Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Sibienii din Noua Republica: cetateni, nu consumatori

Laurențiu Fufezan – Jiman lucrează în domeniul asigurărilor, Cosmin Bâță e doctor stomatolog, iar Dacian Popa este economist. ”Dacă există cineva care încearcă să-ți propună o alternativă, ascultă-l măcar” e primul lucru pe care îl spun despre inițiativa lor, proiectul politic ”Noua Republică”. ”Nu vreau să vin cu butada aia clasică: dacă nu te duci la vot, nu contezi și că nu mai ai niciun drept să mai critici după vot, dacă nu ți-ai exprimat o părere”, completează ideea Laurențiu Fufezan.
Noua Republică și-a propus să se transforme într-un partid politic până în primăvara anului viitor. Vor să fie pregătiți pentru alegerile locale și pentru cele generale. Nu au stabilit un caiet cu promisiuni. Nu știu exact cum vor să convingă oamenii de poiectul lor politic. De ce sunt siguri: sunt de dreapta și s-au săturat de actuala clasă politică. Vor ca românii să devină și ei cetățeni, nu doar consumatori. ”Deschid site-urile Adevărul, Evenimentul Zilei, Gândul și văd că sunt la fel. Titlul începe așa: ”Șoc”, ”groază” , ”apocalipsă”. Plus: ”vezi aici”, explică Fufezan că mass-media poate fi o posibilă cauză pentru care românii nu sunt activi din punct de vedere civic. ”Cred că societatea asta devine o societate autistă, în care nu se comunică. Nu există nicun fel de dezbatere, este un dialog al surzilor. Nu lasă nimeni pe nimeni să spună ce are de spus.  Peste tot asistăm la o conversație  de tip balcanic, în care unul de abia așteaptă să-i spună celuilalt că nu are dreptate. Și nu contează decât faptul că îi spune că nu are dreptate. E absolut stupid”, exemplifică Laurențiu Fufezan felul de a fi al românilor. Și urmează descrierea omului ”de tip nou” pe care îl propune Noua Republică: ”Noi vrem să intrăm într-un continuu proces de educare și formare al oamenilor. Nimeni nu crede că se poate într-un timp scurt, sunt realist, însă este foarte important să începem un proces de educație sănătoasă. Și asta ne revine fiecăruia, și mie și ție, trebuie să ne auto-educăm. Apoi, fiecare trebuie să iradieze către cel din imediata lui apropiere. Să devenim formatori de opinie în ce privește valorile sănătoase”, explică Cosmin Bâță.
”Educație sănătoasă”, ”valori sănătoase”, ”auto-educare”, ”proces de educare”, sunt cuvinte care te fac să te gândești la o cu totul alt gen de politică. Însă revin cu explicații ceva mai clare și mai apropiate de democrație. ”Doctrinar, ne-am clarificat destul de bine în întâlnirile pe care le-am avut și anume: sub cupola Noua Republică își găsesc și își vor găsi locul toate cele trei curente principale ale dreptei actuale: liberalismul clasic, conservatorimul de tip nord american și creștin democrația europeană”, spune Fufezan. ”Nu neapărat un partid schimbă societatea, însă e nevoie de o socetate civilă puternică care să controleze politicul. Ni-mi doresc ca un partid să controleze societatea, pentru că eu nu cred în lcurul ăsta”, iar discuția devine mult mai relaxată.
Laurențiu Fufezan este singurul dintre cei trei care a mai activat politic. A făcut parte din Uniunea Forțelor de Dreapta (UFD) și din Acțiunea Populară. A rămas doar cu un gust amar. Pentru el, acum, Noua Republică, este ultima șansă pe care o mai acordă politicii: ”UFD a fost un proiect omorât de inițiatori din teama finanțării. De teamă că nu vor putea întreține organizația, au parcat-o la PNL. Pe ăia pe care îi demonizau cu șase luni înainte. Acțiunea Populară  a fost un proiect în jurul lui Emil Constantinescu. El ne-a dezamăgit a doua oară. Dar vina e a noastră, nu a lui”, își asumă trecutul Laurențiu Fufezan. Cei trei explică de ce vor ca omul normal, realizat să redevină în locul lui în societate: ”Construim o platformă în care să se regăsească valorile societății, valorile care nu au avut unde să se exprime public și politic, pentru că partidele existente sunt create pe tip de cartel și clientelar.  Îi vizăm și cu propuneri directe și îi și așteptăm pe cei la care timpul nu ne permite să ajungem direct, îi așteptăm și pe toți oamenii de succes din Sibiu. Și când mă refer la succes, nu mă refer la faptul că au construit două mansarde și și-au luat un Maserati. Când zicem succes, mă refer la oamenii realizați profesional, oameni care nu au treabă cu legea, oameni care își doresc mai mult pentru cei din jur. Oamenii care au o familie, care își doresc un viitor mai bun pentru ei. Mă gândesc la oamenii care s-ar exprima, dar nu au unde”, își face bilanțul posibililor ”recruți” doctorul Bâță.
Cât despre speranțele lor de viitor: ”sperăm să determinăm românul să devină cetățean, nu numai consumator. Vrem să-l invităm să devină mplicat. Vrem ca doctorul să răspundă pentru malpraxis. Vrem ca judecătorul să răspundă penal, administrativ și economic pentru deciziile luate”. Ei sunt deocamdată Noua Republică în județul Sibiu. Acum, că misterul a fost înlăturat, așteptăm să vedem câte voturi pot strânge de la cetățenii implicați.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

roxana

Acum 12 ani

un \'sistem piramidal\' din care toti avem de castigat. eu te educ pe tine, tu pe inca 2 cei doi pe inca 4 si uite asa incet sa ajungem la o ROMANIE educata politic si social locuita de CETATENI implicati si voluntari. succes!
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

Situatia e tragico-comica,si ma refer la voi!!!
Raspunde

eu

Acum 12 ani

ce fete au...Fufezane de ce esti incruntat?
Raspunde

Simpatizant

Acum 12 ani

Si aia cu porsche tot niste dobitoci ! Dupa fete hoti ! Unde esti tu tepes !
Raspunde

kiope

Acum 12 ani

Le doresc succes. Unul temperat și pragmatic și să nu promită un gram mai mult decît sînt conștienți că vor putea realiza.
Raspunde

kiope

Acum 12 ani

Apropo de fețele lor. Nu sînt fețe de imagine ci fețe de oameni normali ceea ce e un semn bun. Eu unul m-am săturat de cartoane făcute-n Photoshop.
Raspunde

moshu

Acum 12 ani

subscriu...succes!
Raspunde

doi sibieni

Acum 12 ani

este ceva incredibil !!!???!!! citesc si nu imi vine sa cred cita nonvaloare iese in fata ! cind vorbiti de oameni de succes , cred ca va referiti si la voi ,nu-i asa ????haaaaaaaaaa , haaaaaaaaaaa ,haaaaaaaa !!!! asta este chiar culmea , culmilor !
Raspunde

@2&4&8 nulitati

Acum 12 ani

domnilor - ca sa va zic asa, desi n-ar fi cazul -, este vizibil ca sunteti incapabili sa aveti o gandire si, deci, si o atitudine pozitiva, fata de o initiativa care, nu-i asa, poate avea sanse de reusita. dar negativisti ca voi, de care nici parintii vostri n-ar fi mandri, se vor situa, mai intotdeauna, la periferia interesului public. o remarca exclusiva pentru non-simpatizantul si invidiosul de la 4: insule, este meritul doctorului ca sofeaza un porsche, pe cand tu, retardatule, nu esti bun decat sa conduci un dric, pe care odihesc insuficienta si rautatea ta... asa sa-ti ajute tepes, care te cauta sa-ti infiga teapa!
Raspunde

greu

Acum 12 ani

principiile sunt bune, ideea nu e rea. Matematic vorbind, pana acum am avut toate combinatiile de 3 luate cate 2 posibile la putere. Am vazut ce a iesit. Acum vine problema si anume cum sa misti masele, cum sa transformi nemultumirea asta si letargia in actiune???
Raspunde

simplu

Acum 12 ani

ca si cum a-i manca un elefant: bucata cu bucata :))
Raspunde

dik

Acum 12 ani

idea si intentia dv. sunt excelente, dar si realizabile, in conditiile in care o sa reusiti sa atrageti si sa capacitati oameni probi - mai ales din clasa de mijloc aflata in (re)formare. este necesar sa va conturati, cu claritate, optiunine si mijloacele de schimbare in bine a sistemului politico-social din tara noastra. nu va lasati influientati de opinile schiloade ale unor carcotasi de duzina, care, impotenti mintali fiind, agonizeaza in fata calculatorului. niste ratati, asa ca succes mult!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus