Joi,
05.08.2021
Ceata
Acum
14°C

Astra nu e moarta, Astra se transforma

Pe orice sibian opreşti pe stradă să-l întrebi de Asociaţiunea Astra te trimite la Biblioteca Judeţeană. Iar dacă întrebi pe cineva mai în vârstă te va trimite la istorie, la sfârşitul secolului al XIX-lea, la George Bariţiu şi alţii de seama lui. De fapt, puţini sibieni mai ştiu că Asociaţiunea Astra trăieşte şi astăzi, are aproape zece mii de membri, sucursale în străinătate şi sute de evenimente culturale anual. Dumitru Acu, preşedintele Astrei de astăzi ne explică cum stă treaba.

 
Reporter: Ce mai reprezintă Asociaţiunea Astra astăzi? Mai trăieşte sau este doar o relicvă a ceea ce a fost cândva?
Dumitru Acu: Nu, este o greşeală! Cei care se gândesc la faptul că Asociaţiunea Astra este istorie greşesc. Astra este o societate care trăieşte şi care are o activitate culturală foarte bogată şi foarte necesară pentru poporul român, oriunde s-ar afla el. Aşa cum cineva sesiza în trecut, prin cultură oamenii se apropie şi noi asta încercăm să facem şi astăzi. Prin politică şi prin alte activităţi cu scop material oamenii se dezbină. Şi atunci, Asociaţiunea Astra, ca şi la înfiinţare, are ca rolul de liant între românii de pretutindeni iar liantul este cultura. Misiunile Astrei au rămas aceleaşi ca mai înainte doar că se mai adaugă şi altele.
 
Rep.: Care sunt noile misiuni ale astriştilor?
D. A.: Misiunea tradiţional - activă rămâne şi acum dar au apărut şi celelalte misiuni: de a fi o instituţie care face educaţie la nivel european sau la nivel mondial, de a ocupa o misiune internaţională pentru că, aşa cum ştiţi, înainte nu avea aceste legături internaţionale iar acuma trebuie să aibă fiindcă în epoca modernă, a  internetului, nu putem trăi fără a lua contact unii cu alţii. Deci misiunea noastră este cea tradiţională, cea activă, care include tot felul de activităţi, de la a acorda burse de studiu, organizăm tot felul de activităţi, în fiecare vară luăm zeci de copii talentaţi pe care îi ducem prin ţară. Apoi avem festivaluri – concursuri, la ora actuală fiind foarte important să obişnuim tinerii cu concursurile pentru că orice va face el în viaţă va da un concurs, deci trebuie să-l obişnuim pe tânărul de astăzi cu această practică. Este de altfel o tradiţie a Astrei de a organiza astfel de concursuri, adică le patronăm noi, concursurile fiind organizate prin despărţăminte.
 
Rep.: Putem vorbi, aşa cum se făcea odinioară, de un spirit al Astrei? Există un spirit contemporan al Astrei?
D. A.: Da, dar depinde foarte mult e zonă. Astăzi Asociaţiunea Astra are un rol important nu în centrele urbane mari. În centrele mari, cum este şi Sibiu de exemplu, vorba aceea, aici sunt atâtea manifestări culturale, de la Festivalul Internaţional de Teatru la Festivalul Internaţional de Jazz şi atâtea şi atâtea, încât, ce se întâmplă, au activităţi culturale care prind foarte bine la public. Dar sunt şi zone, şi aici începem cu orăşelele de la 50.000 de locuitori în jos, unde nu se prea mai face cultură aproape deloc.
 
Rep.: Şi vă asumaţi acest rol de a ridica prin cultură masele din micile oraşe ale ţării?
D. A.: Da, avem de exemplu despărţăminte cum este despărţământul Blaj, sau despărţământul Năsăud, şi toate acestea au activităţi culturale nu numai în oraşul respectiv ci şi în regiunea respectivă. Ele pătrund până în diferite localităţi ale judeţului respectiv. 
 
Rep.: Tinerii de astăzi vin alături de Asociaţiune, îi mai atrageţi cu ceva?
D. A.: Dar cum să nu, avem foarte mulţi tineri, avem şi concursuri pentru ei, avem şi evenimente. Noi, la Sibiu sunt mai puţini care să ne ajute la organizare, dar de exemplu la Iaşi, care este un centru cultural istoric, Astra a prins enorm de mult. Acolo lucrează chiar foarte mulţi tineri. Avem secţiuni de tineret foarte bune la Năsăud, la Blaj, la Tecuci în zona Moldovei, deci sunt destui. Nu mai vorbim de Republica Moldova unde avem foarte mulţi tineri. Acolo sunt foarte mulţi tineri care au venit la studii în România şi au văzut cu ochii lor ce înseamnă spiritul Astrei şi îl duc acolo cu ei. Acolo este nevoie de spiritul Astrei mult mai mult ca la noi.
 
Rep.: Totuşi, baza Asociaţiunii Astra rămâne la Sibiu, nu?
D. A.: Sigur, aici e istoria şi inima Astrei.
 
Rep.: În cazul acesta, este Asociaţiunea Astra susţinută suficient astăzi de către autorităţile locale? S-ar putea face mai multe pentru ea?
 D. A.: Da, asta s-ar putea! Din nefericire, foarte greu este să te descurci cu baza materială. Şi acum, la evenimentele recente, cât ne-am chinuit cu banii, de exemplu multe evenimente vor fi plătite decât mult după sărbătoare. Anul acesta atât primăria oraşului cât şi Consiliul Judeţean au înţeles că este un an jubiliar şi ne-au sprijinit destul de bine. Sigur, nu sunt sumele pe care le aşteptam noi dar este cât s-a putut.
 
 
Al 14-lea preşedinte
 
Dumitru Acu ocupă funcţia de preşedinte al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român din anul 1992, fiind ce de-al 14-lea preşedinte al Asociaţiunii. Săptămâna trecută Asociaţiunea a sărbătorit 150 de ani de la înfiinţare. În perioada de glorie ASTRA avea peste 70 de despăţăminte (filiale) în toată ţara. Forma modernă a Astrei a luat fiinţă în 1990.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

www

Acum 9 ani

Din pacate, nici anul acesta, cand s-au sarbatorit 150 de ani nu s-a facut destula publicitate. Nu s-a stiut face, ori nu s-a vrut. Sarbatoarea de acest an a fost un eveniment. La marile aniversari anterioare, respectiv la 50 si 75 de ani au fost prezenti si membri ai guvernului de atunci al Romaniei. Dar, asta e, nu ne dezmintim felul de a fi, dezbinati si plini de orgolii. Si in timpul asta altii stiu sa se organizeze, sa faca presiuni de tot felul si revendicari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus