Vineri,
23.04.2021
Parțial Noros
Acum
11°C

Un viitor pentru Sibiu

Prima săptămână plină din octombrie cunoaște, din acest an, un nou eveniment cultural sibian, conceput de Ordinul Arhitecților din România (filiala Sibiu-Vâlcea) ca un prilej de a aduce în discuția marelui public tematica urbanismului și arhitecturii. S-a numit „Zilele Arhitecturii” și a avut co-organizatori generoși: Fundația pentru patrimoniul cultural Heritas și firmele Ambient, Mapei, Lindab, Tondach.
 Sibienii cu adevărat interesați au putut veni în contact cu cele mai interesante și, totodată, urgente chestiuni de pe platforma urbanistică a orașului lor: sustenabilitatea agendei culturale a Sibiului, creșterea armonioasă a organismului urban, deci și civic – instituțional! Pentru că ne aflăm în perioada specială de „după Capitala culturală europeană”, când se pot destructura multe inițiative pornite doar în oportunism și în grabă. Din fericire, suntem încă pe un val favorabil, cu prezența la acele târguri de turism care contează, cu prezența în ghidurile europene, cu standardul general asigurat de primărie și de instituțiile culturale din Sibiu. Cel mai simplu, pentru orice sibian mediu sau mic întreprinzător (nu numai din zona centrală) este exercițiul de a evalua ce-ar însemna azi pentru viața orașului scăderea numărului de turiști la nivelul din 1999, când se lansau programele culturale pentru Transilvania, inclusiv Sibiu, la nivel de ministere!
Zilele Arhitecturii au cuprins mai multe evenimente, atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg. Ne-am fi așteptat chiar la mai mult interes din partea celor care încearcă educarea pentru frumos și pentru comunitate a tinerilor – să aducă elevii la expoziții și la vizitarea organizată a unora dintre comorile orașului…
- s-au conceput tururi ghidate de specialiști pe trasee tradiționale – primul în 8 octombrie, pe bulevardul Victoriei (fost Regina Elisabeta), cu clădirile istorice astăzi ale Universității, cu Palatul de justiție, Palatul mitropolitan (lăsat într-o condamnabilă mizerie, cu parcul botanic cu tot!), Spitalul militar, Arsenalul și Școala de Război. S-a prezentat pe scurt și istoria remarcabilă a Parcului dendrologic Sub Arini (Erlen Park), care constituie unul dintre cele mai frumoase exemple de parcuri urbane din țară.
- au fost deschise și câteva expoziții cu tematică adecvată: în holul Habitus - exemple reușite de restaurări și mansardări de imobile / în holul central al primăriei – „Orașul nevăzut” și „Concursuri contemporane de arhitectură din landul Bavaria”, o alăturare semnificativă de planșe foarte vechi de concurs, cu clădiri proiectate pentru Sibiul începutului de secol XX, și de planșe ilustrând concursuri contemporane de arhitectură și urbanism din sudul Germaniei/ și tot expunere este și obiectul arhitectural „PauZA”, din Piața Mare, realizat de studenții arhitecți clujeni, ca aplicație a unor studii pe calculator, obiect ce ne deschide noi sugestii spațiale și ne scoate din obișnuitul interior-exterior.
- tot sâmbătă a avut loc și conferința teritorială a Ordinului Arhitecților – filiala Sibiu-Vâlcea, unde s-au discutat și aprobat propunerile specialiștilor locali în domeniile deontologiei profesiei de arhitect, regulamentului breslei și alte prescripții, ce se vor sintetiza la Conferința națională a Ordinului. Lucrurile trebuie treptat puse la punct, cu reglaje cât mai fine, ca proiectarea să vină tot mai mult în întâmpinarea beneficiarilor și marile lucrări de investiții să fie promovate transparent prin concursuri de urbanism și arhitectură.
Exact această problemă a promovării unor proiecte de cât mai înaltă calitate prin competiție s-a discutat și la simpozionul din 5 octombrie, dedicat unei investiții majore pentru viitorul Sibiului – un centru teatral și un centru de congrese/conferințe, pe care primăria, cu sprijinul conducerii Festivalului internațional de teatru Sibiu și al Ordinului Arhitecților, dorește să le așeze în zona actualului Teatru Național „Radu Stanca”. Acest proiect prezintă o mare complexitate și este o sarcină uriașă pentru un oraș de talia Sibiului. Dar miza este ridicarea comunității urbane sibiene deasupra rolului de centru economic de mică importanță – respectiv la un statut de centru regional și chiar național, prin capacitatea de a găzdui evenimente majore, care să atragă beneficiari din întreaga țară și din multe țări europene!
Au vorbit președintele Ordinului Național – arh. Șerban Țigănaș, primarul Klaus Johannis, directorul Teatrului, Constantin Chiriac, și conf. arh. Sergiu Nistor, semnalând faptul că Sibiul trebuie să-și mențină o agendă culturală coerentă, în situația când la nivel național nu există o politică culturală pe termen lung și nici reformă în acest domeniu! S-a arătat că asemenea mari investiții se fac numai în urma unui concurs internațional de arhitectură, care este de fapt un instrument de obținere a maximei calități. Programul complexului arhitectural este conturat deja, în sensul conceperii unui ansamblu care să cuprindă atât teatrul cu mai multe săli (spectacol + repetiții), cât și un centru de conferințe - ambele cu portanță națională. Astfel se va putea asigura baza pentru dezvoltarea orașului ca un centru al turismului cultural (evenimente teatrale și culturale pe tot parcursul anului) și ca un centru al turismului științific, pentru că va oferi posibilitatea organizării de întâlniri ale breslelor de specialiști într-o ambianță culturală, prelungire a sesiunilor respective de conferințe.
Deosebite au fost recomandările venite de la conducerea Camerei Bavareze a Arhitecților, care s-au referit la faptul că o asemenea construcție trebuie diseminată volumetric și funcțional, pentru a nu fi un „bolovan” în centrul orașului, pentru a se înscrie durabil în tradiția pieței Hermann / Unirii  a Sibiului și pentru a asigura rețele firești de comunicare între zona medievală, cea de secol XIX și cea de secol XXI.

 

Comentarii

1 comentarii

cadrilater

Acum 9 ani

Banuiesc ca pana la lansarea concursului pentru centrul de teatru-conferinte-turism, se va construi monstrul din spate cu mall, parcaje si tot tacamul si va reduce simtitor terenul ramas la dispozitie pentru fantezia arhitectilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus