Luni,
24.01.2022
Cer Senin
Acum
-15°C

Energie Termica SA. Punct final dupa 14 ani

 

Că Energie Termică SA, societatea deținută de Consiliul Local Sibiu, își va găsi cât de curând sfârșitul era o informație bănuită, în ultima vreme. Directorul general, Ilie Grădinar, însă, a și anunțat când: la finele anului, adică după 14 ani de funcționare.

SC Energie Termică SA a luat ființă în data de 1 septembrie 1998, după ce, în vara acelui an, Consiliul Local Sibiu a decis să ”spargă” fosta Regie Autonomă de Gospodărire Comunală și Locativă Sibiu în cinci societăți disctincte: Apă –Canal, SC Tursib SA, Drumuri și Prestări Construcții, Urbana și Energie Termică. Prima din cele cinci care se va desființa este SC Energie Termică SA, cea care, în 1998 ”dădea” apă caldă și căldură pentru întreg Sibiul.

Marea debranșare

La înființarea SC Energie Termică SA, numărul angajaților ”transferați” de la Regia Autonomă era de 436. Un an mai târziu, numărul acestora începe să se apropie de 400. De altfel, numărul angajaților se va înjumătăți din 2003 până în 2004. Perioada aceasta coincide cu cea în care administrația locală a Sibiului încuraja clienții SC Energie Termică să se debranșeze de la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Mai mult, chiar Energie Termică punea la dispoziția sibienilor atât serviciile de instalare, cât și cele de punere în funcțiune a centralelor de apartament. Și nu oricum, ci în rate. Debranșarea a presupus sincronizarea mai multor instituții în acest angrenaj: cei de la Apă – Canal asigurau contoarele de apă, firma de distribuție a gazelor asigura debranșarea de la rețeaua centralizată și instalarea contoarelor de gaze, iar aceeași Energie Termică punea la dispoziția sibienilor proiecte și modele de centrale termice.

De la producția de aburi, la rețele de apă

Valul de clienți pierduți a determinat conducerea Energie Termică să negocieze cu administrația Sibiului reorientarea activității. Astfel, din 2003 în cadrul societății a fost înființat ”un nou sector productiv”, cel de lucrări de construcții-montaj, prin care s-a ajuns la execuția de rețele de apă, de canalizare sau gaz metan. Prima mare lucrare de mare amploare în acest sens a fost viabilizarea și extinderea Zonei Industriale Vest, în baza unui contract cu Primăria Sibiu. De altfel, administrația locală a fost cel mai important client pentru SC Energie Termică SA, societate căreia i-au fost comandate lucrări de reabilitare a rețelelor pe mai multe străzi din Sibiu. Directorul societății, Ilie Grădinar, a fost la acea vreme ținta mai multor articole de presă, pe motiv că respectivele lucrări erau date în subantrepriză unor firme deținute de apropiați ai săi.

Potrivit Raportului de activitate pe 2011 al SC Energie Termică SA, cele mai importante contracte au fost cele pentru reabilitarea rețelelor și carosabilului de pe străzile Rusciorului și Siretului și lucrările de viabilizare a Cartierului Tineretului. Alături de contractul câștigat prin licitație la Tălmaciu, (canal și apă), contractele publice ale SC Energie Termică SA au adus venituri anul trecut de 17,4 milioane de lei.

Johannis: viitorul Consiliu local va decide cum

La începutul lui 2011, Energie Termică mai furniza agent termic pentru 445 de apartamente ANL. Cum apartamentele din cartierul Ștrand au primit aprobările necesare debranșării, acum mai are în ”portofoliu” 216 apartamente ANL și sociale. La care se mai adaugă lucrările din Tălmaciu și cele din Cartierul Tineretului. ”Probabil, aceste lucrări se vor încheia în trimestrul IV, după care, mai mult ca sigur, activitatea Energie Termică se va putea închide”, a declarat, săptămâna trecută, Ilie Grădinar.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, spune că modalitatea juridică de închidere a societății va intra în sarcina viitorului Consiliu local, rezultat în urma alegerilor din iunie. ”Este posibil fie să se desființeze Energie Termică și prestația să fie preluată de Energosib, fie să se comaseze cele două societăți. Asta este, încă, o discuție juridică ce nu a fost purtată. Dar, oricum, cei deserviți de Energie Termică vor fi deserviți în continuare de o entitate a municipiului”, a declarat Johannis pentru Turnul Sfatului.

SC Energosib este ”urmașa” fostei SC Nuonsib SRL, firma din care asociații majoritari din Olanda s-au retras cedând părțile sociale Consiliului local Sibiu care a devenit, astfel, unic asociat.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

cas 13

Acum 9 ani

Dupa ce 20 de ani a consumt anual peste 15% din bugetele locale pe subventii si investitii. Dupa ce in ultimii 15 ani a drenat miliarde prin cele cinci srluri ale lui Gradinaru si mai curand Nicolae Nan, pentru lucrarile de retele in zona de vest fara licitatii la preturi de cinci ori mai mari ca cele din piata Dupa ce a vandut cladirile centralelor la clientela din jurul lui Johannis, la preturi subevaluate ,intre anii 2000-2005, toate cladirile au fost modernizate pe bani grei tot prin firmele lui gradinaru. Dupa ce toate echipamentele din centrale au fost modernizate cu cazane de productivitate mare achizitia facandu-se prin firmele lui gradinaru, acestea au fost scoase din cladiri si revandute ca echipamente noi in tara la spitalul judetian sibiu, in scoli si licee din sibiu,toate prin srl-urile lui Gradinaru si Nan Nicolae. ESTE ABSOLUT OBLIGATORIU CA ORGANELE ABILITATE :CURTE DE CONTURI DAR NU DIN SIBIU, PARCHETUL ANTICORUPTIE DAR NU DIN SIBIU SAU ALBA, CORPUL DE CONTROL AL PRIMULUI MINISTRU, Pentru ca un jaf mai mare in Romania, INTR-O ADMINISTRATIE LOCALA CUM E SIBIUL SUB PATRONAJUL LUI JOHANNIS NU A EXISTAT.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus