Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Sfarsitul SC Energie Termica SA sau al Energosib? Primaria va analiza situatia societatilor de termoficare

După preluarea fostului Nuonsib, administrația locală din Sibiu se găsește într-o situație cel puțin ciudată: deși în oraș există numai în jur de 1.300 de apartamente încălzite în sistem centralizat, Consiliul Local deține două societăți comerciale care să distribuie agentul termic: Energie Termică SA și Energosib (fostul Nuonsib). Energie Termică, în schimb, pierde constant din clienți, în momentul de față având drept clienți numai chiriașii blocurilor ANL.
Situația ar putea fi schimbată în viitorul apropiat, anunță primarul Sibiului, Klaus Johannis. ”Este posibil să se facă o analiză”, a comentat scurt primarul. Întrebat dacă această analiză ar putea duce fie la desființarea uneia dintre cele două societăți, fie la schimbarea obiectului de activitate a unei societăți, primarul Johannis a declarat că este posibilă ”și una, și alta”.

Energie Termică doar cu numele

SC Energie Termică SA - firma care încălzea întreg Sibiul înaintea masivei debranșări încurajate de administrația locală în perioada 2002 – 2003 – mai are acum mai puțin de 450 de clienți. După debranșarea celor din Ștrand II, numărul acestora va scădea și mai mult.
În acest context, în ultimii ani, SC Energie Termică SA a rezistat datorită contractelor oferite de Primăria Sibiu pentru realizarea de rețele de utilități publice. Printre cele mai mari contracte se numără cel de ”utilare” a Zonei Industriale Vest sau cel de antrepriză generală a străzii Rusciorului. În prezent, SC Energie Termică mai dezvoltă o cifră de afaceri rezonabilă datorită contractului de amplasare a rețelelor de utilități în Cartierul Tineretului.
Anul trecut, SC Energie Termică SA, condusă de Ilie Grădinar (foto) a înregistrat venituri totale de 17,7 milioane de lei, din care doar cinci procente erau venituri înregistrate din producția și distribuția energiei termice. Profitul a fost ca și inexistent (962 de lei), fiind menținut doar contabilicește, deoarece în bilanț se pare că nu au fost înregistrate la costuri facturle neîncasate.

Energosib, tot pe pierdere

SC Energosib, de cealaltă parte, își păstrează un număr relativ consistent de clienți (aproximativ 1.000) în condițiile în care clienții societății nu sunt constrânși în niciun fel să se debranșeze de la rețele acestei societăți.  Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, proprietarii a aproximativ 300 de apartamente au decis să se debranșeze de la rețelele fostei companii Nuonsib.
Cu toate acestea, în ultimii doi ani, firma a fost pe pierdere: în 2009, pierderea contabilă a fost de 24.000 de lei, iar în 2010 pierderile au crescut la 73.000 de lei. SC Energosib a rulat anul trecut o cifră de afaceri de 2,4 milioane de lei, cu un număr de zece angajați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus