Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Medalion 8 martie: Eroina care a supravietuit mitralierelor rusesti

Cum toţi veteranii de război îşi au povestea lor, şi doamna Popa Eugenia îşi are povestea ei, care se desfăşoară pe toată perioada celui de-al doilea război mondial, în calitate de asistentă medicală în spitalele de campanie şi de zonă ale armatei române, pentru îngrijirea răniţilor. Recent, împreună cu Asociaţia Persoanelor Vârstnice din Sibiu, i-am făcut o vizită la aşezământul persoanelor vârstnice din Şelimbăr.
Amintirile îi sunt încă vii. A văzut lumina zilei la 3 decembrie 1920, în oraşul Făgăraş, unde a urmat şi şcoala primară ca premiantă. După absolvirea şcolii primare, a ales să se dedice oamenilor în alb, urmând Şcoala Sanitară din Bucureşti, aflată sun patronajul reginei Elena, care pregătea asistente pentru Ministerul Sănătăţii, Crucea Roşie şi Ministerul de Război. A absolvit şcoala cu calificativul maxim, fiind repartizată într-un spital militar. La 22 iunie 1941, a fost încadrată în spitalul militar de campanie al armatei a III-a, nr. 525, din oraşul Piteşti, cu care va participa la campania din est. A ajuns cu acest spital până la Odesa, stabilindu-se în localitatea Birzura, în care a fost repartizată asistentă de salon şi în care a lucrat 2 ani şi 11 luni, iar după 23 august 1944 s-a transferat la Iaşi. Cât a fost pe frontul din est, în spitalul de campanie amintit, a tratat răniţi din armatele română, sovietică şi germană. Pentru personalul militar sanitar, răniţii erau consideraţi şi trataţi toţi la fel, indiferent din ce armată făceau parte. Îi spuneau, cu zâmbetul pe buze, "sora mea".
Între toate amintirile, una o urmăreşte şi o apasă cât va mai avea zile. Într-una din seri, după ce intrase în tura de noapte, comandantul spitalului a primit ordin să pregătească primirea unei garnituri de tren cu răniţi. Pentru acest lucru, comandantul spitalului a făcut apel la întregul personal sanitar: cine doreşte să participe voluntar, la ieşirea din tură, pentru primirea răniţilor ce urmează să sosească dimineaţă în gara din localitatea Birzura. ”M-am oferit şi eu, însă colega mea de salon, când m-a văzut s-a mirat şi m-a întrebat: unde te duci, în halul acesta? Făcusem un abcces dentar şi mi se umflase faţa cât un dovleac. Atunci colega mea, Elena, mi-a spus: rămâi în spital, mă duc eu în locul tău. Tragedia acum urmează. În momentul când sanitarii urcau răniţii în ambulanţe, aşezându-i pe brancarde, au apărut câteva avioane sovietice care au mitraliat şi bombardat garnitura de tren, de la locomotivă până la ultimul vagon. N-a scăpat nimeni cu viaţă, nici răniţii, nici mecanicii de locomotivă şi nici personalul sanitar al spitalului. A fost o adevărată tragedie. Atunci a fost lovită de un glonte şi colega mea de salon, care s-a oferit să meargă voluntar, în locul meu, la primirea răniţilor. Mi-a părut atât de rău, am plâns şi plâng mereu când îmi aduc aminte de gestul ei, mult mai mult decât al unei sore de spital, ci al unei sore de sânge. Pregătisem 252 de locuri, era cel mai mare spital de campanie al armatei pe frontul de est”, povestește Eugenia. ”Obişnuiam, cu fiecare serie de răniţi redaţi armatei şi familiilor, să ne fotografiem. Astfel, în fotografia nr. 1, mă regăsesc a treia din penultimul rând cu răniţi, iar în fotografia nr. 2, mă aflu a doua din rândul doi, de la dreapta la stânga. Fotografiile le-am expediat familiei înainte de 1943, când mă aflam pe frontul de răsărit”, mai spune eroina.
Pentru modul exemplar în care şi-a îndeplinit misiunile încredinţate ca asistentă medicală - soră, cum li se spunea atunci, a fost decorată cu Ordinul Militar Sanitar clasa a III-a şi Crucea de Fier germană. În cadrul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război "Traian Moşoiu" din Sibiu, a fost avansată onorific la gradul de plutonier major adjutant.
Astăzi, doamna Popa Eugenia, la vremea "apusului de soare", îşi trăieşte viaţa în aşezământul amenajat în localitatea Şelimbăr, unde se bucură de un confort elegant, condiţii de viaţă excepţionale şi de un deosebit respect.
 

de col. (r) V. Neghină

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus