Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

A inceput Postul Pastelui

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici au intrat de luni, 27 februarie, în Postul Paştelui, primul mare post de peste an. Postul, cunoscut sub denumirea de Postul Mare, este cel mai lung şi mai aspru post dintre cele patru posturi de durată ale bisericii, va ţine şapte săptămâni şi se va încheia în 14 aprilie.

„Îi îndemnăm pe creştini să se ierte unii pe alţii, să ţină post cei care pot să ţină, să pună accent pe postul sufletsc pentru că fără el, postul trupesc este incomplet. Iar apoi să se elibereze de păcate şi să-l primească pe Mântuitorul Iisus Hristos.”, a spus părintele Gheorghe Şebu, de la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Sibiu.

Postul Paştelui este fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte. Postul presupune renunţarea la consumul de produse alimentare de la animale: carne, lapte, brânză, ouă. De asemenea, în Postul Paştelui, în fiecare sâmbătă are loc pomenirea morţilor.

Regulile bisericeşti au stabilit că zilele rânduite pentru post, respectiv ajunare, abţinerea totală de la mâncare şi băutură, sunt lunea şi marţea din prima săptămână a Postului, iar în ultima săptămână a postului, numită şi a Patimilor, se ajunează luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă. În aceste zile se pot consuma seara, pâine şi apă. În zilele de miercuri şi vineri din post se ajunează până seara, când se consumă doar produse de origine vegetală.

Foto: oradeiasi.oradestiri.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

sibian

Acum 12 ani

Aveti grija la substantele cancerigene din asa-zisele produse de post.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus