Sâmbătă,
04.07.2020
Parțial Noros
Acum
23°C

Farmaciile concureaza bisericile. Cate una la fiecare colt

25 Martie 2012 21:30

Dacă în urmă cu câţiva ani nu se găseau mai mult de trei-patru farmacii într-un cartier, acum nu mergi zece pași și o cruce verde îți flicăre în ochi. Sunt zone în care găsești și câte opt farmacii, unele chiar ușă în ușă.

În 2007, la Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu erau întregistrate 104 farmacii, dar după ce anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană s-a încheiat, numărul lor a început să crească progresiv, cu aproximativ opt farmacii pe an. „În anul 2007 CAS Sibiu avea încheiate 104 contracte cu farmaciile care au îndeplinit condiţiile de funcționare/autorizare şi evaluare, potrivit legii, pentru eliberarea de medicamente asiguraţilor sibieni potrivit Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, spune Lăcrămioara Bogdan, purtător de cuvânt al CAS Sibiu. Numeroase farmacii mici au fost preluate de consorții mai mari. De exemplu, zona Mihai Viteazu este una foarte „bogată” în unităţi farmaceutice. Pe bulevard se pot număra opt, iar unele deși se află în vecinătatea altor farmacii, ale firmelor concurente, nu se plâng de lipsa clienţilor. „La farmacie întotdeauna intră cineva pe uşă, de aceea majoritatea au program şi sâmbăta, cel puţin până la amiază. Oamenii vin să cumpere medicamente şi uneori cosmetice, pentru că oamenii se îmbolnăvesc şi au nevoie de aceste produse, mai mult decât de haine sau de pantofi”, povesteşte o farmacistă care lucrează în zona Mihai Viteazu. Chiar dacă potrivit CAS Sibiu, în anul 2011 doar două noi unităţi farmaceutice au solicitat CAS Sibiu încheierea de contracte de furnizare de medicamente, numărul unităţilor a crescut cu 25% în ultimii patru ani. „CAS Sibiu se afla în relaţie contractuala cu 137 farmacii din întreg judeţul Sibiu, dintre care 71 de farmacii aflate în municipiul Sibiu, pentru eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate asiguraţilor, conform Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”, a mai adăugat Lăcrămioara Bogdan.

Se extind spre comune

În judeţul Sibiu, la începutul anului 2012 erau înregistrate 55 de farmacii în localităţi, fără Sibiu şi Mediaş. Dintre acestea aproximativ jumătate funcţionează în oraşe mici, iar celelalte în comune. „Avem farmacii în Cristian, Sadu, Arpaşu de Jos, Răşinari, Boiţa, Şura Mare, Şelimbăr, Orlat, Şeica Mare, Gura Râului, Poiana Sibiului, Sliminic şi Turnu Roşu. Farmaciile apraţin unor lanţuri de farmacii ca Polisano, Catena (Metafarm, Panaceea, Omnia), Farmacom, Richter sau sunt independente”, a spus Angela Georgescu, reprezentanta Colegiului Farmaciştilor, Filiala Sibiu. În mediul rural, de la an la an, creşte numărul punctelor de lucru, ceea ce pentru sistemul social este benefic. Aceste puncte de lucru nu sunt farmacii propriu-zise, ci sucursale ale altor farmacii, în care programul de lucru este stabilit în acord cu cel al unitatii sanitare din localitate. Rolul lor este de a asigura asistenţa cu medicamente a populaţiei în localităţile rurale în care nu s-a înfiinţat încă o farmacie. Punctele de lucru îşi încetează activitatea când în localitatea respectivă se înfiinţează o farmacie, deoarece aceasta poate să ofere o gama mai largă de servicii, pe o perioadă mai extinsă. „Nici numărul punctelor de lucru nu este mic, iar în judeţ avem în Micăsasa, Brateiu, Mârşa, Laslea, Porumbacu de Jos, Cârţioşoara, Poplaca, Axente Sever, Ruşi, Roşia, Chirpăr, Jina, Biertan şi Tilişca”, mai spune Angela Georgescu.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus