Joi,
27.03.2025
Ceata
Acum
10°C

350 de oameni ai Universitatii au participat la prima editie a Conferintelor Turnul Sfatului

Cu un Emil Hurezeanu în cunoscuta-i vervă plină de savoare, ”flancat” de cei doi candidați la funcția de rector, Ioan Bondrea și Dan – Maniu Dușe, alături de încă rectorul Constantin Oprean, ieri după-amiază a avut loc prima ediție a Conferințelor Turnul Sfatului. Pe tema ”Fabrica de inteligență: câtă investiție și cât profit”, au vorbit în fața invitaților și Ilie Vonica, managerul grupului Polisano, Ioan Deac, directorul general al Compa și Liviu Bălan, directorul Centrului de cercetare- dezvoltare Continental AG. La invitația Turnul Sfatului, în sala Royal Ballroom a Hotelului Hilton au participat la dezbateri aproximativ 350 de invitați, cadre didactice din cadrul ULBS sau studenți cu drept de vot la alegerile programate pentru funcția de rector pe 6 februarie.

Cel care a deschis prima ediție a Conferințelor Turnul Sfatului a fost redactorul șef al ziarului, Alin Bratu. După ce acesta a amintit, pe scurt, modul în care este privită, din exterior, lumea academică în general, el a insistat pe o dezbatere care să scoată în evidență cât de utilă este Universitatea societății și care sunt propunerile pentru viitorul management al uneia dintre cele mai importante instituții publice din județ.
Nu v-am invitat aici ca să vă certăm. Vedem și noi spre ce tinde societatea românească. Primează mult banul, salariul, vedem că viitorul universitar ține, deocamdată, de un singur element – numărul de studenți. Nu se mai dau examene de admitere și unul din efectele de intelectualizare forțată l-am văzut recent, ca să dau un exemplu concret. Odată cu zăpada, am vrut să ies la săniuș cu al meu copil și am văzut că spătarul saniei, din metal, e rupt. Am zis că nu e mare lucru să găsesc în acest oraș un sudor. Au trecut trei zile și încă îl mai caut. Dacă aș fi căutat doctoranzi în drept aș fi găsit lejer câteva zeci în cartea de telefoane, licențiați în Istorie câteva sute, în Litere, câteva mii. Dar nu am găsit un singur sudor”, a spus Alin Bratu.

Ilie Vonica: gândiți-vă și la cei mai în vârstă

În cuvântul său adresat oamenilor Universității, dr. Ilie Vonica a vorbit despre imaginea pozitivă dobândită în ultimii ani, în paralel, de Sibiu și de Universitatea ”Lucian Blaga”. ”Ați devenit o universitate importantă. Sigur, este mult până departe, dar vă felicit unde ați ajuns. Este un nou început”, a spus Ilie Vonica, managerul grupului de firme Polisano. El a invitat reprezentanții ULBS să i se alăture, în continuare, pe domeniile în care investește.
S-au realizat multe parteneriate cu agenți economici locali. Eu investesc în special în domeniul sanitar, al sănătății. Cred că viitorul spital pe care îl voi deschide poate fi folosit ca și bază clinică pentru studenții la medicină. Am realizat o fabrică de medicamente și vă felicit că ați deschis o facultate de farmacie de care era foarte multă nevoie în România și în Europa. Pregătiți farmaciști de care avem nevoie. Și în această fabrică eu consider că se vor găsi locuri interesante pentru perfecționarea studenților în farmacie”, a mai spsu Vonica. Printre îndemnurile sale a fost și cel de a acorda o atenție și specialiștilor din diferite domenii, dar cu o vârstă trecută de prima tinerețe.
Sigur, organizați multe masterate, dar trebuie să vă mai gândiți și la cursuri, pentru oamenii mai în vârstă, pentru oamenii care au pierdut contactul cu realitățile dintr-un anumit domeniu. Cred că puteți face lucruri importante în acest domeniu.  Cred că Universitatea este pe un făgaș bun și va fi condusă de echipe competente. Vă felicit pentru ceea ce sunteți și pentru ceea ce veți deveni”, a declarat Vonica.

Emil Hurezeanu, aplaudat de la primele cuvinte

Emil Hurezeanu a smuls aplauzele sălii încă de la primele cuvinte, în care a susținut că tulpina devenirii sibiene își va trage ”combustibilul” din numărul mare al licențiaților în Drept, Istorie și așa mai departe, ”un număr mult mai mare decât cel al instalatorilor”.
Discursul lui Emil Hurezeanu a introdus în atmosfera sălii și atmosfera electorală în care se află, zilele acestea, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, amintind de o serie de mesaje primite în ultimele zile. ”Știu că se caută un mediator acum, e la modă să cauți un mediator. Sunteți aproape la fel de numeroși, dar mult mai primitori decât cei din Piața Universității. Eu nu am niciun fel de vocație de mediere, dar sigur că m-am apropiat de comunitate din care provin cu destulă emoție și îngrijorare, pentru că în utimele zile am fost abordat, aproape sabordat cu tot felul de mesaje insinuante din partea unor persoane pe care le credeam apropiate, din partea unor persoane pe care nu le-am cunoscut în viața mea și sunt puține șanse să le cunosc de acum încolo, mai ales după acele mesaje. Ce spun acele mesaje? «Știu că v-ați petrecut concediul cu acesta...». Dar eu mi-am petrecut copilăria și adolescența cu jumătate din sală și sper ca bătrânețea cu cealaltă jumătate, dacă ne ajută bunul Dumnezeu. «Știu că sunteți imparțial»... Bun, atunci îmi pare rău că sunt imparțial, dar în privința oficiului meu de mediator mulțumesc confraților mei de la Turnul Sfatului, conducerii Universității, de care mă leagă mai multe datorii decât alte lucruri”, a spus cunoscutul jurnalist Emil Hurezeanu.
El a invitat comunitatea academică din Sibiu la o reflecție cuprinzătoare a momentului electoral. ”Ideea este următoarea: noi avem ceva de împărțit cu orașul nostru, cu trecutul lui, care cântărește mult mai mult decât prezentul și cred că suntem datori cu o parțialitate bine informată. Imparțialitatea, în orice proces electoral, și la nivelul statelor sau al universităților, nu are ce să caute: se ciocnesc interese și competențe diferite, care au o bază comună de legitimitate, de îndreptățire și asta contează. Interesele trebuie să se ciocnească, iar competențele trebuie să intre în competiție. Să nu ne ferim, aici este una dintre cele mai vechi facultăți de drept din Transilvania. Aici am avut de-a face cu oameni, cu mari figuri umaniste, care au fost și mari meseriași”, a mai spus Emil Hurezeanu, după care a evocat figura emblematică a unor personalități precum Samuel von Brukenthal sau Andrei Șaguna. ”Vreau să alegeți în cunoștință de cauză, să porniți de la oameni care sunt primii între egali. Într-un astfel de oraș, răspunderea celor care pot fi buni și utili comunității este foarte mare”, a îndemnat el.

Constantin Oprean a criticat schimbările legislative fără fond

La finalul celor două mandate de rector, Constantin Oprean a vorbit despre schimbările legislative în domeniul educației, implementate în ultimii ani. ”Trăim într-o perioadă foarte interesantă, în care falia dintre educație și economie este tot mai mare, din cauza schimbărilor din domeniul legislativ. Educația și economia sunt două lumi paralele în România”, a amintit Constantin Oprean.
Rectorul care a condus ULBS în ultimele două mandate a și dat exemple.”Constatăm că domnul ministru face o clasificare de universități, susținând că nu e vorba de o ierarhizare. Domnia sa nu cunoaște ce înseamnă clasificare și ierarhizare. Eu, din punctul meu de vedere al expertului în managementul calității, spun că face o ierarhizare atâta timp cât folosește în această grupare indicatori de performanță. Putea să spună că avem o clasificare dacă împărțea universitățile în funcție de numărul studenților și al cadrelor didactice în universități mari, mijlocii și mici. Deci, iată că se folosește termenul de clasificare într-o lege în care, de fapt, este vorba de o ierarhizare. Este o lege care are o serie de lucruri greu de pus în pratică. Inclusiv în ceea ce privește alegerile din învățământul superior”, a declarat Oprean.
Ceea ce a ajuns ULBS este rezultatul efortului întregului colectiv academic, profesori și studenți. Și mă mândresc cu acest lucru. Vă promit că și în viitor, dacă sănătatea mă ține, voi fi același suport devotat Universității”.

Dan-Maniu Dușe: ”În viitorul mandat, să schimbăm atenția de pe sarcină pe om”

Pe tema conferinței, prorectorul Dan-Maniu Dușe a remarcat faptul că sunt relativ puțini cei care ”investesc” în Universitate, dar sunt multe companii care profită de pe urma rezultatelor ULBS. Prorectorul a dat și o replică lui Emil Hurezeanu, care a remarcat că la conducerea ULBS candidaturile depuse vin tot numai din zona Facultății de Inginerie. ”Acum, sigur că v-ați pus problema de ce avem doi ingineri candidați, sigur că lucrurile au o explicație. Este legată de această nouă lege a Educației, care valorizează într-un mod extrem cercetarea științifică. Probabil că aici există o explicație a unui subconștient care a acționat și a dat mai mult câștig de cauză prin curajul pe care l-au avut ca se înscrie ca și candidați”, a declarat Dușe. El a și subliniat câteva din ideile propuse prin planul său managerial, prezentat cadrelor didactice și studenților din cadrul ULBS. ”Această producție de știință se referă la cercetarea științifică și dorim ca în viitorul apropiat, mai exact în viitorul mandat, să schimbăm atenția de pe sarcină pe om. Această schimbare este de esență. Presupune ca lucrurile importante și mari consumatoare de finanțe au trecut. Mai avem, dar partea grea a trecut. Înseamnă o investiție prin alocare în cercetare, în cei tineri, în activitățile lor, în implicarea lor, în dezvoltarea laboratoarelor”, a amintit Dan-Maniu Dușe.

Bondrea: ”Tinerețea îmi spune că e nevoie de o schimbare”

Decanul Facultății de Inginerie, Ioan Bondrea, a vorbit, pentru început, de modul în care colaborează instituție pe care o conduce cu diferite companii locale. ”E un lucru important să fii mereu în contact cu companiile, să știi că ești sprijinit în demersul tău de a transmite un mesaj generației de mâine. Experiența pe care am acumulat-o în cei patru ani de decanat la Facultatea de Inginerie, dovedește că se poate. În condițiile în care în zona domeniilor de licență avem așa-numita învățare centrată pe student, e nevoie ca în zona de master, doctorate, post-doctorate, e nevoie să avem ceea ce se numește parteneriat cadru didactic – student. Pentru că numai așa vom putea să avem rezultate în ceea ce privește cercetarea și valoarea absolvenților noștri pe piața muncii”.
Ioan Bondrea a încheiat prima parte a discursului său cu un mesaj direct. ”Tinerețea mea îmi spune că e nevoie de o schimbare. Poți să faci lucruri bune, poți să faci lucruri interesante fiind transparent, onest cu oamenii. E important acest lucru în management. Sper ca seniorii din Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu să accepte schimbarea, iar tineretul să fie alături de schimbare. E important acest lucru”, a declarat decanul Facultății de Inginerie.
Replica lui Dan-Maniu Dușe a venit câteva minute mai târziu. ”Seniorii au un rol foarte important, sunt modelele noastre. Ce să vadă juniorul dacă nu are în față pe profesorul lui?”.

Eu mă gândesc și am făcut apel la seniori nu pentru că nu au valoare sau pentru că nu sunt mereu în preajma tinerilor, dar trebuie să schimbăm o mentalitate care persistă. Anume, să oferim aceleași șanse de a valoriza munca și talentul fiecărui om din Universitate. Numai așa putem avea rezultate bune împreună”, a completat și Bondrea.

Ce spune antreprenorul?

În cadrul Conferințelor Turnul Sfatului a vorbit despre legătura dintre companiile pe care le reprezintă și ULBS și Liviu Bălan, directorul Centrului de cercetare-dezvoltare a companiei Continental. ”Avem nevoie de un mediu sănătos și în cadrul ULBS, de aceea prin programele noastre acordăm tot sprijinul mediului universitar sibian”.
Bălan a arătat că investiția realizată de Continetal în ULBS este relativ ușor de calculat – ”punem pe masă proiectele și adunăm”. Mai dificil, a adăugat Bălan, este în cuantificarea profitului. ”Vom continua însă dezvoltarea și vom angaja ingineri”, a asigurat Bălan.
Ioan Deac,directorul general al celei mai mari companii exportatoare din Sibiu, este vorba de Compa, a invitat reprezentanții ULBS la o colaborare mai strânsă, cerând ca Universitatea să dezvolte și cursuri care să ofere absolvenți pe o plajă mai largă de domenii. ”Ce aștept eu de la dumneavoastră? Aștept de la ULBS să dezvolte ingineri, care vin în final și la Compa, pe care să îi pot folosi imediat. Așa cum eu furnizez un produs la Bosch, aceștia iau produsul meu și îl montează imediat. Așa mi-aș dori eu”, a spus Ioan Deac.

Întâlnirea de la Hotel Hilton a continuat cu o serie de întrebări din sală, timpul alocat Conferinței prelungindu-se cu mai bine de 40 de minute decât cele două ore inițial alocate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

The Observer

Acum 13 ani

Ooof... Sa incepem cu inceputul. 1. Din pacate dl. Hurezeanu nu a fost in foarte cunoscuta-i verva, deoarece era cam deranjat de presiunile facute asupra domniei sale. Cred ca nu e nevoie sa nominalizam tabara din care erau facute presiunile. O stim cu totii, dar nimeni nu are curajul sa o spuna \"pe fata\". Din fericire domnia sa si-a pastrat savoarea discursului, si am asistat la cateva lectii de istorie, condimentate cu unele remarci subtile si de o fina ironie, la adresa membrilor prezidiului. 2. Tema conferintei era generoasa, foarte provocatoare si, jurnalistic formulata, cu doua intelesuri. Din pacate partea peiorativă a cuvantului \"fabrica\" din tema, a fost ocolit (cu buna stiinta) atat de catre dl. rector cat si de catre ceilalti doi candidati. 3. Discursul d-lui. Oprean nu a adus nimic nou în retorica domniei sale. Am reauzit aceleaşi teme preferate şi cam aceleaşi mesaje pe care le transmite în cadrul ultimelor întâlniri la care am mai participat in ultimii ani. Le pun pe seama unei oboseli si a unei uzuri perfect normale dupa atatia ani de conducere. Sper insa ca noua pozitie pe care o va avea sa-i aduca o alta abordare! 4. Discursul si interventiile d-lui. DMD au fost pline de cuvinte mari, citate şi referiri la cercetători despre care 99% din cei prezenti nu au auzit. Cu totii citim carti, retinem cate un pasaj, un autor, parafrazam etc. Dar „sa-i ai pe toti la tine” in momentul in care ti se pune o intrebare „nevinovata” si „aleatoare” din sala, mi se pare mult prea mult. Asta in conditiile in care se cunoaste (de catre unii) nivelul activitatii stintifice in domeniul HR: o aceeasi carte retiparita si republicata de ani de zile… Si, brusc si foarte bine pregatiti, vorbim despre inteligenta emotionala. S-a vazut clar ca intrebarea era pregatita si cunoscuta. Din pacate raspunsul nu a fost pe masura, si nici persoana care l-a dat nu era in masura sa vorbeasca despre inteligenta emotionala. Trebuie sa precizez ca IE presupune: introspectie, asertivitate, autoevaluare continua, flexibilitate, ascultare activă, empatie. Ei bine, nici una dintre acestea nu se prea regasesc printre trasaturile vorbitorului. Cum putem sa spunem ca ne bazam pe inteligenta emotionala in procesul de management, cand, in loc de asertivitate preferam obedienta, in loc de ascultare activa utilizam monologul, în loc de empatie folosim impunerea cu orice pret, chiar prin santaj, a propriilor idei ????? Pentru cunoscatori, intrebarea si raspunsul au fost penibile, dar pentru unii dintre ceilalti participanti, s-ar fi putut sa fie impresionante: atatea citate, studii personale, discurs fluent (nu coerent, atentie!) etc. In general discursul a fost demn de anul Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!” 5. Interventiile d-lui. IB au fost exact contrare celor de mai sus, dar din pacate slabe ca intensitate. A marjat pe tema „Tineri vs. Seniori”, o tema corecta, foarte periculoasa daca nu este corect gestionata. Intr-adevar o schimbare de abordare si de mentalitate la nivel de conducere ULBS este foarte buna, binevenita si bine primita mai ales de catre cei tineri (asistenţi-conferentiari). Sa fim seriosi, in cazul oricarei persoane, (dar mai ales a d-lui. DMD): dupa 8 ani decan, 8 ani prorector, apare o uzura psihica si fizica extraordinara si o exarcebare a unor trasaturi de caracter si stiluri de conducere manipulativ-dictatoriale, care nu vor face nici un bine ULBS ca institutie si nici oamenilor din interior (unora in schimb le convine…). Revenind la tema d-lui IB, consider ca nu a fost corect gestionata, poate pentru ca a fost prea direct pusa pe tapet. IB nu are acea diplomatie a discursului care prinde la unii universitari. Pot sa spun ca e de bine pentru cei care apreciaza acest stil direct si franc, si e de rau, pentru ca nu-i va aduce voturi din partea seniorilor care se impart in trei categorii: primii sunt profesorii mai tineri, mai activi, cu un spirit antreprenorial mai accentuat, si inca neuzati in totalitate de mediul academic – din pacate sunt foarte putini; a doua categorie sunt cei care mai au ceva timp pana la pensie, au trecut cam prin toate schimbarile si nu ar fi foarte incantati de inca una, sunt relativ usor de manipulat, au un grad oarecum mare de pasivitate si nu sunt foarte flexibili; a treia categorie este formata din „greii” sistemului: mai au putini ani pana la pensie, si nu sunt absolut de loc doritori de schimbare, nu vor sa mai fie deranjati, sa li se mai dea ceva de lucru de catre unul mai tanar decat ei care le-a mai fost si student pe vremuri, sunt inflexibili, foarte pasivi dpdv stiintific si managerial, ei vor doar sa fie lasati in pace, sa nu-i conturbe nimeni si nu-i vor oferi niciodata voturile lui IB. Daca la asta adaugam faptul ca tinerii (pana la lectori/sefi lucrari) sunt cei mai santajabili, iar IB nu manipuleaza (si nici nu intentionează sa o faca – si asta e corect) sub nici o forma aceasta masa electorala, putem sa vedem clar care este pericolul acestei teme in cazul gestionarii incorecte: electorii tineri santajati si manipulati de catre aparatul bine pus la punct al lui DMD, la care se adauga seniorii deranjati de ideea schimbarii, constituie o masa de manevra foarte labila si care poate inclina balanta extrem de repede. 6. Din pacate s-a vorbit foarte mult de Inginerie… Asta a fost o alta greseala generala a ambilor candidati. Primul care a punctat acest lucru, a fost tot DMD, dar nu din convingere ci doar cu scop electoral, reusind sa-si mai adauge un punct in plus. 7. In loc de concluzie: intalnirea mi-a lasat un gust cam amar si nu a fost din cauza lipsei pauzei de cafea… Desi mediul a fost propice unei dezbateri reale, pe probleme punctuale si concrete, se pare ca nici unul dintre candidati nu a dorit acest lucru. In aceasta situatie, avantajul a fost clar de partea lui DMD: discurs elaborat (chiar daca nu a spus nimic), intrebari si raspunsuri pregatite, atacuri subtil de directe la adresa temei lui IB. Ambii candidati au fost parca speriati de ideea unei confruntari directe si au lasat sa se inteleaga ca prefera discutiile in cadru mai restrans pe colective si departamente. Aici din nou va avea un avantaj cel care este mai puternic in jocurile de culise… Ideea de baza a fost punctata oarecum de catre dl. Petria daca nu ma insel: lipseste abordarea holistica. Preferam sa „rezolvam” punctual probleme scoase din context la nivelul departamentului, fara sa vedem intregul. Asta este imaginea care mi-a ramas dupa intalnirea de aseara. Asteptam cu nerabdare continuarea !!!
Raspunde

lol

Acum 13 ani

Ce companie selecta, asta-i lumea buna a Sibiului! Niste escroci ahtiati dupa bani, moderati de un evreu poponar si antiroman.
Raspunde

jaco

Acum 13 ani

Hurezeanu: ”Ideea este următoarea: noi avem ceva de împărțit cu orașul nostru, cu trecutul lui\" Da, asa e, de ex Hotelul BTT :)
Raspunde

corina

Acum 13 ani

Oprean este perimat.Alrgeti unul conform vremurilor noastre.De unde apornit cultura ?De la Oprean.
Raspunde

Georg

Acum 13 ani

Copy-Paste:[...]2. lol (IP 188.24.213.4) Ce companie selecta, asta-i lumea buna a Sibiului! Niste escroci ahtiati dupa bani, moderati de un evreu poponar si antiroman. (08:03:10)[...]___________________________Parintii lui Emil Hurezeanu se numesc Paraschiva (numele este grecesc si nu ebraic) si Ioan. la nastere BOTEZAT in religia greco-orientala. Ar fi bine sa se citeasca macar wiki inainte de a arunca enunturi (ne)documentate. Nu atac comentatorul..aduc numai o observatie..
Raspunde

Puiu B

Acum 13 ani

1. Era mai simplu sub comunisti: era numit sef cel cu origine mai ,,sanatosa\"...Ati si uitat?... 2. Un produs bun poate fi ,,montat imediat\", dar un inginer bun, e mai greu de produs...
Raspunde

pt. Georg

Acum 13 ani

Amice, esti naiv. Cunosc evrei care au nume mai romanesti decat romanii si mai germane decat nemtii!
Raspunde

@The Observer

Acum 13 ani

Ma, Observer parkinsonat, ma Czakoy de ti-ai facutara nevasta si fiica doftore cu manu propria, ma aratanie fantomatica mergand ca o statuie, ma semidoctule circar de vorbeai kinezeste udand femeile la menopauza cu papionu tau rosu...esti cu picioru-n groapa ma si tot mai ciripesti ascuns prin tufisuri? ma circalaule de-ai dus universitatea pe rapa sugand bani de la kapusheala lu Georgescu! mai stii ce-l laudai pe ala ca merge pe sate si-ti aduce prosti pe la idedeul ala de pomina? Ma, ciocoiule!
Raspunde

Comentator

Acum 13 ani

Afara de invartit vorbe, tesute pe baze smecheresti, nu stie nici Oprean, nici Duse si nici Bondrea, care este format de primii doi. Conducerea ULBS arunca praf in ochi in scopul mentinerii stapanirii asupra sacului cu bani.
Raspunde

@TS

Acum 13 ani

felicitari
Raspunde

student senator

Acum 13 ani

Din pacate am fost putin dezamagit de intrevederea de aseara. Ma asteptam la un dialog intre cei doi candidati de la care inca astept sa convinga in primul rand prin atitudine si mai putin prin discursuri parfumate si fara substanta. Nu am putut sa nu remarc ca unii chiar se pricep la asa ceva. Imi doresc un rector care sa nu se fereasca de confruntari directe si nici de la a spune lucrurilor pe nume atunci cand au aceasta ocazie.
Raspunde

gheorgh

Acum 13 ani

Si pana la urma tot pierdere de vreme a fost intalnirea. Fara concluzie, la fel de putina informatie a adus publicului. Tot ->fabrica<- ramane ULBS, oricare din ei va fi ales. Doar cine voteaza? Cei care au fost pusi in functie de catre cei 2 candidati...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus