Duminică,
25.07.2021
Partial Noros
Acum
27°C

Canonizarea lui Saguna: 500 de preoti, 400 de oficialitati, 6.000 de credinciosi. Vine Boc?

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, şi premierul Emil Boc fac parte din cele aproximativ 400 de oficialităţi invitate să ia parte la manifestările prilejuite de canonizarea celui care a fost mitropolitul Andrei Şaguna. La evenimentele programate pentru vineri şi sâmbătă la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, vor lua parte mai bine de 500 de preoţi fiind aşteptaţi 6.000 de credincioşi.

Becali ar dori să vină

Deocamdată, nici preşedintele României şi nici premierul Emil Boc nu şi-au anunţat prezenţa la Sibiu. În schimb, potrivit mitropolitului Laurenţiu Streza (foto), au confirmat participarea liderul PSD, Victor Ponta, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, în timp ce liderul PNG, Gigi Becali, a anunţat că "ar dori să vină".
"Sâmbătă, la ora 8.30, se va face aici, la reşedinţa mitropolitană, înveşmântarea ierarhilor care participă la slujba de canonizare. Să ştiţi că nu sunt puţini. Sunt în jur de 50 de ierarhi străini şi români care vor oficia slujba. În biserică vor fi, în haine preoţeşti, peste 500 de preoţi, din toate parohiile noastre", a declarat IPS Laurenţiu Streza, citat de Mediafax.
Fiecare preot paroh va veni la slujbe însoţit de credincioşi, astfel că numărul credincioşilor va fi foarte mare. "Noi vrem să fie toată strada plină. S-a pus problema să facem slujba de canonizare în Piaţa Mare a oraşului, dar era riscant, la finalul lunii octombrie, să facem această slujbă afară. Aşa că vom transforma Catedrala în Piaţa Mare", a declarat IPS Laurenţiu Streza.

Ecrane pentru credincioşii rămaşi afară

Mitropolitul Ardealului a anunţat că pentru toţi credincioşii care nu vor încăpea în catedrală se vor instala două ecrane mari în curtea lăcaşului de cult pentru a putea urmări slujbele.
Oficialii Mitropoliei Ardealului au estimat că peste 6.000 de oameni vor participa la manifestările prilejuite de canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna.

Structurile de ordine şi pază s-au pregătit cu peste 150 de persoane, relatează Mediafax. Poliţia Judeţeană Sibiu va avea atât vineri, cât şi sâmbătă, câte 15 poliţişti desemnaţi să se ocupe de aceste manifestări, iar Poliţia Locală va desemna câte zece persoane.
Cele mai multe persoane vor fi din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Sibiu.
"O să avem peste o sută de jandarmi, poate chiar 150, dacă numărul de participanţi depăşeşte numărul de 6.000 estimat de către oficialii Mitropoliei", a declarat Alexandru Costea, purtătorul de cuvânt al IJJ Sibiu.

Străzi închise

Primăria Sibiu a anunţat că, vineri şi sâmbătă, în anumite intervale orare, traficul pe strada din faţa Catedralei Mitropolitane va fi oprit, iar traficul pe străzile pe care urmează să aibă loc procesiunea credincioşilor va fi deviat.
Potrivit programului oficial al slujbei de canonizare, ritualul va debuta, vineri, la ora 14.30, la Răşinari. De aici, coloana oficială va pleca spre Sala Transilvania din Sibiu, de unde va porni, în jurul orei 15.50, o procesiune solemnă până la Catedrala Mitropolitană, pe traseul Şcoala de Înot - Justiţiei - Victoriei - Andrei Şaguna - Mitropoliei. La ora 16.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Sibiu vor bate timp de zece minute.
Sosirea la Catedrala Mitropolitană, unde se vor afla deja preoţii şi credincioşii celorlalte parohii sibiene, este programată la ora 16.30, după care vor sosi Patriarhul Daniel şi delegaţia din Grecia care aduce Cinstitul Cap al Sf. Apostol Andrei. Racla cu moaşte va fi aşezată pentru închinare în catedrală.
Sâmbătă, va avea loc ceremonia proclamării oficiale a canonizării Sf. Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

JOS, JOS PD-L

Acum 9 ani

BOC NU mai face bai in multime! la cat a tot taiat, de la ala mic cu tata-n gura, pana la ala mortu (ajutorul de inmormantare)!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus