Marţi,
15.10.2024
Innorat
Acum
6°C

Mamicile din Sibiu cer Spitalului de Pediatrie: "vrem sa fim internate alaturi de copii"

În urma strângerii a peste 900 de semnături pentru o petiție on-line redactată la mijlocul lunii trecute, un grup de mămici din Sibiu a transmis o scrisoare deschisă conducerii Spitalului de Pediatrie. Principala cerere a mamelor este aceea de a li se permite internarea în spital, alături de copiii lor. În prezent, din cauza numărului restrâns de locuri (nouă rezerve și un salon separat pentru mame cu 20 de paturi), foarte mulți copii chiar și sub trei ani sunt internați fără a avea un părinte alături.
”Vrem să ne întâlnim și cu conducerea Spitalului pentru a discuta aceste lucruri. Mai este și acea taxă de spitalizare, în unele cazuri de 90 de lei pe zi, care am înțeles că nu este percepută în alte locuri. Noi nu vrem lux, nu este o rezolvare amenajarea a două rezerve de lux pentru mamele cu posibilități financiare. Fie că stăm pe un scaun alături de copilași, fie că stăm în genunchi lângă pătuț, vrem să fim alături de ei”, spune Florența Cioconea, una din mamele semnatare ale scrisorii deschise.
Ea spune că unele din revendicările lor sunt ușor de rezolvat. ”Înțelegem situația, faptul că nu se paote schimba un spital peste noapte. Dar unele lucruri pot fi schimbate, cum ar fi comunicarea. Nouă, mamelor, nu ni se spune mai nimic despre tratamentul dat copiilor, despre ce medicamente sunt puse în acele perfuzii. Iar asta ține de o simplă comunicare”.

Șanse mici de schimbare

Directorul Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihuț, spune că actualele condiții de internare a mamelor nu se vor putea schimba semnificativ în viitorul apropiat. ”Avem nouă rezerve și un salon cu 20 de paturi pentru mame și, în unele perioade, 40 – 50 de solicitări pe zi. În rezerve sunt condiții peste standardul de calitate prevăzut în contractul cadru. Dar nu putem transforma Spitalul în saloane. Pentru anul acesta a mai fost aprobat un proiect de Consiliul Local, prin care vor mai fi amenajate două rezerve”, spune managerul Mihuț. Potrivit lui, în urma mansardării clădirii Spitalului vor mai fi create alte trei saloane pentru mame. ”Mamele care alăptează sunt automat internate alături de copiii lor. Asta e situația. Căutăm în continuare soluții, una din cele aflate în discuție acum fiind aceea de a pune paturi supraetajate în saloanele pentru mame”, adaugă Mihuț.

Citiți mai jos scrisoarea deschisă către conducerea Spitalului de Pediatrie semnată de un grup de mame


Scrisoare deschisă către Conducerea Spialului de Pediatrie din Sibiu,

       Suntem un grup de mame din Sibiu, unite din dorința de a împărtăși din experiența de mamă, dar și pentru a ajuta la buna dezvltare a copiilor noștri în comunitatea sibiană. Problema cu care s-au confruntat multe mame și ale căror mărturisiri sunt cu adevarat cutremuratoare, este legată de interzicerea internării mamelor alături de copii.
« Copiii ce erau internați fără mame  erau lăsați să plângă până oboseau și adormeau sarmanii,  le punea sticla spijinită pe pernuță și dacă cumva se mișcau și cădea sticla, era ghinionul lor, trebuiau să aștepte urmatoarea masa ». (L.A. – mămică ce cu greu a obținut o rezervă și a povestit despre copiii internați fără mame)
« De două ori a fost internat până acum copilul meu și de două ori a stat singur, prima data am fost lăsată să îl văd, într-una din zile, la geam și el a plâns de mi-a sfâșiat inima. Am fost deprimată, vulnerabilă și seara era cel mai rău, fiind bântuită de întrebări precum ce face, dacă este bine îngrijit, dacă este acoperit noaptea când se dezvelește, dacă i-a fost adusă apă când i-a fost sete și mâncare, dacă a fost schimbat la timp, daca i-a ținut cineva companie măcar pentru câteva clipe și mai ales, ce a înțeles el că s-a întâmplat atunci, faptul că nu a vazut pe nimeni cunoscut, asta m-a demoralizat cel mai tare. Nu vreau să-mi mai amintesc episodul acesta, dar ori de cate ori răcește sau îl văd că se îmbolnăvește, stau cu teama să nu fie nevoie de internare ». (A.A. – mămică ce n-a putut fi alături de copilul ei)

        Despre cum percepe un copil lipsa mamei, atunci cand are cea mai mare nevoie de ea și ce înseamnă pentru un copil mic o astfel de experiență în spital, ne-a explicat Oana Vasiu, psiholog clinician: “Pentru un bebeluş, mama reprezintă legătura cu lumea, ea este motivul pentru care el trăieşte, prezența ei oferindu-i iubire, siguranță, calm, iar această relație  îi dă posibilitatea de a se dezvolta fizic, intelectual şi emoțional. Astfel, atunci când ea dispare, bebeluşii se simt abandonați într-o lume fără sens şi fără iubire.  Sentimentele de abandon astfel formate pot duce la apariția anxietății de separare. Anxietatea de separare apare atunci când un bebeluş sau un copil mic este despărțit de mama sa pentru o perioadă mai lungă de timp, de la câteva zile şi până la câteva săptămâni. Printre manifestările anxietății de separare, de diverse intensități, sunt: plânsul frecvent, apatia, dezinteresul pentru joacă, teama, retragerea şi/sau agresivitatea manifestate în relaționare, tulburări de somn, tulburări alimentare, tulburări digestive, alte somatizări cardiace sau respiratorii etc. Mediul spitalicesc, în care nu este permisă prezența mamei alături de bebeluşul sau copilul internat, mai ales într-o perioadă dificilă din viața micuților, cum este cea de boală, în care se adaugă şi o sumă de intervenții invazive pentru micuții pacienți (injecții, perfuzii, medicamente administrate forțat), în care nimic din jurul lor nu este familiar, cald, calm, iubitor sau securizant, devine mediul propice pentru formarea sentimentelor de abandon, a anxietății de separare sau chiar a unor traume emoționale de durată ce pot cauza involuții în dezvoltarea psihică şi emoțională a micuților şi o deteriorare a calității vieții. “

       Conform articolului 33 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, “Copilul nu poate fi separat de părinții săi sau de unul dintre ei, împotriva voinței acestora, cu excepția cazurilor expres şi limitativ prevăzute de lege, sub rezerva revizuirii judiciare şi numai dacă acest lucru este impus de interesul superior al copilului.” Plecând de la acest articol, dorim să vă supunem atenției faptul că din cercetarile nostre, în niciun spital de pediatrie din România nu le este interzis mamelor să se interneze cu micuții lor.

        De asemenea articolul 90 din legea sus-menționată prevede că “Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice formă, precum şi privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie cât şi în orice instituție care asigură protecția, îngrijirea şi educarea copiilor.” Cum bebelușii și copii mici nu pot colabora cu personalul medical și cum în spital multe din tratamentele folosite sunt injectabile, perfuzabile, ajutorul pe care îl poate oferi mama este unul extrem de important. Cu atât mai mult cu cât marea problemă a spitalelor din Romania este lipsa personalului medical – asistente, infirmiere, problemă pe care o are și Spitalul de Pediatrie din Sibiu: “Chiar dacă spitalul funcționează bine, lipsa personalului medical este cea mai gravă dintre probleme. Sunt medici care să asigure actul medical, însă atunci când vine vorba despre asistente şi infirmiere, situația este gravă. Pe lângă blocarea posturilor, în clipa în care un loc se scoate la concurs se ocupă cu mare greu, după două-trei încercări. După incidentul de la Giuleşti, asistentele se tem să mai lucreze în sistem sau preferă mediul privat ori străinătatea unde salariile sunt mari.” (Alexandru Mihut, manager Spitalul de Pediatrie Sibiu, Tribuna, 19 ianuarie, 2012)

           Noi am demarat la sfârșitul anului o petiție, care circulă pe internet și este semnată de peste 900 de  mămici (vezi petiția aici)

și vom face cunoscută această problemă pe toate canalele media, pentru că nu susținem această regulă a Spitalului de Pediatrie din Sibiu.
            O alta problemă ridicată de mamici a fost taxa de spitalizare, discriminatorie pentru copiii ale căror mămici nu au o stare financiară bună, în condițiile în care, conform legii protectiei copilului “(1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.
    (2) Accesul copilului la servicii medicale şi de recuperare, precum şi la medicația adecvată stării sale în caz de boală este garantat de către stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate şi de la bugetul de stat.”  Din discuțiile nostre cu mamicile din alte orase, la celelalte spitale nu se percepe nicio taxa.
           Ne bucurăm să știm că Spitalul de Pediatrie din Sibiu are dotari performante și o echipă de medici extraordinari, dar laptele și dragostea de mamă nu se înlocuiesc și împeună putem să evităm ca experiența din spital să devină o traumă atât pentru mamă, cât mai ales pentru copil.
            În încheiere dorim să salutam inițiativa Maternității din Sibiu de a asigura mamei posibilitatea de a sta înca din primele clipe alături de copilul ei, intrând în programul “Spital prieten cu copilul” și am dori ca acest demers să fie continuat și în Spitalul de Pediatrie pentru a susține dezvoltarea fizică și psihică armonioasa a copilului.
            Anul trecut, noi, mămicile din Sibiu am donat hăinuțe și jucării pentru Spitalul de Pediatrie și dorim să sprijinim în continuare, dar vrem ca niciunui copil internat în Spitalul de Pediatrie Sibiu, să nu-i mai fie încălcate drepturile fundamentale, prin separarea traumatizantă de mamă!
          Atașăm acestei scrisori petiția cu semnăturile și comentariile mamelor din Sibiu, dar si din tară, comentarii ce privesc atât internarea copiilor fără mame, taxa discriminatorie, cât si atitudinea rece a personalului din spital, tratarea mamelor cu indiferență și lipsa de informație în legătură cu tratamentul indicat copiilor.

Cu deosebită considerație,
Mamele din Sibiu
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Maria

Acum 12 ani

Cum adica sa nu nu raman cu copilul meu internata? Se poate asa ceva? Doamne multam ca n-am avut treaba cu spitalele. Acest lucru (daca intradevar se intampla) e \"strigator la cer\". Trebuie mers pana la Ministerul Sanatatii pt. a schimba acest lucru. ... \"În rezerve sunt condiții peste standardul de calitate prevăzut în contractul cadru\" ... pai ce nu se poate schimba acest contract cadru?!? Pai eu, de exemplu, daca n-am fost la spital in viata mea si cotizez o suma destul de mare ... imi vine cu \"contractul cadru\" daca am nevoie de intarnare cu copilul? Pai daca cotizez la asigurarile de sanatate, atunci sa fie ASIGURARI DE SANATATE, nu ASIGURARI DE \"DOAMNE AJUTA\"!
Raspunde

Alex

Acum 12 ani

In Spania este de neconceput sa stea un copil singur internat. nu mai zic ca la internarea unei persoane indiferent de varsta ori sex, are drept sa acompanieze bolnavul un familiar,iar la nastere tatal asista la nastere si sta in spital din momentul intrarii pana la externare iar nou-nascutul ramane in camera cu parintii din momentul in care s-a nascut pana la externare.
Raspunde

unde e turcanca ?

Acum 12 ani

Se batea cu caramida in piept mai acum vre-un an ca ea si numai ea militeaza pentru drepturile mamelor si copiilor. Dar in afara de gargara ieftina si demagogie tipica politrucului roman,cucoana prezidentiabilului a luat pauza totala .Nu la minister trebuie mers doamnelor mame, ci in strada sa cerem asta ca sigur se rezolva. Intelegeti ca nu mai este timp de jumatati de masura, pentru ca presedintele lui peste a pronuntat condamnarea deja pentru urmatorii 50 de ani, atit pentru noi ca parinti sau bunici dar si pentru copiii si nepotii nostrii. TREZITI-VA
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

In caz ca s-ar putea acorda IZOLAT pentru fiecare copil si mama UN SALON SEPARAT...poate ar merge..dar s-ar pune problema economica. Cine plateste CHIRIA si intretinerea camerei (lenjerie, curatenie, energie electrica, apa, caldura, dus, eventual masa pentru mama ?). Deja ar fi conditii de cel putin pensiune....si asta costa... In ce priveste saloanele cu mai multi copii...EXCLUS...este vorba de obligatoriile CONDITII de HIGIENA si STERILITATE intr-o maternitate..e de ajuns cineva sa aduca o GRIPA intr-un salon cu 10? 20? (nu stiu cati, dar mai multi) COPII....apoi sa vezi MORTALITATE...
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

..corectura..nu numai MATERNITATE, ci SPITAL in genere...in Germania imens de multe boli sunt CONTRACTATE IN SPITAL tocmai din cauza libertinajului de intrare-iesire-vizitatori si mai ales a LIPSEI de HIGIENA si CONDITII STERILE (=IZOLARE fata de EXTERIOR!)
Raspunde

@ Georg (IP 188.105.143.58)

Acum 12 ani

Mai Georg, vad ca esti un intelept autentic si te pricepi la toate mai ceva ca Johannis. Nu vrei sa candidezi pentru primarie, ca eu te votez, fiindca m-am saturat de aroganta lui Klaus si poate te vor vota si altii, doar pe considerentul ca esti sas, aspect care prezinta un mare avantaj la Sibiu! Daca esti sas intri imediat gratiile electoratului, chiar daca esti retardat sau idiot de-a dreptul.
Raspunde

Brunetii tarii noastre

Acum 12 ani

Nu va mai plangeti. Sunt sigur ca domna Florența Cioconea, dupa nume mai bruneta la ten, nu a platit impozite in viata ei, la fel ca majoritatea care-s internati acolo. E salon de mame, toate b(r)une. In rest, rezerve sunt, dar costa. Si costa destul de mult dupa parerea mea. Mai ales dupa ce platesti la sanatate o gramada de bani. Solutia finala, plecam din tara si lasam prapadul in urma. Pacat de ce-am facut pana acum aici.
Raspunde

@Brunetii tarii noastre

Acum 12 ani

Si pentru Redactorii Turnul Sfatului. Astfel de comentarii rasiste stiti ca nu sunt permise conform legislatiei. Ar fi bine sa fie moderate asa cum moderati injuraturi. Iar pentru individul care a scris asa ceva: culoarea pielii, etnia, religia nu sunt argumente intr-o astfel de conversatie. Pentru Romania este MULT MAI BINE ca tu si toti cei ca tine sa plece in alta tara, de preferat in Occident, pentru a vedea acolo ce inseamna multi-etnicitate.
Raspunde

Alex L.

Acum 12 ani

Pentru persoana care a scris postul cu nr.7 Stimate domn, o cunosc pe doamna Florenta si iti pot spune ca este cu 10 clase peste tine. E la fel de alba ca mine sau ca tine, insa mult peste tine prietene. Fa bine si pleaca tu din tara asta daca nu-ti place, te plangi ca o muiere slaba la minte. Aici ramanem noi, cei care nu renuntam la speranta de a ne fi mai bine prin propriile noastre actiuni. Mars afara din tara stimabile daca nu-ti place. Sustin demersul acestor mame adevarate! Jos palaria!
Raspunde

Elena

Acum 12 ani

Pentru persoanele \"luminate\", care au scris comentariile 5-7, ce-s aberatiile alea cu imbolnavirile si culoarea?! Indiferent de etnia copilului, ARE DREPTUL sa aibă mama alături in suferinta, e clar? Cum va permiteti voi sa contestații niște drepturi prevăzute de lege? Iar pentru afirmatiile referitoare la neplata impozitelor de către doamna FC, ar trebui sa-i fie sters comment-ul, dacă a avut proasta creștere sa-l posteze, fără sa verifice ce spune! Sa va fie rusine!
Raspunde

TDL

Acum 12 ani

A aratat acum la tv, in spitalul cu pricina nici nu este apa calda... Cei care nu platesc impozite si asigurare, nu trebuie sa aiba aceleasi conditii cu cei care platesc...
Raspunde

Lavinia

Acum 12 ani

Pt domnul ce a scris comentariul cu nr 7: Tin sa te anunt ca o cunosc personal pe Florenta si nu este absolut deloc cum crezi tu stimabile! Este o mama ce isi pune copilul pe primul loc, este o femeie ce emaptizeaza cu mamele ce au trecut prin experienta spitalului de pediatrie, este o platitoare a taxelor la zi! Imi e mie jena de prostiile ce le-ai scris!
Raspunde

rosu

Acum 12 ani

Pe sasi poti sa-i faci in tot felul. Arentie doar ce spui de celelalte minoritati!
Raspunde

pt. rosu

Acum 12 ani

Pana una-alta tu, sasul comunist din Germania, iti permiti sa-i faci pe romani in toate felurile, aici si pe site la Tribuna.
Raspunde

o mamica

Acum 12 ani

Dragul meu Georg bag eu de sama ca tu ori nu ai copil ori ai pile la spital ca nu te mai vad eu vorbind atat de convins despre igiena si alte chestii de genul asta daca ti-ai lua copilul de 3 ani dupa o spitalizare de doar 4 zile cu o atitudine de drogat si facand crize de nu il mai recunosti. Iar daca suni la spital si intrebi ce s-a intamplat cu el o sa ti se raspunda simplu: nimic, ca sa nu mai spunem faptul ca pe deasupra ti se mai aduc si acuzatii cum ca nu l-ai ingrijit cum trebuie. In concluzie igiena ta nu ma consoleaza cand vad consecintele pe care le-a avut spitalizarea asupra copilului meu.
Raspunde

@TDL

Acum 12 ani

Mai inteligenta{ tinar democrat liberal}, eutanasiatii pe cei care nu platesc taxe si impozite , pentru ca banii celor care platim taxe si impozite ii sterpelesc sefii tai pdlisti si nu mai ajung in sanatate . Cred ca esti acelas de la 7 RASIST SI EXTREMIST. ordinar
Raspunde

Adi A

Acum 12 ani

Pentru persoana care a scris postul cu nr.7: comentariile tale despre o persoana care nu o cunosti, denota lipsa de buna crestere (imi pare rau ca iti jignesc parintii). Treci la loc in banca ta. Rusine!!!
Raspunde

TDL

Acum 12 ani

@17 Adevarul este ca spitalele sunt pline de ..... care nu platesc impozite si nici asigurari, dar fac copii pe banda rulanta. Despre asta pomenea cel de la nr. 7
Raspunde

Pt. 18

Acum 12 ani

Asa e! M-am saturat si eu de ei...........
Raspunde

Lavinia

Acum 12 ani

Da, intradevar sunt persoane care nu isi platesc impozitele si taxele, insa avem dreptul s ane dam cu parerea fara sa cunoastem o persoana, daca si-a platit sau nu contributia la stat? Sau si mai rau de atat, sa jignim doar pt ca nu ne este sonor numele?
Raspunde

Iulia

Acum 12 ani

Am trecut si eu prin aceasta experienta. Din fericire eu a doua zi m-am putut interna alaturi de copilul meu, din fericire cineva a eliberat un loc si   am putut sa intru, eu - am avut noroc! Eu nu am sa vorbesc despre rele tratamente pt ca nu a fost cazul Toata lumea a fost amabila si draguta si nu a trebuit sa dau atentii din fericire mai exista si oameni dedicati profesiei. Dar va pot spune ca atunci cand mi-am internat copilul acolo (la 12 ziua) si mi s-a spus ca nu e loc si pt mine mi s-a prabusit cerul in cap dar ca poate maine se externeaza cineva si va fi un loc si pt mine. Mi s-a mai spus ca detalii despre starea lui puteam primi doar a doua zi dupa 12. Vlad avea 40 temperatura si eu am petrecut cea mai lunga si mai urata noapte din viata mea. Asa cum am mai spus am avut noroc a doua zi la 4pm m-am putut interna cu el, am stat 8 zile. Ce a insemnat pt noi aceasta noapte de separare fortata intr-un moment asa de delicat - doua zile mi-a stat numai in brate ti se rupea sufletul cand il vedeai cat de disperat e cand vroiam sa ma duc la toaleta (asa ca am renuntat sa ma mai duc), o luna intreaga dupa aceea se trezea noapte de noapte in crize de plans neconsolat ... in cazul meu? de fiecare data cand ii iau temperatura mi se ridica tensiunea iar cand trece peste 37.5 ma intreb cu groaza: daca mai ajungem acolo vom mai fi la fel de \"norocosi\"?  se va gasi un loc si pt mine? Oare pt conducerea spitalului si mai ales pt conducerea Ministerului nu ajunge durerea parintilor ca isi stiu copilul bolnav ii incalzeste cu ceva pe acesti domni ca parintii trebuie sa sufere si ca nu il pot vedea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus