Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Patru milioane de euro, pentru salvarea unei cladiri din Piata Mica

Probabil printre cele mai năpăstuite clădiri din centrul istoric al Sibiului, cea situată în Piața Mică nr. 22 are nevoie de investiții uriașe pentru a fi salvată. Studiul de fezabilitate întocmit de SC Specialist Consulting din București, arată că fondurile necesare celor trei etape de lucrări pentru salvarea clădirii din secolul XV sunt de 3,96 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Acum trei ani, un alt studiu indica drept necesară suma de 2,3 milioane de euro.

Pentru majoritatea turiștilor care văd din exterior  ”das Kleine Ring”, clădirea din Piața Mică aflată la numărul 22 pare chiar îngrijită, iar dacă vizitează și Sala frescă deschisă din 2009 la parterul acestei clădiri vor putea aprecia chiar eforturile depuse pentru reabilitarea picturilor murale executate în 1631. În spatele acestor imagini însă, o parte din clădire s-a prăbușit de ani buni, iar restul riscă aceeași soartă. ”În anul 2008 au fost executate intervenții de primă necesitate pentru punerea în siguranță a unei porțiuni din clădire, în urma prăbușirii zonei de legătură dintre două corpuri. Aceste lucrări au reușit să stabilizeze starea precară a clădirii, dar intervenția globală de reabilitare structurală, funcțională și estetică este de o necesitate incontestabilă”, se arată într-un raport al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. ”Imobilul este într-o stare avansată de distrugere, fiind parțial în pericol de prăbușire. În prezent, curtea interioară este înțesată cu schele și proptele ce împiedică ziduri și acoperișuri să se prăbușească”, notează aceeași sursă.

Lucrări de trei ani

Deși Piața Mică nr. 22 este subiect de discuții între arhitecți și reprezentanți ai administrației locale de mulți ani, cei de la Specialist consulting SRL consideră că întregul imobil ar putea deveni unul pe propriile fundații în 36 de luni.
Lucrările de reabilitare sunt prevăzute a fi realizate în trei etape. ”Într-o primă etapă sunt necesare lucrări provizorii de urgență constând în sprijinirea structurii portante și a fațadelor, de protecție împotriva apelor meteorice și de eliminare a acestora. Apoi sunt prevăzute lucrări de stabilizare a corpului D și anume: oprirea alunecărilor de teren, prin realizarea unui zid de piloți, oprirea tasărilor prin consolidarea fundațiilor, asigurarea unei comportări unitare a structurii corpului D prin legarea pereților cu centuri și tiranți metalici la nivelul planșeelor și repararea și consolidarea structurii. Intervențiile asupra imobilului vor începe prin consolidarea structurii de jos în sus (a fundațiilor, a elementelor verticale de susținere, a planșeelor și a șarpantei), după care se va trece la restaurarea arhitecturală ce se va executa de sus în jos”, mai notează reprezentanții administrației locale.

În ședința de joi a consilierilor locali, acestora le este propusă adoptarea indicatorilor tehnico-economici pe baza studiului de fezabilitate realizat de SC Specialist Consulting SRL. Valoarea lucrărilor va putea fi stabilită doar după eventuala contractare a lucrărilor.

Trec anii, crește prețul

Clădirea din Piața Mică nr. 22 nu este la primul studiu de fezabilitate adoptat de Consiliul Local Sibiu. În august 2008, aceiași consilieri locali de acum dar instalați recent în poziții, adoptau hotărârea 302/2008. Potrivit acesteia, valoarea lucrărilor de reabilitare a corpurilor C, D, E și F ale clădirii din Piața Mică nr. 22 era aproximată, în urma unui studiu de fezabilitate, la 8,3 milioane de lei (aprox. 2,3 milioane de euro la acea vreme).
Spre diferență, actualul proiect ce va fi supus votului și care face referire la sume mult mai mari are în vedere corpurile A, B și D (în cazul corpului A planurile includ și reconstrucția părții prăbușite).
Ca o ironie a sorții, în clădirea amintită funcționează și secția sibiană (Conservare - Restaurare) a Universității de arhitectură și urbanism ”Ion Mincu” din București.

Credit foto 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

jaco

Acum 10 ani

4 milioane de euro???? cu banii astia faci 4 zgarie nori! Io cred ca ne-am tampit!
Raspunde

@jaco

Acum 10 ani

Pai si banii de jmeker sunt inclusi aici, ce crezi?.
Raspunde

ptr sibieni

Acum 10 ani

poate va treziti dracu odata si deschideti ochii sa vedeti jecmaneala, coruptia si jaful lui johannis.!
Raspunde

@jaco

Acum 10 ani

faci 4 zgarie nori numai cand norii sunt foarte jos ... :)
Raspunde

Cipcirel

Acum 10 ani

Da Jaco, cica banii vin de aiurea si trebuie cheltuiti. De fapt sunt banii tai si banii mei. Banii celor care lucreaza ceva, in afara celor 8 milioane de roman asistati social (care nu contribuie cu nimic, doar primesc bani de la Stat). Cand ramai somer, poate te baga astia ca salahor, sa cari ceva cu roaba la casa asta valoroasa.
Raspunde

sasul hotz si bulangiu

Acum 10 ani

Iohannis e primar de 11 ani. El si subalternii lui nu au vazut ca acea cladire se degradeaza pe zi ce trece sau au lasat-o intentionat asa, ca sa poata avansa preturi ametitoare pentru reconstructie?
Raspunde

Eu Sibianul

Acum 10 ani

@ 1,2,3,4,5. Sunteti niste ipocriti, apoi cand va vin turistii , sau cand se mai filmeaza o reclama la Orange , sau etc beneficii de imagine si economie .... ii trimitem la zgarie nori sa faca poze sa manance un Kebab, apoi cand va laudati cu centrul istoric va place nu? sau credeti ca sa facut \"pe ras frumos \" acolo inseamna bani..... da SI EU UNUL VOI SUSTINE ACEST DEMERS.... va duceti prin Austria si va minunati cum de \"aia au si noi nu\" , PAI PENTRU CA NOI FACEM BLOCURI GRI SI MARI CU CHIOSCURI LA PARTER.!!! Treziti-va!!!!
Raspunde

@7

Acum 10 ani

subscriu. Iohannis face treaba buna.
Raspunde

Cipcirel

Acum 10 ani

Sibianule, facem pariu ca esti bugetar, platit din banii mei? Ma cac pe imagine, noi suntem rupti in***si ne pasa de imagine?! Cu salariul minim pe economie sub 200 de euro, cu milioane de prapaditi care nu lucreaza si nici vor, reparam case pentru imagine? Cine a locuit in aceasta darapanatura pana acum? Ce fiu de comunist sau prapadit a stat in casa pana i-a cazut acoperisul in ca? Centrul e plin de prapaditi care au locuit acolo 40 de ani si Statul a bagat bani sa le repare casele. Majoritatea au si acum aceeasi zugraveala in casa, ca in urma cu 40 de ani. \"Nu e casa mea, nu bag bani in ea.\"
Raspunde

hmmm

Acum 10 ani

in casa aia nu a locuit vreu-n comunist ci este colegiul de arhitectura.
Raspunde

Cipcirel

Acum 10 ani

Acum este colegiul de arhitectura. De 40 de ani e acolo si le cade acoperisul in cap?
Raspunde

miklos

Acum 10 ani

Interesant de stiut cine este proprietarul cladirii. Sa platim bani publici ca sa dam bine , asta da prostie. Cam oricine daca are bani stie cum sa-i cheltuiasca. Nici un merit in asta.
Raspunde

jaco

Acum 10 ani

Tu, Sibianule eu n-am spus sa facem in locul ei zgarie nori, eu am spus ca se pot face cu acei bani, patru blocuri noi, aia insemnand ca cine fura pe la gtz, arhitecti, primarie... Nu prea le ai cu nuantele.
Raspunde

jaco

Acum 10 ani

erata: cineva, nu cine Si ca oricine vine si imi spune mie ca aceea renovare costa 4 milioane de euro inseamna ca ma crede tampit. Si in atari conditii, am si eu dreptul sa-i spun ca este un hot si un mincinos patentat.
Raspunde

rosu

Acum 10 ani

mai jaco, tu stii ce inseamna sec XV? stramosii tai atunci probabil se aflau in Dobrogea, cu oile, in Transhumanta.
Raspunde

jaco

Acum 10 ani

Da, mai rosule, intamplator stiu. Inseamna fundatie de piatra de rau, inseamna caramida plina de igrasie, lemn putrd si mancat de carii. Si mai stiu ca la asemenea cladiri nu s-au folosit materiale scumpe, doar piatra, nisip, var stins, pamant galben, caramida, lemn si sticla. Si mai stiu ca nu ai dreptul sa folosesti alte materiale daca nu vrei sa strici atmosfera. Mai poti sa adaugi un pic de mortar de asanare , un dren, si tot nu ajungi la sumele alea. Deci, lasa mistoul, ca nu tine, am mai invatat si noi \"ciobanii\" cate ceva!
Raspunde

\'..\'

Acum 10 ani

Muritori de foame, o sa va plimbati prin centrul \"cosmetizat\" din banii Statului (Stat care mai e inca in viata datorita banilor de la FMI). Primarul o sa va dea locuinte ANL, unde o sa platiti 900 de lei/luna doar caldura, la doua camere). E adevarat, locuiti intr-o fosta Capitala Culturala a Europei...
Raspunde

sibian get beget

Acum 10 ani

Idem. Ibidem Nr. 7. Orasul vechi trebuie restaurat. A adus si va aduce in continuare bani frumosi orasului nostru. Bineinteles spre folosul nostru al sibienilor. Cu stima
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus