Mai multe familii din judeţul Sibiu, care îşi produceau în gospodăria proprie alimentele necesare, au decis să se unească şi să formeze o cooperativă care să le permită să se ajute reciproc, dar şi să comercializeze o parte din producţie. Așa a apărut Biocoop Sibiu.
„Doream să ne facem o fermă aşa că am fost să ne informăm la un târg în Bucureşti, unde l-am cunoscut pe Willi Schuster din Moşna, care ne-a vorbit despre ce înseamnă să produci şi să consumi sănătos. Apoi ne-am hotarât să înfiinţăm Biocoop, aşa că ne-am unit vreo şase gospodării şi a apărut primul magazin bio-organic din Sibiu”, povesteşte Mioara Cioran, producătoare în cadrul Biocoop. Dacă unele familii au trăit toată viaţa la ţară şi ştiau ce înseamnă munca la fermă, altele, atrase de perspectiva unei vieţii mai liniştite şi sănătoase, au învăţat totul de la zero. „Noi locuiam în Sibiu şi deţineam trei fast-food-uri, dar ne-am dat seama consumând cât rău ne facem şi nouă şi celor care cumpără produsele fast-food, aşa că le-am închis pe toate, ne-am vândut apartamentul şi ne-am mutat la ţară, în Nucet”, îşi aminteşte Mioara Cioran.
Totul a început la Moșna
În localitatea aflată la 20 de km de Sibiu, familia Cioran şi-a amenajat o gradină, a construit sere, şi-a cumpărat vaci şi a început să producă telemea, brânză, produse tradiţionale din carne, ouă, legume şi produse de patiserie. „După ce am decis să ne schimbăm stilul de viaţă, toţi cunoscuţii ne spuneau că suntem nebuni, că România nu e o ţară în care să merite să dai cu sapa, dar cu multă muncă am reuşit să producem suficient pentru noi şi chiar să şi comercializăm”, mai spune doamna Cioran. Biocoop reuneşte 14 familii, din judeţul Sibiu şi chiar și din județul Hunedoara. Micii gospodari produc de toate, de la brânzeturi până la dulceaţă, miere, produse din carne, ulei, ceaiuri, legume, fructe şi produse se patiserie. „Noi toţi suntem biogospodari. În total suntem 14 familii. Puteam fi şi 50, dar ne-am limitat la prieteni ca să ne cunoştem între noi, să putem avea încredere unii în alţii şi mai ales să ştim cu certitudine că produsul rezultat din fiecare gospodărie este 100% bio. Noi luăm produse unul de la celălalt, unii dintre noi mai şi procesăm produse. Soţia mea face dulceaţă şi o îndulceşte cu miere bio, pe care o luăm de la prieteni din cooperativă, dar şi face cubuleţe de brânză în ulei şi uleiul îl luăm tot aşa de la o altă familie membră”, spune Willy Schuster, producător în cadrul Biocoop. „În magazinul Biocoop nu vrem doar să vindem, ci să informăm clientul, să-i explicăm ce cumpără”
Magazinul funcționează din anul 2004 pe strada Avram Iancu. Aici membrii cooperativei îşi aduc produsele şi le comercializează. „Acum opt ani Biserica Evanghelică din Sibiu ne-a oferit acest spaţiu, cu o chirie mai ieftină şi acest lucru ne-a ajutat să venim în faţa clientului, să-i arătăm ce putem să-i oferim şi mai ales să-l informăm despre ceea ce consumă”, explică Willi Schuster. Sibienii trec pragul magazinului cu încredere, majoritatea sunt clienţi fideli, iar vara numărul acestora este sporit de turişti.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Avram Iancu , Biocoop Sibiu , Biserica Evanghelica , Mioara Cioran , Willy Schüster , Willi Schuster
Vizualizari: 472
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Unul
Acum 5 ore
Unul
Acum 5 ore
Omul invizibil