Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Metoda americana, secretul pentru un BAC reusit

Anul 2011 a fost un dezastru total privind rezultatele examenului de bacalaureat. Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum" Sibiu n-a făcut excepție. Cu o promovabilitate la bacalaureat sub 20%, liceul sibian de încadrează perfect pentru un proiect-pilot de educație prin coaching, care se va desfăşura în şase licee din România, printre care şi în unul din Sibiu. Proiectul va fi coordonat de o echipă de specialişti, condusă de americanul Ernie Turner.


Educaţie prin coaching


„Da, suntem un liceu care a obţinut rezultate slabe la bac, dar echipa de coaching nu se adresează liceului doar din punctul de vedere al promovabilităţii scăzute la bac. Noi am depus un dosar, am fost la interviuri şi am fost selectaţi pentru a lucra cu echipa domnului Turner, pentru că suntem motivaţi să schimbăm lucrurile, să acceptăm noi soluţii şi să muncim pentru a le obţine”, spune directoarea  Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”, Daniela Dimoiu. Elevii din clasa a XI-a, vor fi cei implicaţi direct în proiect, cu ei va lucra echipa de coaching, iar în vara anului 2013 de la ei se aşteaptă rezultate onorante. „Cu ei muncim pentru că ei reprezintă generaţia care va da bacalaureatul la sfârşitul proiectului. Nu o să fie uşor, pentru că acești copii se confruntă cu numerose probleme, care interferează cu activitatea lor şcolară. În primul rând situaţia socială a părinţilor este foarte dificilă, avem cele mai multe cazuri cu burse sociale din Sibiu, respectiv 117 dosare. De asemenea, 90% dintre elevii noştri fac naveta. Principala noastră preocupare în cadrul proiectului sunt resursele umane - elevii, care au o situaţie destul de dificilă, dar şi personalul care este calificat şi foarte devotat, însă trebuie motivat”, povesteşte directorul adjunct, Liliana Toma.


Program-pilot bazat pe voluntariat


Americanul Ernie Turner îşi propune să schimbe în bine cele şase licee româneşti, cu scopul de a le determina să-şi conştientizeze situaţia şi să se orienteze către soluţii. Liceele nu investesc nici un ban, iar specialiştii lucrează pe bază de voluntariat, la fel ca profesorii. „Metodele aplicate au funcţionat în şcolile americane şi sperăm să funcționeze și acum. Ceea ce am făcut ca și training în școlile din New York vrem să aplicăm și în cazul celor şase licee din România alese pentru programul-pilot „Educație prin coaching”. Există deosebiri culturale, bazate pe diferențele de limbă, istorie, de multe ori politică. De exemplu, China e o țară comunistă, cum a fost și România, iar asta nu are cum să nu influențeze gândirea oamenilor. Dar eu cred că suntem cu toții la fel. Avem ambiții, vrem să atingem anumite scopuri, să avem succes, să construim. Și cred că toate astea nu depind de locul din care provenim”, a declarat Ernie Turner pentru Evenimentul Zilei, la demararea proiectului.


O echipă alcătuită din 12 specialişti, „antrenori pentru performanţă”, ai Asociaţiei Române pentru Coaching, va ajuta la formarea a şase echipe în „liceele problemă”, până la sfârşitul lunii martie. În fiecare liceu va exista o „echipă de intervenţie”, alcătuită din maximum 14 persoane - profesori, elevi, părinţi, personal administrativ, reprezentanţi ai autorităţii locale şi ai comunităţii. „Ne propunem să formăm echipa din profesori, psihologul şcolii, reprezentanţi ai comunităţii şi elevi, dar elevii nu vor fi cei mai buni la învăţătură, ci cei mai influenţi din clasa respectivă. O să monitorizăm schimbările care au loc în clasele care iau parte la proiect. Cei din echipa de coaching o să vină la Sibiu, cu idei pe cere o să ni le propună, iar echipa va analiza daca sunt aplicabile sau nu. Echipa de coaching o să stabilească motivele insuccesului în liceul nostru şi metodele de îndreptare a situaţiei, iar de 2-3 ori pe lună o să ne întâlnim  să discutăm încercând să ne atingem  obiectivele”, a mai adăugat Daniela Dimoiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Livia

Acum 12 ani

China INCA este o tara comunista...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus