Marţi,
27.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Mara in bucate

Am trecut de multe ori pe lângă restaurantul Mara de pe Bălcescu zicând în gând „lasă, că o să intru și aici odată, când o să am bani”. Că deh, steak-house-urile n-au chiar prețuri de fast-food. Iaca, a venit momentul. Băgat cardul în bancomat, scos ultimele rămășițe, deschis victorios ușa prăjitoriei de cărneturi.

Încă de la intrare m-au surprins plăcut. Mai toată lumea a scos în ultima vreme la înaintare un meniu al zilei. Eh, la Mara sunt patru meniuri diferite și pe deasupra, botezate în spiritul burgului, Meniul Meșteșugarilor, Pielarilor, Armurierilor sau Pălărierilor. Și printre puținele meniuri ale zilei care au și desert. La astea punem meniul pentru pensionari la 9.9 lei sau meniurile pentru copii botezate cu nume din desene animate. Foarte tare, frate. Și ce mi-a plăcut cel mai mult, meniul. Făcut sub forma unui ziar de epocă, aranjat frumos, pe categorii, o plăcere să îl frunzărești. L-am citit din scoarță în scoarță dar, recunosc, de la bun început cu gândul la Mâncarea Boierului, pozată apetisant și plasată strategic pe prima pagină a meniul. În plus de asta, deși venisem clar cu gândul să mânânc o friptană, când am dat pagina și am văzut scorul mi-am dat seama că am jubilat inutil când cardul a scuipat cele câteva bancnote de 10 lei. Nu-mi ajungeau. Așa că am jucat cuminte, după buget. Cu o ciorbică cu perișoare și Mâncarea Boierului, și anume „iahnie de fasole servită cu cârnați bine afumați, la grătar”, am încheiat citatul. Nu știu de ce, dar aveam vaga impresie că o să dureze o veșnicie. M-am înșelat, mâncarea a venit chiar repede. Nici n-am apucat să sorb bine din Holstenul sălciu că a și venit ciorbica. În zama lăptoasă se plictiseau două perișoare timide și însingurate, mici cât o alună ceva mai bine dezvoltată. Stinghere, bietele de ele. Probabil că așa te simți când înoți într-o zamă de ar putea trece ușor drept una de post. Știți cum sunt ciorbele de post, fără sare, fără gust. Le-am alergat prin farfurie, le-am prins într-un colț, le-am făcut bucățele bucățele și m-am dat bătut în lupta cu ciorba imediat ce am terminat cele două perișoare. Consolându-mă cu gândul că din ciorbar voi fi curând boier. Apăi, dacă eu eram boier la Mara, bietul bucătar s-ar fi zvârcolit sub fum de ardei. Că iahnia de fasole părea mai degrabă un sos de roșii în care s-a aruncat o mână de fasole fiartă și s-a acoperit cu pătrunjel cât să nu mai simți gustul de fasole. A fost prima mâncare de fasole care n-avea gust de fasole. În schimb, cârnații, de toți banii. Absolutamente și eminamente delicioși. La fel și ardeii copți care, practic, au devenit garnitura cârnaților afumați. Că fasolea... săraca de ea. Una peste alta, dacă bucătăria s-ar ridica la nivelul creativității meniului la Mara burta chiar ar face o treabă bună. Așa, a plecat nițel dezamăgită. Plină, dar dezamăgită. 

Comentarii

11 comentarii

eu

Acum 9 ani

foarte frumoasa descrierea pe care ai facut-o..esti demna de scris o carte :)
Raspunde

alt eu

Acum 9 ani

cand ai mancat tu ultima data o ciorba de post? Daca nu stiai, ciorba de legume este de post si este una dintre cele mei gustoase ciorbe, mai ales daca este gatita de cineva priceput. Tu, probabil , faci parte dintre cei care considera porcul drept cea mai buna leguma, iar in cazul asta lasa-te de scris articole despre gastronomie deoarece esti subiectiv...
Raspunde

eugen

Acum 9 ani

O ciorba mancată de tine se numeste ciorba de PROST.
Raspunde

excelent

Acum 9 ani

Intr-adevar, se vede clar in poza ca perisoarele sunt de dimensiunea unei alune. spune-ne si noua unde gasim asemenea alune, nu de alta dar sa ne luam si noi. Macar daca nu puneai acea poza relevanta.Esti \"sarea si piperul\" presei sibiene.Bine ca ai plecat macar ..........plina. Felicitari si la mai mare .
Raspunde

cetatean sibian

Acum 9 ani

Ai uitat sa mentionezi pretul pentru acest meniu al boierului ( unul foarte mic este ).....Din punctul meu de vedere Mara are preturi accesibiule, pentru toate buzunbarele...De 10-15 lei cam ce mancare ai dori sa primesti si in ce cantitati????Sa fim realisti....Doar un simplu ou negatit costa 1 lei si ceva...
Raspunde

Ion

Acum 9 ani

La Rubin nu mai mergi odata ? Daca tot vrei sa faci critica, comanda altceva, nu meniul zilei care il are pregatit, surprinde bucatarul, pune-l la incercare, mai ia 10 prieteni mergeti toti, comandati diferit, il zapaciti :)
Raspunde

ana

Acum 9 ani

cred ca e bine venita o astfel de vizita la restaurantele din Sibiu. Nu este vorba de critici doar de atentionari si totodata de concurenta. Sa incercam sa nu tot criticam pe cei ce incearca sa faca cate ceva.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

cel mai prost restaurant din Sibiu!
Raspunde

pentru cel numit sibian

Acum 9 ani

nu cred ca ai habar ce inseamna restaurant in primul rand si in al doilea rand cand faci o afirmatie aduci ceva argumente .... dar cei care sunt redusi nu pot de cat sa faca niste afirmatii superficiale.... umbla si tu din restaurante in restaurante ca sa poti face anumite diferente nu din crasme in crasme unde habar nu ai cu ce se manaca un muschi de vita american sau in ce se serveste vinul rosu.... nu toti incultii trebuie sa isi dea cu parerea.....
Raspunde

s.k.

Acum 9 ani

arata foarte bine vomele alea din fotografie. apetisante chiar.
Raspunde

consmuator

Acum 9 ani

Un restaurant curat si, in ultimul timp, cu preturi decente, asa pentru toate buzunarele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus