Luni,
21.06.2021
Innorat
Acum
17°C

Mitropolitul Saguna a fost deshumat. Sibienii se pot ruga la el in Catedrala Mitropolitana

Preşedintele Traian Băsescu şi PF Patriarh Daniel sunt doar doi din sutele de oaspeţi de seamă aşteptaţi săptămâna aceasta la Sibiu, la ceremonia de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna. Puţină lume ştie însă că pentru acest eveniment osemintele Mitropolitului Şaguna au fost dehumate, împărţite în două racle şi mutate la Sibiu pentru ca toţi creştinii să se poată ruga direct la ele.

Ceremonia de deshumare a rămăşiţelor pământeşti a avut loc la sfârşitul lunii mai, după ce toate procedurile bisericeşti legate de caninizarea Mitropolitului Şaguna fuseseră complete. Evenimentul a avut loc în prezenţa Mitropolitul Ardealului, Mitropolitul Olteniei şi a Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Osemintele au fost împărţite în două racle, una dintre ele rămânând în Mausoleul unde fusese deja îngropat Andrei Şaguna, iar cealaltă a fost adusă la Sibiu, la sediul Mitropoliei Ardealului. „Am mers la Mausoleul marelui mitropolit Andrei Şaguna, am dezvelit mormântul şi am scos osemintele pentru a pregăti o raclă în vederea canonizării lui. Ne-am rugat ca Dumnezeu să ni-l aleagă ca ocrotitor şi ca mijlocitor”, a declarat ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la momentul respectiv. Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului spun că deshumarea şi împărţirea rămăşiţelor pământeşti reprezintă un proces firesc al canonizării, orânduit cu sute de ani în urmă de întemeietorii Bisericii. În trecut, în primele secole ale creştinismului, osemintele martirilor şi celor care au crezut cu tărie în Iisus Hristos au fost scoase din catacombe şi prezentate lumii ca dovadă a credinţei. Astfel, la fiecare canonizare osemintele sunt deshumate, în mod simbolic acest lucru arătând scoaterea lor din întuneric şi trecut şi aducerea în lumină şi prezent. Mai mult decât atât, ele se transformă din simple rămăşiţe ale trupului omenesc în obiecte de adoraţie şi dovadă a sfinţeniei, oase umplute de Duhul Sfânt, de care credincioşii se folosi pentru a se energiza. După ceremonia de la sfârşitul acestei săptămâni moaştele Sfântului Andrei Şaguna vor fi expuse în Catedrala Mitropolitană pentru ca sibienii să se poată ruga la ele. Tot zilele acestea, în Catedrală se va afla şi capul Sf. Apostol Andrei, adus special pentru acest eveniment.

Programul ceremoniilor

Conform programului oficial al slujbei de canonizare de săptămâna aceasta, ritualul va debuta în 28 octombrie, la ora 15:00, la Răşinari, unde va avea loc ultimul parastas. De acolo, coloana oficială va pleca spre Sala Transilvania din Sibiu, de unde va porni o procesiune solemnă până la Catedrala Mitropolitană. De la ora 16:30, clopotele bisericilor ortodoxe din Sibiu vor bate timp de zece minute. Sosirea la Catedrala Mitropolitană, unde se vor afla deja preoţii şi credincioşii celorlalte parohii sibiene, este programată la ora 17.00, când IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va adresa celor prezenţi un cuvânt de învăţătură. La Catedrală va începe Slujba Privegherii zilei de rând, precum şi slujba Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României. Slujba va continua până la sosirea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a delegaţiei din Grecia, care aduce Cinstitul Cap al Sf. Apostol Andrei, precum şi a celorlalţi ierarhi români. Va urma, apoi, slujba Te Deum, iar racla cu Cinstitul Cap al Sf. Apostol Andrei va fi aşezată pentru închinare în catedrală. După slujba Te Deum, Patriarhul României va adresa celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare. A doua zi, în 29 octombrie, la Catedrală, după acatistul Sf. Apostol Andrei, va avea loc Liturghia, urmată de ceremonia proclamării oficiale a canonizării Sf. Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.


Sărbătorit la 30 noiembrie

Andrei Şaguna s-a născut la Mişkolţ, în Ungaria, la 20 decembrie 1808, într-o familie de negustori aromâni. A murit la 16/28 iunie 1873 şi, potrivit dorinţei sale testamentare, a fost înmormântat lângă biserica mare din Răşinari, unde el slujise de multe ori, "fără pompă, fără muzică şi fără predică'" prohodit de un singur preot, duhovnicul său, ieromonahul Gherman Bogdan. Cu toate acestea, la înmormântarea lui au participat mii de români veniţi din toate părţile Ardealului. Întreaga agoniseală a vieţii a lăsat-o prin testament Arhiepiscopiei Sibiului. Andrei Şaguna va avea zi de pomenire la 30 noiembrie.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

dan

Acum 9 ani

Toata lumea la pupat de cadavre, ca asa se rezolva problemele in tara asta. Pupi un cadavru, dai bani la popa, si vorbeste el cu al\' de sus si iti cumpara loc in rai!
Raspunde

@dan

Acum 9 ani

bravo dane.bine spus.
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 9 ani

Romania a intrecut in habotnicia ei republicile islamice, iar Sibiul devine cu fatarnica evlavie si intorsul in evul mediu rusinea Europei, daca n-ar fi de plans scosul oaselor pentru pupat ar fi demn de un film cu Monty Pyton. Ce e mai grav deabia va veni daca nimeni nu are curaj sa opreasca aceasta nebunie: impusul regulilor imbecile si retrograde ale bisericii ortodoxe ca dogma im scoala, societate, un fel de saria ortodoxa, popii iar locul dascalilor si politicienilor, deja dispun prin santaj dupa plac de banii de impozit, plebea o sa ajunga sa manince tamaie si lumanari, noapte buna Romania! Pe vremuri cel putin Sanepidul ar fi oprit o astfel de actiune ca neigienica si raspanditiare de microbi.
Raspunde

european

Acum 9 ani

Felicitari antevorbitorilor, multi citesc, putini pricep.....bine ca aici nu se pot da minusuri la comentarii, ca altfel nu ne vad bine domnilor! Romania: tara frumoasa, pacat ca e locuita!
Raspunde

Un creştin

Acum 9 ani

Vai de cei necredincioşi, sunt doar nişte animale vorbitoare!!!!
Raspunde

-> Un creştin (IP 78.96.180.67)

Acum 9 ani

creştine, cred ca-i vrut să scrii: Vai de cei necredincioşi, sunt doar nişte animale gânditoare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus