Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Tehnologie de ultima ora pentru SMURD-ul sibian

Paramedicii vor avea fixată pe echipament o cameră video prin care medicii din spitale vor putea vedea în timp real bolnavul, accidentul şi toate amănuntele, pentru a putea pune un diagnostic rapid şi a-i salva viaţa, a declarat, vineri, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Parteneriatul dintre Vodafone România şi SMURD continuă şi în acest an cu extinderea soluţiei de telemedicină lansată în urmă cu şapte ani printr-o investiţie de peste 270.000 de euro.

O sută de ambulanţe SMURD din Bucureşti şi 26 de judeţe sunt echipate cu camere video şi modemuri conectate la reţeaua Vodafone, ce permit paramedicilor să transmită către dispeceratul central şi spitalele de urgenţă atât imagini video cu pacienţii, cât şi parametrii medicali ai acestora.

Echipamentele sunt contectate la reţeaua de date mobile a Vodafone, ce acoperă 90 la sută din populaţia României, printr-o soluţie de telemedicină unică în Europa.

Noua soluţie este posibilă în urma lansării serviciilor 3G UMTS în banda de 900 MHz şi va facilita diagnosticarea pacienţilor utilizând serviciile de date mobile de mare viteză ale Vodafone, disponibile în toată ţara, inclusiv în zonele izolate.

"Programul demarat cu sprijinul Vodafone înseamnă un mare pas înainte pentru întreg sistemul de medicină de urgenţă din România. Acesta are în vedere dotarea echipelor de intervenţie, pe lângă echipamentul deja achiziţionat destinat transmisiei de date cu echipamente video. Paramedicul va avea fixată pe echipament o cameră video şi astfel vom putea vedea în timp real bolnavul, accidentul şi toate amănuntele care ne interesează şi care ne pot ajuta să luăm decizia corectă şi rapidă pentru a-i salva viaţa. Transmisia se va face în sistemul 3G. A avea medici pe toate echipajele care intervin este un deziderat, din păcate, în România, în acest moment, acesta este un lucru greu de realizat. Noi abordăm toate tipurile de urgenţe medicale şi dacă este nevoie solicităm intervenţia medicilor specialişti din spitale. Soluţia găsită, a vizualizării în timp real a cazurilor cu care ne confruntăm, implementată cu sprijinul Vodafone, este cea mai bună în această fază a procesului", a declarat, vineri, subsecretarul de stat şi preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, doctorul Raed Arafat.

Echipamentele video sunt folosite pe autospecialele SMURD de tip B2, ambulanţe cu echipaj format doar cu paramedici, în judeţele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vrancea, Vaslui şi în Bucureşti.

"Suntem alături de SMURD de şapte ani, sprijinindu-i în proiectele lor pentru salvarea de vieţi omeneşti, în intervenţiile de urgenţă. Am răspuns de fiecare dată nevoilor SMURD întrucât am considerat că ei reprezintă un model extraordinar de antreprenoriat social ce merită din plin susţinerea noastră. Până acum am investit 1,1 milioane de euro pentru dotarea SMURD cu echipamente medicale, maşini speciale, dar şi servicii de voce şi date. Dezvoltarea continuă a tehnologiei ne-a permis să ne punem la dispoziţiie serviicile de date şi reţeaua UMTS în banda 900 MHz într-un mod inovator de care poate să beneficieze întreaga comunitate", a spus Iñaki Berroeta, CEO Vodafone România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

pcr

Acum 12 ani

si primul bugetar al tarii vroia sa distruga si smurd-ul. sper ca va fi judecat pt tot ce a distrus in tara asta incepand cu flota
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus