Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Spectacolul lumii, la Sibiu: Astra Film Festival

Astăzi începe cea de-a unsprezecea ediție a Astra Film Festival, unul din evenimentele culturale majore ale Sibiului. Până duminică, pe marile ecrane amenajate la Casa de cultură a sindicatelor vor rula 100 de filme documentare, adevărate decupaje brute din realitatea nediluată a lumii care ne înconjoară.
Pentru cei care pășesc pentru prima dată în atmosfera amplă a acestui Festival, impresia halucinantă a ”spectacolului lumii” va asigura, în mod cert, o detașare totală de aparentele probleme cotidiene. Spectatorii fideli ai Festivalului, pe de altă parte, au șansa unor noi experiențe din lumea filmului documentar, gen publicistic care și-a creat prin AFF o adevărată tradiție la Sibiu.

De la ”Afacerea cu porci” la viața părintelui Arsenie Boca

Filmele documentare ”neapărat de văzut” sunt numeroase, practic fiecare documentar pregătit pentru proiectare încadrându-se la această categorie: pentru ediția din acest an s-au înscris peste 1.000 de documentare.
Însă printre imaginile care, cu siguranță, vor stârni ample dezbateri (la finalul fiecărui film, spectatorii pot discuta cu regizorul/realizatorii) se vor număra și cele din ”Afacerea cu porci”. Regizat de Tracy Worcester – actriță cu origini nobile – documentarul redă expansiunea gigantului american Smithfield, companie cu obiectul principal de activitate în creșterea porcilor și procesarea cărnii. Interesul pentru acest film este cu atât mai ridicat cu cât Tracy Worcester urmărește expansiunea americanilor în Polonia și România. Imagini filmate cu camera ascunsă arată cum porcii sunt crescuți, practic, în niște sicrie, cei care locuiesc în preajma fermelor au multe de suferit, în timp venirea celor de la Smithfield omoară, practic, concurența locală.
Într-un alt registru, dar cu un mare impact, va fi și proiecția, în premieră, a filmului semnat de Nicolae Mărgineanu, ”Părintele Arsenie Boca, Omul Lui Dumnezeu”. Colegii de la Academia Teologică din Sibiu îl numeau ”Sfântul” pe cel care avea să fie considerat de părintele profesor Dumitru Stăniloaie ”un fenimen unic al monahismului românesc”.

15 lei, abonamentul pentru o zi

Proiecțiile la AFF 2011 sunt programate în fiecare zi între orele 11.00 – 23.00. Prețul unui bilet care asigură intrarea la un lung metraj (sau un grupaj de scurtmetraje) este de cinci lei. Un abonament pentru o zi costă 15 lei, iar pentru toate cele șase zile ale festivalului, abonamentul costă 80 de lei.

Programul Astra Film Festival 2011 poate fi văzut aici.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus