Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Falsii sustinatori ai lui Tőkés, cautati si la Sibiu

Scandalul înființării Partidului Popular Maghiar din Transilvania, inițiat de europarlamentarul  László Tőkés, a ajuns și la Sibiu. În urma unei plângeri penale depusă la procuratură este verificat dacă printre sibienii care au depus dosare în vedere obținerii cetățeniei maghiare se regăsesc și semnatari ai înființării partidului amintit, a căror acord nu a fost, de fapt, niciodată obținut.

Povestea listelor de susținere a înființării PPMT a scos la iveală nereguli după ce mureșeanul Levente Buta a depus o cerere de obținere a cetățeniei maghiare, prin intermediul Centrului pentru democrație. A fost întrebat dacă dorește să susțină și înființarea PPMT, dar a refuzat. În cele din urmă, a aflat că semnătura sa a fost falsificată, iar numele îi apare pe lista depusă la Tribunalul București în vederea înființării partidului lui Tőkés. A contactat un avocat, Adrian Drăghici, pentru a-l ajuta la formularea unei plângeri penale. ”Acest lucru se întâmpla în vara acestui an. După ce am formulat textul, însă, nu am reușit să mai iau legătura cu domnul Buta. Apoi am aflat că a depus, în numele meu, plângeri penale la mai toate parchetele din țară. Inclusiv la Sibiu”, povestește avocatul Adrian Drăghici. El a fost contactat de procurorii sibieni și se pare că cercetarea a fost demarată.

La Sibiu, se feresc de politică

Centrul pentru democrație din Sibiu –care funcționează alături de Biroul Cultural Maghiar - este locul în care sunt primite dosarele de obținere a cetățeniei maghiare, prin intermediul Consultatului ungar din Cluj Napoca. ”Noi ne-am ferit să strângem semnături pentru înființarea acelui partid. Vrem să rămânem distanți față de politică”, spun reprezentanții Biroului cultural maghiar Sibiu. Cu toate acestea, oamenii legii din Sibiu au cerut explicații și desfășoară cercetări. Semnăturile pentru înființarea PPMT au fost strânse din București și 19 județe.

Cazuri flagrante în țară

Avocatul Adrian Drăghici spune că în restul țării, cel puțin, situația este extrem de ”dubioasă”. ”Cred că nu sunt reale mai mult de zece la sută din miile de semnături strânse pentru înființarea PPMT. Întâmplător am descoperit pe listele de la Vîlcea numele și adresa unui prieten. Care este și polițist și nu are dreptul să facă politică. Am vorbit cu el, evident că nu știa nimic de folosirea numelui său. Acolo a început și urmărirea penală. Sunt întocmite liste cu adrese care, de cele mai multe ori, nu au nicio legătură  cu numele trecute alăturat. Iar semnăturile sunt evident falsificate, chiar și pentru un ochi neavizat”, adaugă avocatul Drăghici.

800.000 de euro, pentru un partid

Potrivit unei investigații realizate de cotidianul în limba maghiară Új Magyar Szó și Jurnalul Național, înființarea PPMT a fost susținută de Guvernul Ungariei printr-un sprijin financiar de 800.000 de euro. Banii au fost alocați, susțin jurnaliștii din presa centrală, cu scopul înființării a 20 de Centre de democrație în întreaga țară. În aceste centre pot fi obținute informații și depuse documentațiile necesare în vederea obținerii cetățeniei maghiare.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ungur din neamul OTILO

Acum 10 ani

Ce doreste tokes este ofensa la neamul nostu si al rominilor .De ce AUTORITATILE ROMINESTI nu iau masuri de izolare al acstui om rau .Face mult rau si la udmr si tulbura linistea la tara asta in care toti traim la fel si rau si bine si ungur si roman. este un satana imbracat popa
Raspunde

cabuta

Acum 10 ani

Acesta,impreuna cu Basescu,ar trebui eutanasiati si aruncati in Marea Neagra.Numai rau au facut romanilor.Sa-i ierte SATANA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus