Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Directia Sanitar-Veterinara a inceput anul cu amenzi de peste 14.000 de lei

În perioada 10 - 30 ianuarie 2012 personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a judeţului Sibiu, a intreprins acţiuni de verificare şi control privind respectarea legislaţiei de catre operatorii din domeniul creşterii animalelor, şi a operatorilor  din sectorul alimentar, în toate etapele producerii, prelucrării, distribuţiei, produselor alimentare de origine animală şi nonanimală.

În cadrul acţiunilor de prevenire a bolilor transmisibile la animale, în această perioadă au fost efectuate pentru supravegherea Pestei Porcine Clasice, examene clinice la efectivele de porcine din fermele comerciale, 103 examene de laborator la mistreţii vânaţi, şi 117 examene pentru precizarea diagnosticului din probele recoltate de la animale şi păsări moarte.

S-a verificat  respectarea legislaţiei privind identificarea şi înregistrarea circulaţia animalelor, a normelor de biosecuritate, a condiţiilor de cazare, asigurarea hranei şi a apei potabile în condiţiile de iarnă, în 2 târguri, 14 ferme comerciale cu bovine, 4 ferme cu porcine, 12 ferme cu păsări şi 86 exploataţii nonprofesionale cu animale.

“În domeniul igienei şi siguranţei laţului alimentar, s-au verificat condiţiile de igienă şi de  funcţionare a obiectivelor cu activitate în domeniul procesării şi comercializării de produse alimentare, fiind controlate în perioada, 4 abatoare, 4 unităţi de procesare carne, 14 carmangerii 4 unităţi de prelucrare lapte, 8 depozite alimentare, 19 unităţi de tip hiper şi supermarket, 13 unităţi de alimentaţie publică, , 63 unităţi de panificaţie şi de comercializare produse alimentare de origine nonanimală, însumând 129 de obiective”, arată dr. Ioan Penţea.

În urma controalelor efectuate în această perioadă, s-au constatat şi unele abateri de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv:

•           depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime şi a produselor finite;

•           produse alimentare fără elemente de identificare, în special cele expuse în vrac, sau legume şi fructe;

•           lipsa documentelor care atestă calitatea produselor alimentare;

•           abateri de la normele de protecţie şi bunăstare a animalelorde fermă;

•           mişcarea animalelor neidentificate, în mijloace de transport neamenajate corespunzător şi fără documente sanitare veterinare;

Pentru deficientele constatate au fost aplicate 17 amenzi în valoare de 14.600  lei (7 crescători de animale, 3 fermieri, trei hipermarketuri, o carmangerie, două  unităţi de alimentaţie publică, şi un producător individual)  şi 7 avertismente.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus