Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Guvernul a dat anul acesta 600.000 de lei organizatiilor sasilor sibieni

 

Guvernul a dat în acest an 600.000 de lei organizaţiilor etnicilor germani din judeţul Sibiu, cea mai mare sumă, 360.000 de lei, a fost alocată căminului spital Dr. Carl Wolff, al Bisericii Evanghelice din municipiul Sibiu, unde sunt internaţi bolnavi de cancer, dar mai ales bătrâni saşi şi români, a anunţat marţi, printr-un comunicat, prefectul judeţului, Horaţiu Răcuciu.
 
"(...) Pentru anul 2011, Guvernul României, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Agenţia judeţeană Sibiu pentru prestaţii sociale a alocat următoarele subvenţii: - pentru Asociaţia Diakonisches Werk a Credincioşilor Bisericii Evanghelice C.A. din România: 112.188 lei; - pentru Asociaţia Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice C.A. din România: 360.000 lei; - pentru Asociaţia Evanghelică de Diaconie Mediaş: 165.600 lei", a precizat prefectul.
Acesta a prezentat aceste date şi în perioada 6-7 octombrie, la Berlin, unde au avut loc lucrările celei de a 15-a sesiuni de lucru a Comisiei mixte româno-germane pentru problemele etnicilor germani din România, transmite Mediafax.
 
Prefectul sibian a prezentat la Berlin şi un raport în care vorbeşte despre învăţământul în limba germană din Sibiu. Raportul evidenţiază, printre altele, cererea foarte mare de locuri în grădiniţele şi şcolile cu predare în limba germană. Aceste instituţii de învăţământ au o bază materială bună (dotarea bibliotecilor şi laboratoarelor din fonduri MECTS, dotări prin iniţiativa PASCH - Germania - a şcolilor în care se organizează examenul Deutsches Sprachdiplom). Pregătirea bună a elevilor se vede şi în rezultate bune şi foarte bune ale celor care învaţă în şcolile cu predare în limba germană.
În ce priveşte educaţia în limba germană, raportul prefectului menţionează şi aspecte ce influenţează negativ procesul educativ în limba germană, cum ar fi: fluctuaţia/lipsa de personal didactic calificat, în special din motive economice; absolvenţii învăţământului superior, potenţiale cadre didactice, preferă locurile de muncă din economie, optând doar în ultimă instanţă pentru un post în învăţământ.
 
Raportul prezentat la Berlin de prefectul Horaţiu Răcuciu mai evidenţiază şi câteva aspecte legate de activităţile culturale în sprijinul valorilor culturale germane. Între ele se detaşează continuarea Proiectului, lansat în 1997, prin care s-a înfiinţat, în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, o unitate muzeală de artă populară săsească având ca scop salvarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial aparţinând acestei minorităţi. Un loc important în plan cultural îl ocupă relaţia româno-germană, amplificată, an de an, datorită colaborărilor pe care muzeul le are cu o serie de instituţii de cultură din Germania şi Austria.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

alex

Acum 12 ani

tacere de mormant!! ... asa ceva mai rar ... cum sa nu ziceti nimic ROMANI!!!!!
Raspunde

@alex

Acum 12 ani

tacerea e din cauza ca nu se stiu amanunte, iar cele date in articol sunt doar de linistit spiritele; Adevarul este ca guvernul subventoneaza un \" camin de batrani\" care este de fapt o afacere rentabila, fiind finantat de BRD, nu plateste taxe pentru ca e ONG, dar...10 camere functioneaza pe sest ca hotel pentru sasii care isi viziteaza fosta patrie, iar \"batranii\" nu au deloc cancer ci numai apartamente proprietate pe care le lasa mostenire fundatiei, iar intre timp au rude bogate care platesc bucuros din Germania 390-500 de euro pe luna. Cu toate ca statutul precizeza ca sunt obligati sa ia si romani, ( fapt confirmat de d-na Susanne Kastner) ii puteti cauta cu lumanarea pentru ca conditia este sa fi in biserica evanghelica si nu de azi de ieri. Sunt totusi cativa \"alibi\"-romani care banuiesc ca au platit bine. Interesant ar fi de aflat cu cate subventionat caminul de batrani de pe Cosbuc?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus