Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
1°C

Propunere PDL: activarea politica a inaltilor functionari. Liber pentru Ilie Mitea si Marin Craciun?

 

Cinci senatori PDL propun eliminarea obligativităţii ca funcţionarii publici din posturi de conducere să îşi dea demisia din funcţie dacă vor să candideze pentru funcţii de demnitate publică. Senatorii propun o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii privind Statutul funcţionarilor publici şi a Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
Potrivit prevederilor actuale ale Statutului funcţionarilor publici, înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu. Iniţiatorii arată, în expunerea de motive la propunerea legislativă, că această abordare este una discriminatorie prin raportare la prevederile constituţionale privind dreptul cetăţenilor români de a alege şi a fi aleşi, relatează Agerpres. Aceştia arată că iniţiativa legislativă vizează eliminarea tratamentului juridic inegal aplicabil diferitelor categorii de destinatari ai legii în ceea ce priveşte posibilitatea de a candida pentru o funcţie de demnitate sau de autoritate publică. Ei susţin că încetarea raporturilor de serviciu trebuie să fie incidentă numai începând cu data numirii efective în urma câştigării alegerilor.
Printre potenţialii viitori candidaţi, după noua lege, ar fi fostul prefect Ilie Mitea şi fostul subprefect Marin Crăciun, ambii deţinând în prezent funcţia de înalt funcţionar public.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

bes

Acum 10 ani

Conform expunerii de motive si soldatii si judecatorii si procurorii si multi altii ar trebui sa beneficieze de dreptul de a fi alesi dar acestia probabil nu prezinta interes pentru pd-listi. Cei cinci initiatori ar trebui sa vada care au fost motivele pentru care inaltii functionari publici au fost trecuti in categoria celor ce nu pot candida. Si sa nu uit: fostul subprefect Marin Craciun poate sa candideze el nefiind in functie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus