Vineri,
25.09.2020
Partial Noros
Acum
25°C

Sebastian Vijeu, Microsoft: In IT criza a fost benefica

23 Octombrie 2011 21:05

Sebastian Vîjeu este „evanghelist tehnologic la Microsoft” şi colindă ţara în lung şi lat împărtăşindu-ne nouă, necredincioşilor, din tainele noilor invenţii marca Microsoft. De ce face asta şi cine are de câştigat, aflaţi în rândurile următoare.

Reporter: Vreau să îţi spun că am asistat cu foarte mare atenţie la una dintre prelegerile tale de la Sibiu şi sincer îţi spun că n-am înţeles nimic. Prin urmare, te întreb băbeşte: ce Dumnezeu este un evanghelist tehnologic?
Sebastian Vîjeu: Noi suntem oamenii din Microsoft, suntem un grup de vreo şase oameni, iar rolul nostru este să promovăm noile tehnologii în ţară. Cum apare, cum se lucrează cu o tehnologie nouă, noi învăţăm aceste lucruri şi le transmitem mai departe, fie prin mediul off-line, aşa cum facem acum, fie prin prezentări, lite-mittinguri, webcasturi şi altele. Le spunem celor care ar putea fi interesaţi cum se lucrează, la ce îi ajută, cum pot avea acces la aceste tehnlogii, cam acesta este rolul nostru şi lucrăm cu marea masă a IT-iştilor din România.

Rep.: Ăsta a şi fost scopul conferinţei Microsoft despre „Cloud computing” de la Sibiu. Am înţeles că urmează şi alte oraşe prin ţară. Cum vi se pare că reacţionează sibienii şi alţii prin România când intră în contact cu noile tehnologii, sunt receptivi, le resping...?
S. V.: Atât la Sibiu cât şi în restul ţării este o reticenţă destul de mare când vine vorba despre cloud computing. Sunte diferite opinii, ce facem cu securitatea, datele mele nu vor mai fi la mine ci în cloud, politica companiei mele acceptă lucrurile acestea sau ţin datele la mine şi atunci discutăm altfel, permitem accesul la doar o anumită parte a serviciilor? Sunt fel şi fel de scenarii legate de cloud computing şi o să vezi că Microsoft încearcă să le acopere pe toate. Sunt şi scenarii hibride, ai la tine infrastructura de accea poţi să iei doar o anumită parte a serviciilor şi să foloseşti diferite aplicaţii, iar datele să fie tot la mine. În general se aplică sistemul plătesc cât folosesc. Acum, piaţa este încetinită oarecum de aceste scenarii.

Rep.: Serviciile acestea sunt şi pentru utilizatorii de rând?
S. V.: Bineînţeles că sunt pentru toţi consumatorii. Hotmail, Messenger şi multe altele sunt deja foarte folosite.

Rep.: În cazul acesta trebuie să te rog să ne explici pe înţelesul tuturor, ce e cloud computing şi cum îi poate fi el de folos omului de rând?
S. V.: Foarte, foarte pe scurt, o să îţi dau o definiţie care mie mi-a plăcut. Cloud computing este ca un supercalculator, cu puteri de calcul extraordinare. Pe româneşte, ai nevoie de o putere de calcul foarte mare, apelezi la aceste servicii. E foarte simplu, pe banii tăi dacă ar fi să faci un supercalculator ar fi foarte dificil. Aşa, el este undeva acolo, plătesc atât cât mă folosesc de el. Uite, un alt exemplu pentru consumatorul de rând, poţi face o stocare de informaţii, fotografii, date, ele sunt într-un loc sigur la care ai acces oricând şi scapi de pericolul distrugerii unui hard-disk. Sunt foarte practice.
Rep.: Cât de greu este pentru toate aceste tehnologii să ajungă la utilizatorul din Sibiu? Ele au fost lansate cu luni de zile în urmă undeva prin SUA, apoi trec oceanul în Europa de Vest şi până vin la noi probabil că au şi apărut noi versiuni.
S. V.:  Depinde. Dacă sunt nişte companii cu o cultură solidă în domeniul IT ele vor adopta aceste tehnologii mult mai repede pentru că o să vadă imediat beneficiile lor. Până la urmă, depre asta vorbim, despre beneficiile pe le care le putem obţine în urma utilizării acestor noi tehnologii. La utilizatorul de rând este un pic altfel. Uşor, uşor prind şi aici. Uită-te la Facebook spre exemplu. În general este de ajuns să intri o dată, să vezi cum funcţionează şi ce ai putea avea de câştigat pe urma lor. Plus, cu cât reuşeşti să fii mai up-to-date cu atât vei accesa mai des şi mai uşor astfel de servicii.

Rep.: Voi luaţi contact aprope zilnic cu ceea ce înseamnă industrie IT în România. Cât de sănătos se vede din interior sectorul IT din România? În ultima vreme asistăm, chiar şi la Sibiu, la un fel de boom în acest domeniu, tot mai multe companii apar, se fac tot mai multe angajări în domeniu.
S. V.: România este considerată o zonă cu mari talente în domeniul IT. Avem un potenţial destul de ridicat iar forţa de muncă este relativ ieftină, prin urma este de înţeles de ce tot mai multe companii vin în ţara noastră şi încearcă să-şi găsească parteneri locali, pe partea de dezvoltare, management, servicii, outsourceing şi aşa mai departe. Deci centrele se dezvoltă iar pentru acest domeniu criza a fost benefică, s-au triat cumva companiile care erau solide, a fost o revizuire a proceselor, s-au scăzut costurile şi în prezent ele au devenit din ce în ce mai eficiente.

Rep.: Dezvoltarea asta are o bază solidă sau este un fel de balon, cum am mai văzut şi în late domenii, cu riscul de a  se sparge?
S. V.: Nu cred că este o explozie de moment, mai degrabă o creştere solidă. N-ai cum să rezişti altfel. Poate a fost nesănătoasă înainte de criză, dar acum nu se poate altfel, totul se bazează pe cifre.

 

Vizualizari: 332

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus