Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Unde vor merge banii Sibiului in 2012

 

Proiectul de buget al Sibiului pe anul în curs include câteva premiere: una dintre acestea este suma de 1,75 de milioane de lei alocată cheltuielilor pentru Aeroport, alături de care trebuie remarcate proiectele europene ce vor deveni mult mai vizibile odată cu începerea lucrărilor.
 
La o simplă comparaţie între planurile pe care administraţia locală le făcea la începutul lui 2011 cu cele supuse dezbaterii publice la începutul acestui an, reiese clar că pentru anul în curs speranţele sunt de "un pic mai bine". Astfel, dacă la începutul lui 2011, administraţia locală miza pe venituri de 307 milioane de lei (faţă de estimările de 323 de milioane din 2010), anul acesta conducerea Primăriei Sibiu propune un proiect cu venituri totale de 321 de milioane de lei. Creşterea pare să vină în special din excedentul bugetar al anului trecut.
 
Venituri aproximativ identice
 
Ca şi la începutul lui 2011, administraţia locală mizează acum pe venituri din cotele defalcate din impozitul pe venit de 112 milioane de lei, asta în condiţiile în care Guvernul a decis anul acesta diminuarea cotelor defalcate ce revin bugetelor locale. În schimb, administraţia locală a considerat că va colecta impozite şi taxe pe proprietate în sumă de 56,4 milioane de lei, faţă de 55,1 milioane de lei la începutul anului trecut. La fel, administraţia locală mizează pe o creştere a sumelor defalcate din TVA de la 61,8 milioane de lei, anul trecut, la 70,8 milioane de lei, anul acesta.
 
Un mil. de euro mai mult pentru Cultură
 
Anul trecut, cheltuielile cu dobânzile aferente creditelor externe au fost calculate la 13 milioane de lei. Pentru 2012, acestea vor scădea la 10,8 milioane de lei. În schimb, vor creşte uşor cheltuielile la capitolul Învăţământ – 72,5 milioane de lei în 2012, faţă de 70,2 milioane de lei preconizate la începutul lui 2011. 
O creştere semnificativă o înregistrează Capitolul Cultură, religie şi alte activităţi sportive şi de tineret, care la începutul lui 2011 avea alocate fonduri totale de 24,8 milioane de lei. Pentru 2012, fondurile alocate depăşesc 29,4 milioane de lei, în condiţiile în care pentru programul "Sibiu. Baroc Update" au fost accesate fonduri de un milion de lei pentru promovarea imaginii oraşului. În cadrul acestui capitol, pentru Casa de cultură a municipiului alocaţiile bugetare cresc de la 8,8 milioane de lei la 13 milioane de lei, în timp ce fondurile alocate Teatrului Radu Stanca scad de la 11 milioane de lei la 10,3 milioane. 
O creştere importantă o cunoaşte şi bugetul capitolului Servicii şi dezvoltare publică – de la 34,1 la 41,8 milioane de lei. La Transporturi, însă, cheltuielile sunt preconizate să crească de la 88,2 milioane la 113,3 milioane de lei, în condiţiile în care cheltuielile cu bunurile şi serviciile acestui capitol sunt prevăzute să crească de mai bine de două ori până la un total de 39 de milioane de lei. Străzilor le sunt alocate 82,5 milioane de lei, în condiţiile în care la începutul anului trecut acest subcapitol beneficia de o alocaţie bugetară de 63,5 milioane de lei.
Pentru prima dată, în bugetul municipiului Sibiu au fost incluse şi cheltuieli destinate "aviaţiei civile" – 1,75 de milioane de lei. Consiliul Judeţean, pe de altă parte, s-a angajat prin proiectul de buget pe anul în curs să facă transferuri către Aeroportul Sibiu în sumă de trei milioane de lei.
 
Împrumuturile şi fondurile UE cresc valoarea investiţiilor
 
Totalul investiţiilor din bugetul de început al anului 2011 era cifrat la 58,2 milioane de lei. Cel de anul acesta este de 53,3 milioane de lei, la care se adaugă aproape 30 de milioane de lei din împrumuturile pentru străzi şi alte 21,4 milioane de lei accesate din fonduri europene. O creştere importantă faţă de alocaţiile de anul trecut o cunoaşte Cartierul Tineretului: cinci milioane de lei erau alocaţi la începutul lui 2011 pentru viabilizarea acestei zone. Acum, administraţia locală propune consilierilor locali alocarea a 12 milioane de lei.
Cât priveşte investiţiile noi, acestea au fost, în mare parte, deja anunţate de administraţia locală. Cele care nu au fost, încă, discutate sunt investiţiile de 1,25 de milioane de lei în modernizarea cartierului Vasile Aaron şi cei 960.000 de lei alocaţi creării a trei sensuri giratorii: în Piaţa Unirii, la intersecţia Alba Iulia – Morilor şi la intersecţia Alba Iulia – Turda.
 
 
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus