora 15:00”, a anunțat Martin Bottesch.

În cadrul conferinței, Adrea Rost, vicepreședinte al FDGT, a explicat că unul dintre evenimentele importante a Întâlnirii sașilor va fi parada portului popular, care va fi organizată pe 3 august. Parada va pleca din Piața Huet, va traversa Piața Mică, Piața Mare, strada Arhivelor, strada Cetății, strada Nicolae Bălcescu și va reveni în Piața Mare. „Spre deosebire de 2017, în acest an se va confecționa pentru fiecare grup de participanți și câte un panou în limba română pentru ca publicul să știe din ce localitate este grupul respectiv”, a spus Rost. Ea a precizat că după parada pe scena din Piața Mare vor vorbi liderii asociațiilor săsești, dar și șeful statului. Seria de dansuri va fi deschisă de Junii Sibiului.

Întâlnirea internațională a sașilor de la Sibiu se va încheia cu un concert în Piața Mare care va fi susținut de Peter Maffay, un cunoscut cântăreț german, de origine română. Acesta s-a născut la Brașov în 1949 și a emigrat împreună cu familia în Germania când avea 14 ani. în 1963, Maffay a devenit unul dintre cei mai cunoscuți artiști rock din Germania. În această perioadă a înregistrat 20 de albume, multe dintre care au ajuns în topuri. În anul 2022, Peter Maffay a fost unul dintre cei patru jurați ai concursului de muzică Vocea Germaniei, concurentul din echipa sa clasându-se pe locul al doilea în finală.

Concertul lui Maffay în Piața Mare va fi primul din România, acesta fiind cunoscut în țara noastră mai mult prin intermediul unei organizații caritabile Fundația Tabaluga. „Peter Maffay este un vechi și drag prieten al meu și al României, iar unul din visele lui la care ține foarte mult este să cânte în fața publicului din țara sa de origine. Acesta este probabil cel mai frumos cadou pe care i-l pot oferi (...) Show-ul lui va fi, poate, singura ocazie de a-l vedea live, în concert, în România”, a declarat Michael Schmidt, cel care finanțează concertul.

Iar Wolfgang Koeber, președintele Clubului Economic German din Transilvania, implicat în organizarea logistică a evenimentului, a spus că Maffay va veni cu o echipă de 40 de oameni, iar concertul va dura cel puțin o oră.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 3 săptămâni

Daca seria de dansuri va fi deschisă de Junii Sibiului, propun sa se continue cu formaţia de dans popular maghiar Gorboc din Mişca. Daca tot vorbim de intalnirea sasilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gogu

Acum 3 săptămâni

Dar cine vrei sa facă deschiderea? Ansamblul acela învechit e dansuri săsești anoste' cu ''dansatori'' nepregatiti, fara ureke muzicală, aritmați și cu o coregrafie de zici că e gândită de Băsescu?
Raspunde

Gugu

Acum 3 săptămâni

Am râs copios! Mulțumesc Rosu și Gogu :-))
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

*** (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 săptămâni

Va fi prezenta toata spuma spumelor si crema cremelor dupa ce **** Iohannis a transformat Sibiul in cartelul mafiei, coruptiei si terorismului international.

Raspunde

Emila

Acum 3 săptămâni

*** 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului care incită la ură.)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus