Marţi,
26.01.2021
Innorat
Acum
-1°C

Liderul Al-Qaida sustine miscarea de contestare din Siria

 

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi-a manifestat sprijinul faţă de mişcarea de contestare din Siria, într-o înregistrare video postată pe forumuri jihadiste, a anunţat duminică un centru american de monitorizare a site-urilor islamiste, SITE, citate de Mediafax. În această înregistrare video, intitulată "Înainte, leii Siriei", Ayman al-Zawahiri acuză regimul sirian de crime împotriva cetăţenilor săi şi îi laudă pe cei care se revoltă împotriva Guvernului.
Această înregistrare video, postată online sâmbătă şi cu o durată de peste opt minute, îl prezintă pe Zawahiri, în faţa unei cortine verzi, încurajându-i pe sirieni să nu aibă încredere în Guvernele occidentale sau arabe. "Nu depindeţi de Occident şi de Turcia care au avut contracte, acorduri şi înţelegeri cu acest regim timp de decenii şi care au început să-l abandoneze abia când l-au văzut tremurând", declară liderul Al-Qaida. "Nu depindeţi decât de Allah şi de sacrificiile, rezistenţa şi fermitatea voastră".
El le cere musulmanilor din Turcia, Iordania şi Liban să susţină rebeliunea şi să înlăture regimul actual, pe care îl califică drept antiislamist. "Este un regim dăunător şi canceros care restrânge libertatea oamenilor în Siria şi care îi urmăreşte, şi nu există altă soluţie decât înlăturarea lui", mai spune Zawahiri.
El îi incită pe contestatarii sirieni să înfiinţeze "un stat care apără ţările musulmane, caută să elibereze (platoul) Golan şi continuă jihadul până ce va agăţa pancarta victoriei deasupra colinelor uzurpate ale Ierusalimului". Ayman al-Zawahiri i-a succedat lui Osama ben Laden la conducerea Al-Qaida după ce acesta a fost ucis, în mai 2011, de forţele americane în Pakistan. Al-Qaida a fost în general absentă din mişcarea Primăverii Arabe, care a afectat mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la începutul lui 2011. Dar ziarele trustului american McClatchy, citând oficiali americani sub protecţia anonimatului, au relatat că aripa irakiană a reţelei Al-Qaida a fost probabil în spatele atentatelor cu maşină-capcană comise vineri la Alep (nordul Siriei), soldate cu 28 de morţi şi peste 200 de răniţi.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus