Sâmbătă,
13.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

124 de milioane de euro, pentru un Paltinis cu 51 de km de partie

51 de km de pârtie, cu cinci instalaţii majore de transport pe cablu, dintre care un telescaun cu şase locuri, noi locuri de cazare şi parcare, trasee de drumeţie, de ciclism sau tiroliene sunt printre investiţiile propuse pentru viitorul staţiunii Păltiniş. Investiţiile totale sunt aproximate la 124 de milioane de euro.

Obiectivul de a transforma Păltinişul în staţiunea numărul unu din România este asumat de asocierea formată din Consiliul Judeţean şi consiliile locale Sibiu şi Poplaca, reunite în Asocierea de dezvoltare intercomunitară Păltiniş-Cindrel. În cursul acestei săptămâni, cele trei foruri legislative locale vor adopta planul de dezvoltare al zonei Păltiniş - Cindrel, creionat pe baza unui studiu realizat de Alpin Concept, în colaborare cu renumita firmă franceză Diagene.
Planurile urmăresc să transforme staţiunea Păltiniş într-o destinaţie turistică pe parcursul tuturor celor patru anotimpuri, „locomotiva” fiind însă pârtiile de schi.
Dezvoltarea staţiunii ar urma să fie realizată în două etape, prima fiind cea care dezvoltă domeniul schiabil, iar cea de-a doua urmând să confere atractivitate pentru o categorie mai largă de turişti, decât cea care practică schiul. Pe parcursul derulării proiectului, în asociaţia de dezvoltare ar urma să fie prinse şi alte primării, cum ar fi cea din Răşinari.

42 de pârtii

Autorităţile locale vor să creeze o staţiune a cărei atractivitate să depăşească zona Braşovului, unde planurile prevăd extinderea celor 15 km de pârtii până la 35 de km. Zona de acces la pârtii a fost stabilită a fi platoul de la intersecţia şoselei principale (DJ106A) cu drumul spre Şanta şi cel spre staţia meteo, platou aflat la 1.420 de m altitudine.
În total, sunt prevăzute a fi amenajate 42 de pârtii, dintre care una de divertisment şi trei pentru sanie. Restul sunt împărţite în patru categorii în funcţie de dificultate. Ar urma să existe 19 pârtii cu o lungime de 18,6 km  şi o pantă medie de 11,1%, 14 pârtii de 25,3 km cu o pantă medie de 19,4% şi alte patru pârtii de nivel „roşu” cu o pantă medie de 32% şi o lungime de 19,9 km. O pârtie de un km ar urma să fie de nivel „negru” şi o pantă medie de 44%, diferenţa de altitudine de la plecare la sosire urmând să fie de 440 de metri.

Instalaţii de transport cu debit ridicat

9.375 de schiori este capacitatea prevăzută a domeniului schiabil şi 12.200 de persoane, cea totală a sitului. Pentru a transporta schiorii autorităţile sunt sfătuite să amenajeze un număr restrâns de instalaţii de transport pe cablu, dar moderne şi cu debit ridicat. Astfel, ar urma să fie realizate cinci instalaţii majore (dintre care trei în prima etapă), alături de care să fie create mai multe instalaţii complementare. „Prioritar este telescaunul debraiabil cu şase locuri”.
Pentru a asigura un strat de zăpadă satisfăcător, 50% din suprafeţele pârtiilor ar trebui să poată beneficia de instalaţii de zăpadă artificială. Prin urmare, au calculat consultanţii, va trebui creată o rezervă de apă (lac artificial) de 80.000 de metri cubi.

De unde bani?

Capacitatea de cazare ar trebui să urce la peste 7.600 de paturi, faţă de cele nici 1.000 existente în prezent. În plus, calea de acces existentă, care traversează Răşinariul, va trebui înlocuită cu una care să ofere condiţii decente de acces. Locurile de parcare necesare ar trebui să fie în număr de cel puțin 6.000.
Documentul realizat de consultanţi şi proiectele de hotărâre propuse consilierilor locali şi judeţeni nu amintesc nimic despre resursele de finanţare. Însă recent, într-o întâlnire cu oamenii de afaceri din toată ţara reprezentaţi în cadrul UGIR, preşedintele CJ, Martin Bottesch, a vorbit despre soluţia parteneriatului-public privat. „Vă invit să vă alăturaţi nouă în acest proiect”, a spus Bottesch.
Pentru a se ajunge la amenaja viitoarea stațiune, investiția în primă fază ar fi de 44 de milioane de euro. 2,14 mil. pentru drumuri de acces și parcări, 7,3 mil. euro pentru amenajarea zonelor de acces la pârtii și spații comerciale, 19 mil. de euro pentru stațiile de transport, 4,6 mil. pentru amenajarea pârtiilor și alte 8,4 mil. pentru instalațiile de zăpadă artificială. Diversele dotări ale pârtiilor de schi ar urma să mai consume 1,47 de mil. de euro, iar pentru un restaurant amplasat la altitudine ar fi necesari 920.000 de euro.

Faza a doua

Pentru a lărgi plaja turiştilor interesaţi de Păltiniş, planul de dezvoltare prevede şi amenajarea de terenuri de sport, piscine, şcoli de alpinism, activităţi de pescuit, cicloturism şi programe de cunoaştere a florei şi faunei. Aceste proiecte ar urma să fie duse la îndeplinire în faza a doua a dezvoltării zonei.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

dabija

Acum 10 ani

asa da, super?!? vine alegerile :)))))
Raspunde

ja, ja

Acum 10 ani

la ***var...
Raspunde

ovidiu pop

Acum 10 ani

Dupa atata stagnare si o discutie e un mare pas. Pacat de multele tergiversari,dar hai dati-i bice.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Foarte buna treaba Iohannis!
Raspunde

airahaz

Acum 10 ani

dream on :)
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 10 ani

vise, vise, vise...totul pe banda de depasire, totul plin de superlative, nou si grozav dupa ce 20 de ani s-a dormit, dar...ce cusur are drumul prin Rasinari, cel putin pentru inceput? Daca prioritatea nr. 1 e un drum nou de acces si parcaje, ( PPP adica cu taxa) aleluia, bebelusilor de azi le va creste barba pana vor putea schia civilizat. Politica pasilor mici ar fi mai inteleapta. O piscina la Paltinis are atata sens cat o partie de schi la Mamaia, sa-si faca hotelurile piscina acoperita, alta nu trebuie. Iar un restaurant de un milion, iarasi nu trebuie, poate fi si mai modest, pentru drumetii din vara si schiorii din iarna, care multi vin cu merindele in traista. Dar modestia nu a fost niciodata caracterisitica romanilor, sasilor da!
Raspunde

eurosimpatizant 2

Acum 10 ani

a, mi-a scapat din articol ca vor sa intreaca prin amenajarile visate Brasovul, asa se explica grandomania.
Raspunde

Calin

Acum 10 ani

Eu nu vreau sa plec din tara ca sa schiez Eu nu vreau stadion Eu nu vreau ATV-uri prin muntii nostrii Eu vreau partii Eu vreau sa practic cicloturism Eu vreau sa schiez \'acasa\' Eu vreau ca banii mei sa ramana \'aici\' intre prietenii mei
Raspunde

tot Calin

Acum 10 ani

imi corectez comentariul 8. Considerati \"nostrii\" cu un singur \'i\'. ;)
Raspunde

Rares

Acum 10 ani

Ar fi o treaba minunata si posibila.Preturile insa vor trebui pastrate la un nivel civilizat pentru ca altfel vom merge mai departe sa schiem in Austria sau la BV la preturi mari.
Raspunde

moimeme

Acum 10 ani

Firma franceză se numeste Dianeige! Mai multă precizie d-le Deleanu!
Raspunde

Cipcirel

Acum 10 ani

Astea sunt povesti electorale.
Raspunde

Dorin

Acum 10 ani

1. Vin alegerile 2. oare ale cui vor fi cabanele si hotelurile de acolo? ca vad ca s-a pus doar problema unui restaurant la altitudine si a maririi locurilor de cazare fara a se spune cum. de ce ar construi primaria un restaurant si nu si hoteluri? sau il vom face de un milion de oiro (peste 1500mp) si-l dam si pa ala in administrare gratis? 3. oare cine va administra partiile? pariez ca le vom dota cu de toate (telescaun, tunuri de zapada, nocturna) si le vom da in administrare pe nimic :) 4. sunt curios cine este /va deveni rapid proprietarul terenurilor pe care le vor folosi baietii pentru minunea asta? Asa, povestea e frumoasa. Intrebarile raman.
Raspunde

remmus

Acum 10 ani

Din cate am inteles din surse aproape sigure in 2-3 ani va fi gata....Asa sa ne ajute Dumnezeu.
Raspunde

anonim

Acum 10 ani

pamanturile sunt sub administrarea primariilor Poplaca,Rasinari etc. si nu a cuiva anume,iar cine le administreaza si este proprietarul hotelurilor si a restaurantelor nici nu ma intereseaza atat timp cat au preturi decente si mai ales daca asa ceva o sa existe in Paltinis asa cum am auzit si eu in aprox.2-3 ani de zile.
Raspunde

Aly

Acum 10 ani

Curiozitatea mea este de unde apa pentru atitea pirti ,mai ales in contexul secetei continue din acest an...deci nu cred ce exista nici prea multe izvoare in zona
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus