Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Flacara Monarhiei nu s-a stins la Sibiu

În ziua în care Majestatea Sa Regele Mihai al României rostea celebrul discurs din fața Parlamentului, o mână de sibieni iubitori ai monarhiei se adunau la Sibiu într-o cămăruță de la etajul I al Bibliotecii Astra.

Prima impresie când i-am văzut: oamenii ăștia sunt născuți pe vremea când monarhia încă era la putere în România. Inițail, am vrut să-i aproximez și să spun că sunt câteva zeci de monarhiști în Sibiu. Apoi i-am numărat pur și simplu: unu, doi, patru, șase, opt... au ieșit 29 la numărătoare, plus doi care au venit pe parcurs. Însă dincolo de aparențe oamenii cred cu tărie în idealul lor și încă mai speră în revenirea familiei regale la conducerea țării. Majoritatea argumentelor lor sunt istorice. „Ne întâlnim în această seară aici pentru că este o activitate pe care am crezut potrivit să o organizăm în ziua în care Majestatea Sa a împlinit 90 de ani. Noi ne întâlnim mai în familie, mulți ne cunoaștem bine între noi de foarte mulți ani. Cam din 1992 am zis că ar trebui să facem ceva să terminăm cu Republica, care este un accident în istoria acestei țări. Văd că între timp ideea a prins și la alții. Diferența enormă între modul în care Regele Mihai intra în 1997 și modul în care a fost primit astăzi este dată de atitudinea pro a televiziunilor care au redat momentul de astăzi”, a spus, printre altele, Aurel Badiu, organizator al întânirii.

Inivitatul evenimentului de săptămâna trecută a fost lectorul universitar dr. Aurel Dragotă, de la Facultatea de Istorie din cadrul ULBS. Acesta  avorbit despre relația familiei regale și a Regelui Mihai cu Ardealul și Asociațiunea Astra. „Oricărui politician de astăzi din țara asta i-aș recomanda din suflet să citească Oda României, publicată de ziarul Alba Iulia în 1922, cu ocazia încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria”, și-a încheiat expunerea, în aplauzele celor prezenți, dr. Aurel Dragotă.

Mai departe, într-un cadrul mai mult informal, s-a discutat bineînțeles despre discursul Regelui Mihai. „Fiecare cuvânt din discursul regelui a fost atent cântărit, nimic n-a fost la întâmplare. Majestatea Sa a spus pământul țării, și cel din actuala granițăp și cel din afara granițelor. Atenție că unii încearcă prin tot felul de tertipuri să-l vândă. Cele trei județe din sudul Basarabiei, carer au ieșire la mare, sunt ale noastre, ale țării și ale coroanei”, a spus unul dintre participanți. „De ce țări precum Rusia, Ungaria, Bulgaria sau Serbia au pus pe steag coroana regală și România nu? Pentru că, din punct de vedere juridic, coroana deține acele pământuri!”, a venit răspunsul.

„Majestatea Sa vorbește despre România și despre români într-un fel în care niciun președinte de țară, fie că este de patru sau de opt ani în funcție, nu poate vorbi. Discursul de astăzi a fost foarte precis, foarte bine țintit, excepțional pentru domnii parlamentari care nu sunt nici la piciorul broaștei!”, au continuat discursurile.

Întâlnirea a început la ora 17:00 și după ora 18:00 deja toată lumea se grăbea acasă. La ora 19:00 avea loc recepția de gală la Opera Română a Regelui Mihai și toată lumea se grăbea să ajungă acasă și să o vadă la televizor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus