Luni,
25.01.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Ce-au mancat sibienii de la europeni, in trei saptamani: 250 t de cartofi si peste 100 t de carne

Cum de la jumătatea lui martie, normativele impun transportatorilor să îşi sigileze camioanele de peste 3,5 t masă maximă autorizată la intrarea în ţară, reprezentanţii Fiscului sibian pot urmări mult mai în detaliu circuitul mărfurilor aduse din UE în judeţ.
Din 16 martie, orice TIR care intră în ţară este sigilat în prezenţa comisarilor de la Garda Financiară. Tot Garda Financiară asistă, prin reprezentanţi, la descărcarea acestor TIR-uri în județele-destinaţie. ”Ca regulă, se sigilează acele camioane care transportă marfă cu risc fiscal mare: flori, cartofi, carne, fructe. În județul Sibiu, până ieri au intrat 69 de TIR-uri direct din UE și încă 20 de TIR-uri redistribuite din alte județe, care au avut o primă descăcarcare în alte județe”, spune Grigore Popescu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu.
Comisarii Gărzii Financiare asistă la descărcare și întocmesc un proces verbal în care certifică dacă marfa descărcată corespunde cu actele de însoțire. Actele astfel de rezultate merg către reprezentanții Fiscului, care verifică dacă facturile sunt înregistrate în contabilitatea firmelor implicate.

Principalele importuri: cartofi şi carne

În cele câteva săptămâni de la acest nou sistem de urmărire a mărfurilor intrate în țară, în județul Sibiu au fost aduse din Uniunea Europeană 247 de tone de cartofi și 116 tone de carne de pui, porc și vită. Camioanele au mai adus din spațiul comunitar must, fructe și flori, dar în cantități mai mici. În Sibiu, sunt verificate de în fiecare zi, în medie, patru astfel de TIR-uri.

Noile măsuri au scumpit produsele

Directorul Fiscului sibian crede că noul sistem deja respectat de transportatori are efecte bune în urmărirea fiscală a circuitului mărfurilor, dar are și efecte secundare. ”Se descurajează frauda fiscală, are loc o concurență loială. Din păcate sunt și alte efecte, în sensul că prețul la ouă și la cartofi a crescut puțin în piața din Sibiu”. Explicația lui Popescu pentru această ușoară creștere a prețurilor este că ”nu mai intră în țară cantități de marfă fără facturi”.

Foto

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus