Marţi,
15.10.2024
Innorat
Acum
6°C

Traiasca ”descentralizarea”: la Sibiu, birurile sunt mai usoare decat in alte judete

 

Chiar dacă finanțiștii fruntași ai țării au oblogat Fiscul din fiecare județ să întocmească normele de venit doar pe nomenclatorul de la centru impus, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu au promovat și pe 2012 norme de venit mai mici decât în alte județe.
 
Pentru cei nefamiliarizați cu sistemul, normele de venit sunt o alternativă pentru PFA-uri (întreprinderi individuale etc.) la plata impozitelor: fie plătești cota unică de 16% în sistem real (adică 16% din ceea ce câștigi minus ceea ce cheltuieși), fie plătești respectivul impozit de 16% la norma de venit stabilită în fiecare an de Direcția Generală a Finanețelor Publice din fiecare județ. Varianta a doua (norma de venit) ajută contribuabilul persoană fizică autorizată prin faptul că ”nu se mai complică” ținând contabilitate sau, în cazul în care are venituri mai mari decât norma de venit, ”scapă” cu un impozit mai mic.
La o comparație între normele de venit stabilite la nivelul județului Sibiu și cele anunțate pentru 2012 de către Fiscul din Vâlcea sau Cluj, reiese aproape clar că Fiscul din județul nostru este ”mai blând” cu impozitarea la normă de venit.
Spre exemplu, una dintre cele mai disputate chestiuni la finalul anului trecut a fost cea a normei de venit aplicată pentru informaticieni. La finele lui noiembrie, în virtutea ”descentralizării”, Ministerul Finanțelor a decis ca din acest an informaticienii care lucrează prin intermediul PFA, să plătească impozitele în sistem real. Apoi, chiar înainte de finalul anului, același Minister a revenit și a decis că, în cele din urmă, IT-iștii pot să opteze în continuare pentru impozitarea la norma de venit, dacă Fiscul din fiecare județ va permite această facilitate.
La Sibiu, această variantă de impozitare va exista și în 2012, norma de venit fiind  stabilită la 20.000 de lei, cu 2.000 de lei mai mare decât cea din 2011. Chiar și așa, norma de venit pentru informaticieni este mai mică decât în județul Cluj, unde pe 2012, Fiscul de acolo a impust plata impozitelor la o normă de venit de 27.000 de lei. În schimb, în județul Alba, norma de venit în acest caz a fost limitată la 15.000 de lei. Oricum, mult mai mică decât cea impusă în județul Timiș – undeva către 70.000 de lei.
Florăresele din Sibiu vor avea impusă pentru anul acesta o normă de venit de 9.000 de lei, față de 13.200 la Cluj sau 13.000 de lei, la Vâlcea. În ceea ce-i privește pe bijutieri, aceștia vor avea de plătit la Sibiu un impozit la o normă de venit de 13.000 de lei, pe când la Cluj bijutierii vor plăti 16% din 17.910 lei. În acest caz, Fiscul din Vâlcea a stabilit o normă de venit 12.000 de lei.
Sensibil mai mici sunt la Vâlcea normele de venit și pentru croitori (8.700 de lei), pe când la Sibiu acesteau au fost stabilite în cursul acestui an la 9.000 de lei. În Cluj-Napoca, însă, normele de venit pentru croitori au fost stabilite la nu mai puțin de 11.650 de lei.
 
Cele mai mari prețuri
 
Dacă, în general, normele de venit din județul Sibiu sunt mai mici decât cele practicate în județul Cluj, există și excepții. Cum ar fi cele din domeniul fotografilor. Cei din Sibiu vor avea anul acesta o normă de venit egală cu cea de anul trecut (10.000 de lei), dar mai mare decât cea din Cluj (8.550 de lei) și egală cu cea din Vâlcea. La fel stă situația și în cazul sibiencelor care au deschis saloane de coafură, manichiură, cosmetică sau masaj. La Sibiu, au stabilită o normă de venit de 15.000 de lei (egală cu cea din Vâlcea), în timp ce la Cluj Napoca aceasta este de 12.990 de lei.
”Trebuie să acoperim aceste impozite din prețurile pe care le cerem clienților. Doar că, sincer, este destul de greu să tot pui deoparte 16% din ceea ce încasezi. Asta e, statul se pare că știe să își ia partea de fiecare dată”, a declarat o coafeză din centrul Sibiului. 
 
Diferențe importante în turism și auto
 
Persoanele fizice autorizatecare oferă facilități de cazare turiștilor pot fi fericite dacă activează în județul Sibiu. Aici, pe 2012, li se va impune o normă de venit de 15.000 de lei, pe când în Cluj-Napoca aceasta este stabilită la 35.000 de lei. La Vâlcea, însă, a fost stabilită o normă de 7.200 de lei pentru fiecare cameră.
Diferențe mari între județe se înregistrează și în rândul celor care prestează servicii de reparații auto. Anul acesta, aceștia au la nivelul județului Sibiu o normă de venit de 12.000 de lei, în Cluj-Napoca aceasta fiind stabilită la 18.000 de lei, iar în Vâlcea fiind de 15.000 de lei.
 
Notă: Pentru a simplifica toate comparațiile, normele de venit amintite în articolul de mai sus fac referire doar la PFA-urile din municipii. Pentru cele înregistrate în orașe sau comune, normele de venit sunt, în majoritatea cazurilor, mai mici, indiferent de județ. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Dani

Acum 12 ani

\"La Sibiu, această variantă de impozitare va exista și în 2012, norma de venit fiind stabilită la 20.000 de lei, cu 2.000 de lei mai mare decât cea din 2011.\" Gasim in vreun document oficial ceea ce afirmati aici? M-am uitat pe site la finante si in documentul cu normele de venit pe 2012 nu exista niciun cod CAEN pentru informatica. Din cate stiu eu, doar 6202 si 6203 au fost aprobate de guvern pentru norma de venit, dar nu le regasesc in document.
Raspunde

Cucul

Acum 12 ani

In Sibiu, taxa pentru ocuparea domeniului public a crescut anul acesta cu 50 %. De la 2 lei/mp/zi la 3 lei.
Raspunde

Intaresc ce spune 1.Dani

Acum 12 ani

Ati mai avut un articol referitor stict la IT si norma pe venit. Cautati pe acel document si faceti o captura unde ati gasit voi normele astea. Sau daca aveti alte surse indicati-ni-le si noua urgent pentru ca suntem multi in situatia in care deja cerem radierea PFAurilor si trecerea pe srl.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus