Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Decanul Facultatii din Heidelberg mi-a spus ca ei n-au conditiile noastre

Ioan Leş a fost timp de şase ani ambasador la României în Venezuela. Acum conduce destinele Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”. Cum a fost trecerea de la Ambasadă la facultate şi ce diferenţe sunt între Facultatea de Drept din Heidelberg, Germania, şi cea din Sibiu, aflaţi în rândurile următoare.

Reporter: Puţină lume cunoaşte experienţa dumneavoastră foarte bogată în ceea ce priveşte ţările Americii de Sud. Ce aţi învăţat din aceste experienţe, cu ce aţi rămas?
Ioan Leş: Problema legată de învăţat este ceva mai complexă pentru că eu cred că toată viaţa învţăm, indiferent de activitatea pe care o desfăşurăm. Se spune adesea că într-o funcţie înveţi ceva, dar în mod obişnuit o funcţie n-o exerciţi pentru a învăţa ceva ci pentru a coordona o anumită activitate şi pentru a face ceva pentru ţară sau instituţia pe care o reprezinţi. Ca să revin la întrebarea dumneavoastră, eu în perioada anilor 1992 – 1996 şi pe urmă în perioada 2004 – 2006 am fost numit ca ambasador în Venezuela, unde am reprezentat statul român. Activitatea diplomatică implică stabilirea unor legături constante şi susţinute cu autorităţile din ţara de reşedintă, în special cu Ministerul Afacerilor Externe şi Guvern, pentru a încerca să dezvoltăm relaţiile. Nu numai în domeniul strict diplomatic ci şi în domeniul economic, cultural, ştiinţific, social şi aşa mai departe.

Rep.: Şi în ce relaţii suntem cu Venezuela şi ţările Americii de Sud? Avem relaţii cu ele?
I.L.: Relaţiile pe care le avem cu Venezuela şi America Latină în general sunt relaţii de cooperare, destul de bine consolidate, şi sunt relaţii care se bazează pe o anumită comunitate de idei, pe anumite conexiuni care ţin de obiceiurile nostre, de tradiţiile nostre şi de latinitatea noastră comună. Întotdeauna relaţiile dintre România şi America Latină au fost excelente pentru că în istorie nu am avut niciodată sincope, conflicte ori divergenţe majore. Aş spune că în cadrul organismelor internaţionale întotdeauna am constata poziţii comune. De foarte multe ori istoria ne-a arătat că ţările pot avea opinii diferite şi se poate ajunge până la conflicte de ordin militar, cel mai adesea într ţările apropiate sau vecini.

Rep.: Înseamnă că noi suntem prieteni foarte buni...
I. L.: Ţările îndepărtate nu prea generează asemenea divergenţe sau conflicte.

Rep.: Continuând relaţiile acestea foarte bune, spuneţi-ne ce va avea de câştigat ULBS şi şi ce vor avea de câştigat studenţii pe urma deschiderii în cadrul facultăţii pe care o conduceţi a Centrului Cultural Latino-American?
I. L.: În primul rând, Centrul Latino-American este un centru cultural. El vizează în mod esenţial această componentă culturală care poate contribui la o mai bună cunoaştere a popoarelor prin activităţile pe care ni-le propunem. Este vorba de o mai bună posibilitate de informare prin dotările pe care le vom avea, şi spun asta gândindu-mă la numeroase cărţi şi lucrări ale unor mari scriitori din ţările Latino-Americane. Ştim foarte bine că în domeniul literaturii ţările din America Latină se situează în avangardă. Dar observaţi că acest centru a fost deschis la Facultatea de Drept. Poate că îşi avea locul la Facultatea de Filologie. A fost şi o decizie care a ţinut seama de logistica pe care o are facultate noastră, avem spaţii corespunzătoare, foarte bine dotate şi trebuie să vă mărturisesc faptul că ne-am gândit să extindem domeniul acestui Centru dincolo de această componentă strict culturală.

Rep.: În ce direcţii ar putea fi el extins?
I. L.: Ne gândim şi la o componentă juridică, care până la urmă, într-un sens mai larg al cuvântului, poate fi inclusă în această componentă culturală. Vreau să vă spun că în luna martie a acestui an am înfiinţat o Asociaţie a Facultăţilor de Drept a ţărilor de origine latină. Ceremonia de înfiinţare a avut loc la Sibiu, chiar aici, iar Asociaţia a fost înregistrată în Spania, la Valladolid. De fapt, iniţiativa a aparţinut decanul Facultăţii de Drept de acolo, iar noi am continuat-o împlicându-ne foarte activ. Scopul acestei asociaţii este promovarea cercetării ştiinţifice, promovarea unor programe comune în domeniul învăţământului juridic şi desfăşurarea unor acţiuni comune, precum congrese, conferinţe în diferite direcţii ale Dreptului. La ora actuală avem şase ţări membre ale asociaţiei, ţări din Europa, şi ne gândim serios la extinderea în rândul ţărilor din America Latină.

Rep.: Cum vedeţi poziţia ULBS şi a Facultăţii de Drept în clasificările făcute de Ministerul Educaţiei în această toamnă?
I. L.: Universitatea Lucian Blaga după părerea mea stă bine. Suntem în categoria B, este adevărat, dar dacă aţi avea curiozitatea să verificaţi un pic această clasificare din Primera Division – ca să mă exprim aşa – veţi constata că sunt în această primă divizie 12 universităţi dar dintre acestea 12 numai 3 sunt universităţi cu profil umanist, adică universităţi în sensul strict al cuvântului de universitate. Este vorba despre Universitatea din Bucureşti – care este pe locul I, Universitatea din Iaşi, Universitatea din Cluj şi pe urmă vine Academia de Studii Economice din Bucureşti care este profilată pe ştiinţele economice, urmează câtvea universităţi tehnice, institute agronomice, de medicină... Astfel, dacă ne raportăm la universităţile în sensul strict al cuvântului, este o performanţă chiar şi pentru universitatea din Sibiu. În ceea ce priveşte Facultatea de Drept din oraşul nostru, ea este pe locul III în prima divizie. Greu va fi de acum înainte să ne păstrăm acest loc. Va fi extrem de greu.

Rep.: Anul viitor va fi unul de referinţă pentru ULBS, cu alegeri pentru un nou rector. Cum vedeţi activitatea domnul Oprean de până acum şi ce aşteptări aveţi de la viitorul rector? Personal, v-aţi gândit să candidaţi?
I. L.: În ceea ce priveşte activitatea conducerii universităţii, lucrurile cred că sunt destul de clare. În ceea ce priveşte prospectarea viitorului, răspunsul este mai dificil, mi-ar fi greu să spun că viitorul rector va fi x, y, sau z. Eu fac parte la ora aceasta dintr-o echipă a actualei conduceri a universităţii. Cred că dacă universitatea a ajuns în poziţia actuală se datorează foarte mult celor care i-au condus destinele. Şi din punctul acesta de vedere, dacă ne raportăm la ultimii 20 de ani, rezultatele sunt foarte bune. Lucrul acesta se datorează rectorilor şi mă refer, cu titlu de exemplu, la domnul profesor Ciocoi Pop, rectorul anterior al universităţii, şi evident la domnul profesor Oprean. Rezultatele se pot observa şi în planul cercetării ştiinţifice şi în plan educaţional, administrativ... S-au realizat foarte multe lucruri: Facultatea de Medicină, Biblioteca Universitară – care reprezintă un lucru apreciat chiar la nivel european. Chiar în facultatea noastră au fost investiţi foarte mulţi bani. Acum doi ani am avut o conferinţă internaţională aici cu executorii judecătoreşti şi au participat personalităţi de pe toate continentele. Foarte surprinzător, decanul Facultăţii de Drept din Heidelberg, Germania, la un moment dat mi-a spus: domnule, sunt foarte impresionat de facultatea dumneavoastră, este impecabilă! Eu, cum să vă spun, cunoscând Germania am avut o anumită reacţie: o fi, i-am spus, dar nu cred că este ca la dumneavoastră! Nu, îmi răspunde, ne depăşiţi!

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

eurosimpatizant

Acum 12 ani

degeaba ai conditii daca scoti loaze si corupti, pe cand Universitatea din Heidelberg are pana acum 11 laureati ai premiului Nobel si sta in THES-QS University Ranking pe locul 12, dupa Jiaotong-Ranking pe locul 15, ca cea mai buna universitate europeana continentala.
Raspunde

Profesor

Acum 12 ani

Domnule Les, afirmati ca \"rezultatele sunt foarte bune\"! Nu cumva sunt foarte bune la capitolul abuzuri, capitol unde dumneavoastra ar fi trebuit sa-i trageti de urechi pe cei care le-au comis? Trebuia sa vina Justitia din alte orase (ca cea din Sibiu este aservita grupului rectorului abuziv) sa dovedeasca si sa indrepte abuzurile? Nu cumva ati fost COMPLICE prin tacere si neimplicare? Nu cumva ati stat degeaba in Senat? Ia mai ganditi-va...
Raspunde

OPREAN CEL CORUPT pe site Realitatea

Acum 12 ani

Constantin Oprean, rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu îşi încheie anul acesta cel de-al doilea mandat consecutiv şi face parte de mai bine de 20 de ani din conducerea universităţii. La alegerile din 2008 a fost unicul candidat, contestat în baza regulamentului şi a Cartei universitare de mai mulţi profesori din instituţie care au format un \"Grup de iniţiativă pentru o Universitate curată\". La alegerile universitare din 2008 a modificat ilegal unele prevederi ale Cartei universitare care i-au permis să numească direct anumite persoane în organele de conducere ale universitaţii.
Raspunde

Odin

Acum 12 ani

Fratilor ULB a ajuns o afacere de familie unde imbuibati ca asta isi fac de cap iar ceilalti ca pestitori incearca si ei sa pape ceva pe langa. Aia nu mai e univ. e fabrica de bani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus