Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Suprafata distrusa de incendiu, in Muntii Lotrului, s-a marit la 62 de hectare

Un număr de 256 de oameni, dintre care pompieri, militari, studenţi militari, salvamontişti, silvicultori, voluntari, din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Alba, încearcă să stingă două incendii din Munţii Lotrului, la 1.800 de metri altitudine, care au izbucnit sâmbătă dimineaţa, posibil din cauza unui turist sau a unui rău-voitor care a dat foc şi astfel au fost mistuite 62 de hectare de pădure, conform unui comunicat remis presei de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, citat de Agerpres.

Dacă iniţial s-a crezut că doar 15 hectare de pădure sunt arse, cel mai recent bilanţ al ISU, de duminică de la ora 14,00, arată că au fost distruse de flăcări 62 de hectare din Munţii Lotrului.
Pentru a evita producerea unui dezastru ecologic s-au folosit, în decursul a mai mult de 24 de ore, 28 de tone de apă. Apa a fost cărată cu bidoane în maşini de teren, dar în special cu un elicopter de la Inspectoratul General de Aviaţie din MAI, care a luat apa din Lacul Vidra şi a transportat-o în zonele incendiate.
Este pentru prima dată în munţii din România când s-a folosit acest elicopter care poate transporta trei tone de apă o singură dată, motiv pentru care aparatul a fost folosit şi în 2007 pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia.
"Unitatea mea s-a prezentat aici, astăzi (duminică - n.r.) cu un elicopter. Ieri, am făcut o misiune de recunoaştere. Am recunoscut prima zonă, ieri era vorba de 15 hectare, astăzi ajunseseră la 45 de hectare. Intervenţia de azi a fost una dificilă, este prima intervenţie la zonă montană, pe care o facem noi în România. Cu acest gen de instalaţie am acţionat prima dată în Grecia, în 2007', a precizat duminică, într-o conferinţă de presă, comandorul Neculai Chiriţă, comandantul echipajului de aviaţie.
Acesta împreună cu generalul maior Viorel Nemeş, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, şi prefectul de Sibiu, Horaţiu Răcuciu, au survolat duminică cele 62 de hectare distruse de incendiile care au izbucnit cu o zi în urmă, la peste 1.800 de metri altitudine, în zona Tâmpa şi Buceciu, la cel puţin 30 de kilometri distanţă între ele.
Faptul că au izbucnit incendii diferite, în acelaşi timp, dar la distanţă totuşi de 30 de kilometri, îi face pe specialiştii ISU să lanseze ipoteza că ar putea fi vorba de cineva care a dat foc la pădure sau că este vorba de neglijenţă, conform generalului Nemeş.
Prim-adjunctul ISU a atras atenţia că, deocamdată, incendiul nu a fost stins total, de aceea şi duminică şi luni în Munţii Lotrului este un cod portocaliu de alertă, ceea ce înseamnă că toţi cei peste 250 de oameni vor supraveghea, vor căra apă şi vor lucra cu sape şi lopeţi să stingă orice flacără care poate să mai apară. Pentru siguranţă, cele două zone afectate de incendii vor fi supravegheate toată săptămâna viitoare.
Cele două incendii au luat amploare din cauza vântului, însă s-au extins pe 62 de hectare şi pe sub pământ, arzând nu doar crengile copacilor, dar şi rădăcinile. Frunzele uscate au ajutat şi ele ca focul să se răspândească cu repeziciune. Pompierii s-au luptat începând de sâmbătă dimineaţa, dar şi în cursul nopţii, cu flăcări înalte şi de 40 de metri.
Pentru că telefoanele nu aveau semnal şi echipele nu puteau comunica, a fost adusă de urgenţă de la Târgu Mureş o staţie mobilă de telecomunicaţii.
Ancheta ISU urmează să stabilească şi vinovăţia pentru aceste incendii, produse în Munţii Lotrului, în ocoale silvice, unde există mulţi proprietari particulari. Deocamdată, există ipoteza că aceste incendii au fost provocate cu rea-intenţie, există posibilitatea ca neglijenţa să fi dus la distrugerea copacilor, dar se ia în calcul şi ca un turist aflat pe munte să fi dat foc pădurii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus