Miercuri,
19.05.2021
Innorat
Acum
10°C

DGASPC a initiat recuperarea debitelor de la cei ce au primit fraudulos certificat de handicap

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu a iniţiat procedura de recuperare a debitelor de la 283 de persoane care au obţinut certificate de handicap în mod fraudulos, dar şi de la cele 100 de persoane care nu s-au prezentat la control fiind plecate în străinătate.

Potrivit directorului DGASPC Sibiu, Dana Marinela Lupica, instituţia a iniţiat procedurile de recuperare a debitelor de la cele 283 de persoane care, potrivit Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, au obţinut în mod fraudulos certificatele de handicap, dar şi de la cele o sută de persoane care nu s-au prezentat la control, fiind plecate în străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Suntem în prima fază de constituire a debitelor. Acum se constată perioada de când persoanele deţin certificate de handicap şi care au fost beneficiile în această perioadă, acordate de instituţia noastră", a declarat, miercuri, Dana Marinela Lupica.
Potrivit reprezentanţilor Biroului de presă al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), cele o sută de persoane care au fost convocate la controlul Comisiei Superioare, dar nu s-au prezentat, au fost verificate la domiciliu, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Judeţene Sibiu, şi s-au cules informaţii de la aparţinători, vecini şi membrii comunităţilor, stabilindu-se că majoritatea sunt plecaţi în străinătate.
În plus, Poliţia Judeţeană Sibiu a pus la dispoziţia reprezentanţilor MMFPS date referitoare la absenţa acestor persoane din ţară.
Potrivit reprezentanţilor MMFPS, controlul Comisiei Superioare a vizat, în special, persoane din localităţile Sibiu, Ocna Sibiului, Velţ şi Porumbacu, stabilindu-se că "există grupuri de persoane aparţinând aceleiaşi comunităţi, care beneficiau de certificate de persoane cu handicap".
"Existau şi există suspiciuni cu privire la modul de obţinere a certificatelor de către aceste persoane, întrucât controlul Comisiei Superioare a fost declanşat la solicitările IPJ Sibiu, având ca scop definitivarea unor cercetări penale, în condiţiile unor prezumţii de săvârşire a unor infracţiuni referitoare la obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap", au declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, reprezentanţii Biroului de presă al MMFPS.
Potrivit acestora, din cele 283 de certificate de încadrare în handicap despre care s-a stabilit că au fost emise în mod fraudulos, peste 85 la sută au fost emise în perioada 2005-2010.
"Au existat şi certificate de încadrare în grad de handicap emise mai devreme de 2005, dar sunt cazuri izolate (2002, 2001), cele mai multe fiind emise începând cu anul 2005", au declarat reprezenzanţii MMFPS.
Potrivit sursei citate, Comisia Superioară care a făcut controlul de la Sibiu a fost formată din medici specialişti de medicină generală, care au competenţa stabilirii modului în care au fost emise certificatele.
"Nu s-a contestat afecţiunea medicală, au fost contestate condiţiile, de nerespectare a unor criterii medico-psihosociale, privind încadrarea în grad şi tip de handicap. Menţionăm că, dintre persoanele verificate, erau foarte mulţi care nu cunoşteau nici afecţiunea medicală pentru care primiseră certificatul", au afirmat reprezentanţii MMFPS.
Potrivit acestora, există şi mai mulţi medici suspectaţi în cazul emiterii acestor certificate, dar se aşteaptă terminarea anchetei penale, înainte de a fi sesizat Ministerul Sănătăţii pentru a lua eventuale măsuri administrative împotriva lor.
Aproape 300 de persoane cu handicap din Sibiu, printre care personalităţi publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Superioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei, anunţa, săptămâna trecută, Ministerul Muncii.
Majoritatea persoanelor publice din Sibiu care au primit în mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipată, potrivit Ministerului Muncii.
Peste 500 de persoane suspectate de obţinerea frauduloasă de certificate de handicap sunt în cercetarea Poliţiei Sibiu, iar două dintre dosare au fost trimise Parchetului Tribunalului Sibiu, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită.

Comentarii

2 comentarii

eurosimpatizant

Acum 9 ani

100 de handicapati nu sunt de gasit deoarece sunt plecati in strainatate...oare de ce? Nu cumva sa lucreze? Ca doar acolo gasesti ca handicapat usor de lucru.. sau poate intr-o croaziera?
Raspunde

ovi

Acum 9 ani

se tot vorbeste acum de certificatele de handicap luate pe nedrept..dupa ce presa a descoperit acest fapt. insa aceste certificate sint date aiurea din 2005 si nimeni nu a stiut nimic..daca nu se descoperea acest lucru de catre vreun ziarist istet si acum ne puteam cumpara aceste certificate ! intrebarea mea e , ce au facut in acesti ani fostii directori ai dgaspc, secretarul nicola care are in subordine directa dgaspc, oamenii din dgaspc ,care au lucrat si lucreaza acolo inca ? sa vedem si noi rezultatele,medicii aia spagari sau se va lasa linistea...?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus