Creştinii ortodocşi şi greco-catolici au intrat de luni, 27 februarie, în Postul Paştelui, primul mare post de peste an. Postul, cunoscut sub denumirea de Postul Mare, este cel mai lung şi mai aspru post dintre cele patru posturi de durată ale bisericii, va ţine şapte săptămâni şi se va încheia în 14 aprilie.
„Îi îndemnăm pe creştini să se ierte unii pe alţii, să ţină post cei care pot să ţină, să pună accent pe postul sufletsc pentru că fără el, postul trupesc este incomplet. Iar apoi să se elibereze de păcate şi să-l primească pe Mântuitorul Iisus Hristos.”, a spus părintele Gheorghe Şebu, de la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Sibiu.
Postul Paştelui este fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte. Postul presupune renunţarea la consumul de produse alimentare de la animale: carne, lapte, brânză, ouă. De asemenea, în Postul Paştelui, în fiecare sâmbătă are loc pomenirea morţilor.
Regulile bisericeşti au stabilit că zilele rânduite pentru post, respectiv ajunare, abţinerea totală de la mâncare şi băutură, sunt lunea şi marţea din prima săptămână a Postului, iar în ultima săptămână a postului, numită şi a Patimilor, se ajunează luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă. În aceste zile se pot consuma seara, pâine şi apă. În zilele de miercuri şi vineri din post se ajunează până seara, când se consumă doar produse de origine vegetală.
Foto: oradeiasi.oradestiri.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Gheorghe Șebu , Postul Paştelui , Sfinţii Arhangheli Mihail , Mântuitorul Iisus Hristos , Postul Mare
Vizualizari: 675
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Satuldeprosti
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Lidia blajan
Acum 6 ore
Marius
Acum 6 ore
Asen