Probabil printre cele mai năpăstuite clădiri din centrul istoric al Sibiului, cea situată în Piața Mică nr. 22 are nevoie de investiții uriașe pentru a fi salvată. Studiul de fezabilitate întocmit de SC Specialist Consulting din București, arată că fondurile necesare celor trei etape de lucrări pentru salvarea clădirii din secolul XV sunt de 3,96 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Acum trei ani, un alt studiu indica drept necesară suma de 2,3 milioane de euro.
Pentru majoritatea turiștilor care văd din exterior ”das Kleine Ring”, clădirea din Piața Mică aflată la numărul 22 pare chiar îngrijită, iar dacă vizitează și Sala frescă deschisă din 2009 la parterul acestei clădiri vor putea aprecia chiar eforturile depuse pentru reabilitarea picturilor murale executate în 1631. În spatele acestor imagini însă, o parte din clădire s-a prăbușit de ani buni, iar restul riscă aceeași soartă. ”În anul 2008 au fost executate intervenții de primă necesitate pentru punerea în siguranță a unei porțiuni din clădire, în urma prăbușirii zonei de legătură dintre două corpuri. Aceste lucrări au reușit să stabilizeze starea precară a clădirii, dar intervenția globală de reabilitare structurală, funcțională și estetică este de o necesitate incontestabilă”, se arată într-un raport al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. ”Imobilul este într-o stare avansată de distrugere, fiind parțial în pericol de prăbușire. În prezent, curtea interioară este înțesată cu schele și proptele ce împiedică ziduri și acoperișuri să se prăbușească”, notează aceeași sursă.
Lucrări de trei ani
Deși Piața Mică nr. 22 este subiect de discuții între arhitecți și reprezentanți ai administrației locale de mulți ani, cei de la Specialist consulting SRL consideră că întregul imobil ar putea deveni unul pe propriile fundații în 36 de luni.
Lucrările de reabilitare sunt prevăzute a fi realizate în trei etape. ”Într-o primă etapă sunt necesare lucrări provizorii de urgență constând în sprijinirea structurii portante și a fațadelor, de protecție împotriva apelor meteorice și de eliminare a acestora. Apoi sunt prevăzute lucrări de stabilizare a corpului D și anume: oprirea alunecărilor de teren, prin realizarea unui zid de piloți, oprirea tasărilor prin consolidarea fundațiilor, asigurarea unei comportări unitare a structurii corpului D prin legarea pereților cu centuri și tiranți metalici la nivelul planșeelor și repararea și consolidarea structurii. Intervențiile asupra imobilului vor începe prin consolidarea structurii de jos în sus (a fundațiilor, a elementelor verticale de susținere, a planșeelor și a șarpantei), după care se va trece la restaurarea arhitecturală ce se va executa de sus în jos”, mai notează reprezentanții administrației locale.
În ședința de joi a consilierilor locali, acestora le este propusă adoptarea indicatorilor tehnico-economici pe baza studiului de fezabilitate realizat de SC Specialist Consulting SRL. Valoarea lucrărilor va putea fi stabilită doar după eventuala contractare a lucrărilor.
Trec anii, crește prețul
Clădirea din Piața Mică nr. 22 nu este la primul studiu de fezabilitate adoptat de Consiliul Local Sibiu. În august 2008, aceiași consilieri locali de acum dar instalați recent în poziții, adoptau hotărârea 302/2008. Potrivit acesteia, valoarea lucrărilor de reabilitare a corpurilor C, D, E și F ale clădirii din Piața Mică nr. 22 era aproximată, în urma unui studiu de fezabilitate, la 8,3 milioane de lei (aprox. 2,3 milioane de euro la acea vreme).
Spre diferență, actualul proiect ce va fi supus votului și care face referire la sume mult mai mari are în vedere corpurile A, B și D (în cazul corpului A planurile includ și reconstrucția părții prăbușite).
Ca o ironie a sorții, în clădirea amintită funcționează și secția sibiană (Conservare - Restaurare) a Universității de arhitectură și urbanism ”Ion Mincu” din București.
Credit foto
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Piața Mică , Consiliul Local Sibiu , Primăriei Sibiu , Deși Piața Mică , Specialist Consulting , Kleine Ring , Ion Mincu , Direcției Tehnice
Vizualizari: 403
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Florescu
Acum 12 ore
Tov.Escu
Acum 13 ore
Ombl
Acum 13 ore
Emma
Acum 14 ore
Mario Nicolae Ricci