Vineri,
11.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Parteneriat Stat - Biserica. Sa vedem ce scrie in Sfanta Scriptura

Un proiect de lege propus de PDL insită pe ideea ca biserica, indiferent de cult, să participe inclusiv financiar pentru elaborarea de proiecte sociale. Raportul strict financiar pleacă de la 80% dă statul, 20% dă biserica. Totuși, discuția, chiar dacă implică acțiuni sociale pornește întotdeauna de la cuvântul sfânt: ”În ce privește relațiile bisericii cu societatea și relațiile cu cei din jurul nostru, nu găsim foarte multe lucruri în Sfânta Scriptură. Pentru că cele două noțiuni, biserică și stat nu existau la început ca noțuni separate, așa cum se ntâmplă acum. Era vorba de o comuniune între creștinii ce se orânduiau sub cuvântul Domnului”, a fost opinia Pr. Prof. dr. Aurel Pavel, Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, larg comentată apoi de ministrul de externe Teodor Baconschi.
Astăzi, la Sibiu, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, deputatul PDL Raluca Turcan, dr. Radu Carp, Directorul Institutului Diplomatic Român și Pr. Prof. dr. Aurel Pavel, Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu au participat la un seminar cu subiectul Biserică și societate, iar concluzia a rămas undeva în aer și fiecare participant a plecat în general cu ideile cu care a venit. ”Întâlnim copii care vin să se căsătorească și nu s-au mărturisit niciodată. A cui este vina? A părinților, a școlii, a profesorului de religie sau a bisericii?”, a insistat preotul Aurel Pavel. ”Primul răspuns venit din lumea ortodoxă după evenimentele din 1989 și care a vizat această colaborare profundă dintre biserică și societate a venit din Rusia, în anul 2000 și s-a numit Doctrina Socială. A fost primul răspuns al unei biserici ortodoxe”, a replicat Teodor Baconschi. ”Ideea acestui proiect de lege este să nu ne bazăm pe construcția de biserici, ci pe crearea de centre de asistență socială. Deci nu vorbim de construcții de biserici.  Acest proiect vine pentru a completa partea de sprijin a infrastructurii unităților de cult și de concentrare pe asistență socială”, a explicat și deputatul Raluca Turcan.  

Proiectul de lege denumit ”Parteneriatul Stat - Biserică” a fost votat inițial de Camera Deputaților, a plecat spre promulgare la președintele Traian Băsescu, însă acesta l-a retrimis pentru corectarea anumitor detalii pentru a nu interfera cu legile protecției sociale. Acum se află pe lista de așteptare la Senat.



 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Georg

Acum 12 ani

Dau intai copy-paste:[...]”În ce privește relațiile bisericii cu societatea și relațiile cu cei din jurul nostru, nu găsim foarte multe lucruri în Sfânta Scriptură. Pentru că cele două noțiuni, biserică și stat nu existau la început ca noțuni separate, așa cum se ntâmplă acum. Era vorba de o comuniune între creștinii ce se orânduiau sub cuvântul Domnului”, a fost opinia Pr. Prof. dr. Aurel Pavel, Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu[...] Mda, dar Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel, Prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu n-a citit nici-odata in Noul Testament (nu de la Balgrad): -Da Cezarului ce este al Cezarului, si Domnului ce este al Domnului...?
Raspunde

Johan

Acum 12 ani

Daca tu esti Georg eu sant Johan... Mai ascultator de predici de prin bisericile neoprotestante(!), fi mai atent la ce scrie in text si doar apoi sa te grabesti sa \"judeci\" (sa apostrofezi). Raspunsul decanului e perfect. In acea perioada,si inca mult dupa, societatea era condusa de biserica prin partide religioase: saduchei, farisei, carturari etc.
Raspunde

Johan

Acum 12 ani

P.S. Teologie nu inseamna doctrina...
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

@Johan 18:57:17 Copy-Paste:[...]fi mai atent la ce scrie in text si doar apoi sa te grabesti sa \"judeci\" (sa apostrofezi).[...] Verbul a fi se scrie la imperativ prezent singular afirmativ (clar, pers.a II-a) cu doi -i, deci terminatia -ii; fii...cand este negativ se scrie intr-adevar cu un singur i, deci nu fi... Asta pentru neaosii si vajnicii patrioti pentru care LIMBA MATERNA este mama vitrega. Intai GRAMATICA elementara, apoi discutii pretins savante... Si apoi..nu ne tutuim...elementara politete si educatia minimala cer in public pluralul-de-politete..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus