Echitația este un sport de tradiție în orașul de pe Cibin, care s-a bucurat de participarea și câștigarea a numeroase premii și competiții de-a lungul anilor. Baza hipică din oraș, situată în cartierul Vasile Aron, a fost inaugurată în anul 1956. De atunci și până în prezent multe lucruri s-au schimbat în echitație, în pregătirea și antrenarea cailor, dar și a călăreților, baza hipică sibiană transformându-se într-una modernă și funcțională. Din 2004, Radu Ilioi a devenit antrenorul sportiv al clubului.
Târg-mureșean la origini, Radu Ilioi are o experiență de peste trei decenii în hipism. Câștigător a multe premii și medalii, călărețul și-a început aventura în lumea cailor încă de la vârsta de 12 ani, ulterior trecând pe la cluburi ca Steaua București, iar, după o experiență de doi ani de zile în Germania, a ajuns la CSM Sibiu. „Sunt în echitație din 1981, aveam 12 ani. Am avut cai acasă și am și trăit lângă un depozit mare de armăsari. Sunt din Tg. Neamț, de acolo am plecat la Steaua, unde am activat 15 ani, apoi m-am perindat pe la Slobozia, apoi înapoi la Steaua, apoi în Germania, pe un contract de doi ani de zile, iar de acolo în Sibiu”, spune Radu Ilioi.
La finele anului trecut, Radu a câștigat pentru CSM Sibiu concursurile Marele Premiu al Municipiului București și finala Marelui Premiu al României, la sărituri peste obstacole, cu armăsarul Anareno, în vârstă de 10 ani. De fapt, Radu Ilioi se ocupă de nouă cai, pe care îi antrenează și pregătește pentru perioada competițională. Antrenamentele îi ocupă aproape toată ziua, fiind desfășurate în două etape. „Mă ocup de nouă cai. Începem programul la 8-8.30 dimineața, iar prima rundă se încheie la ora 14.00, când mănâncă. De la ora 16.00 până la 19.00 este cel de-al doilea set de antrenamente. Eu, pentru mine, nu fac antrenamente speciale, că oricum fac câte nouă antrenamente pe zi, cu fiecare cal”, mai spune Radu Ilioi.
„În România încă nu se dă o importanță atât de mare calului”
Sport nobil, parcă creat exact pentru gentlemani, echitația nu se bucură de un interes foarte mare la noi în țară, așa cum se întâmplă în străinătate. În România există două clinici veterinare, la Cluj și la București, unde caii pot fi tratați, dar, până nu demult, acestea nu au avut dotările necesare. În acest sens, pentru a nu risca, CSM Sibiu își tratează caii în străinătate, la Budapesta. „În România nu sunt chiar spitale, sunt clinici veterinare, la Cluj și la București, dar care până acum nu au avut dotarea necesară, acum s-au dotat. Sperăm să înceapă să lucreze la parametrii optimi. Noi îi tratăm la Budapesta. Sunt costuri pe măsură, de exemplu, pentru o operație de colică, ce nu se poate face în România, trebuie să te duci cu el acolo și să ajungi în timp util. Dacă nu ajungi, îți moare calul”, adaugă Radu Ilioi.
Calul simte emoțiile călărețului
Radu Ilioi consideră că și calul are propriile sale emoții, înainte și după concurs, iar acesta, împreună cu călărețul formează un corp comun. „Fără cai nu mă văd. Peste tot, în România și în străinătate, toți știu că oglinda mea sunt caii. Întotdeauna când te uiți la un cal știi al cui e. Calul îți urmează dorința ta. Calul și călărețul sunt un corp comun. Legătura între călăreț și cal se stabilește prin antrenamente și prin dresaj. N-aș putea spune dacă mă înțeleg mai bine cu caii, dar mă înțeleg la fel de bine cu ei ca și cu oamenii. Ei îți învață vocea, învață să te cunoască, știu tot ceea ce faci tu, cum te comporți, nu se sperie, îți știe echilibrul și greutatea când te urci călare. Calul simte când ai emoții, are și el emoții de concurs. Nu e pur și simplu un animal, care stă într-o boxă, pe care îl iei de acolo și faci sport cu el. Nu! El e un sportiv, e o ființă, care știe când pleacă, în camionul de cai,înspre și de la concurs.
Nu e absolut nicio diferență între un sportiv om și un sportiv cal. Și ei fac întinderi, și ei au contracturi musculare, febră, au formă sportivă”, subliniază Radu. În acest moment, Radu Ilioi a reluat antrenamentele cu cei nouă cai, deși vremea de afară „îi ține pe loc”, dar lucrurile trebuie să progreseze, deoarece „obiectivul nostru este de a ieși în afară, la competiții, pentru că de câte ori am făcut-o, am reprezentat cu brio țara și orașul”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Municipiului Bucureşti , Steaua București , Vasile Aron , În România , Marele Premiu , Marelui Premiu , Radu Ilioi
Vizualizari: 359
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Bambolero
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
VP
Acum 9 ore
Pintilie
Acum 10 ore
Emil