Luni,
21.06.2021
Ploi Moderate
Acum
17°C

Cu ajutoarele Uniunii Europene, sibienii au reinventat cozile: la rand de la trei dimineata

Din dorința de a primi făina și orezul plătite de UE înainte de sărbători, sute de sibieni se aliniază de dimineață la coadă: de la 8.30, în fiecare zi, începe distibuirea bonurilor de ordine, nu mai mult de 200 în fiecare zi. Și cum sunt 10.000 de beneficiari în întreg Sibiul, se găsesc mulți care își doresc să fie printre primii.

Marina are 75 de ani, stă undeva pe Rahovei și nu prea aude. A venit la coadă din toiul nopți și a prins numărul de ordine undeva în jurul lui 100. S-a întors apoi acasă să își cheme un vecin la ajutat: are de adus acasă peste 40 de kg de alimente, iar mult prea grele pentru firavele ei puteri. Doar că nici vecinul nu e tocmai în puteri la cei peste 65 de ani. Prin urmare, amândoi acceptă bucuroși ajutorul până în stația de autobuz din fața Liceului Energetic, aflată la 100 de metri de locul în care se împart ajutoarele Uniunii. ”Era bine dacă era și niște zahăr și niște ulei”, privește Marina către plasele din care răzbat făina albă, mălaiul și orezul.

Eroii

O altă femeie trecută de 60 de ani e mai norocoasă. A vorbit cu un prieten de-al fiului care vine cu mașina să o ajute să care acasă ajutoarele. ”De dimineață de la șapte am stat numai aici și am intrat să iau bon la nouă fără 20. Era bine să fi fost programați pe zile, pe litere. Căci așa de trei ori am venit și abia a treia oară am prins bon. Că prima dată era prea multă lume și a doua oară era închis pentru că era frig”, povestește femeia.
Pe lângă ea trece un bărbat la vreo 40 de ani, cu un evident handicap și care trage din greu de o plasă, în timp ce un plin îl încovoia de spate. ”N-am bani nici de autobuz, de unde să iau eu taxi”. La primul colț se oprește să își tragă suflarea și pornește mai departe – stă undeva în zona IPAS.

Mămăligă și pilaf

”Poți face o mămăligă... da... și ai și de niște pilaf... biscuiții îs iarăși buni. Era bun și niște zahăr și ulei, dar asta e”, își pasează vorbele între ele două pensionare, privind la plasele pe care le-au aliniat la marginea drumului. ”Noi am venit să ajutăm pe cineva. Bolnavi, săracii oameni, cum să vină până aici când nu se pot da jos din pat? Așa că le-am ținut noi locul în frig. De la cât? De la 6.30 am venit”. De altfel, 6.30 pare să fie ora de mai toți amintită. Și nici aceștia nu au fost primii. ”Când am ajuns eu tremura acolo un bătrân ce era de la trei dimineața. Da, da, că am auzit că de la anul nu se mai dă”, stârnește un bărbat bursa zvonurillor între cei câțiva oameni care formează un grup în fața clădirii unde se distribuie ajutoarele UE. ”Da, da, că numai până în 2 ianuarie se dau și astea”, contribuie o bătrânică, din spatele unei țigări, la bursa zvonurilor.

 

Fiecare beneficiar va primi o cantitate totală de 41,2 kg de alimente, după cum urmează: făină - 16 kg; mălai - 11 kg; paste făinoase - 2 kg; biscuiţi - 1,2 kg; orez - 9 kg; lapte praf - 2 kg”, Primăria Sibiu

Vizualizari: 139

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

sandu

Acum 9 ani

bataie de joc pentru oameni bolnavi si nevoiasi au liste au tot ce e asa greu sa faca o planificare pe litere bine afisata si difuzata prin masmedia mai bine s-ar termina cu miloaga de cit atita bataie de joc
Raspunde

sasul hotz si bulangiu

Acum 9 ani

Asa primar, asa oras. Il doare in dos pe Joha de oamenii nevoiasi, sarantoci cum le spune el.
Raspunde

www

Acum 9 ani

Nu inteleg de ce nu s-a continuat in sistemul de anul trecut, adica pe liste, dupa alfabet. Cum sa tii oamenii la coada si inca de la 5, 6 dimineata ? Isi bat joc de ei ? ii umilesc pentru aceste ajutoare ? Pai atunci sa si le tina ei. In anul 2011 mai avem asemenea mentalitate ? De a umilii oamenii ? Si asta se petrece la Sibiu, oras cu pretentii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus