Joi,
17.06.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Bere Trei Stejari a intrat in insolventa: 153 mil. lei, creante acceptate

Tribunalul Sibiu a admis deschiderea procedurii insolvenței pentru SC Bere Trei Stejari SA, societate care administra funcționarea uneia dintre cele mai vechi fabrici din Sibiu, pusă în funcțiune în 1889. Valoarea creanțelor acceptate până acum este de peste 153 de milioane de lei.

 
Firma care deținea locul doi în topul datornicilor la bugetul de stat la finele anului trecut, cu datorii totale de peste 6,5 milioane de lei, a ajuns în punctul inevitabil: insolvența. Procedura a fost admisă de Tribunalul Sibiu în luna februarie, iar tabelul preliminar al creditorilor societății depus în instanță la finele lui aprilie indică sume fabuloase: 153,4 milioane de lei creanțe acceptate din cele aproape 300 de milioane de lei solicitate de creditori.
În total, pe lista creditorilor sunt înscrise în prezent aproape 40 de poziții. Creanțele garantate au o valoare de 36 de milioane de lei, dintre care partea leului o are BCR (26,8 mil. lei), urmată de Fiscul sibian cu 5,59 de milioane de lei. Finanțele Publice, de altfel, mai încearcă recuperarea unui alt milion de lei, încadrat la grupa ”creanțe bugetare”, unde mai intră Primăria Sibiu prin Direcția Fiscală (230.000 de lei) și Direcția Vamală cu 220.000 de lei. 
În categoria creanțelor garantate și acceptate intră și principalul nume aflat în ultimii ani în spatele Bere Trei Stejari SA, Mișu Angelescu – 3,74 de milioane de lei este suma pe care și-o revendică cel care a administrat spre insolvență compania.
Din totalul datoriilor, restanțele salariale ale societății reprezintă puțin peste 0,17%, adică 262.000 de lei.
 
Asociatul de peste 100 de milioane
 
Pe tabelul preliminar al creditorilor, cea mai mare sumă este trecută în dreptul lui Raul Călin Pop, persoană care a beneficiar de cesionarea unor acțiuni deținute de Mișu Angelescu. Din cele peste 254 de milioane de lei solicitate de Raul Călin Pop în cadrul insolvenței, au fost acceptate aproximativ 114 milioane de lei, dintre care 60 de milioane de lei sunt creanțe nescadente.
Raul Călin Pop este urmat în tabelul preliminar la grupa creanțelor chirografare (creanțe care nu sunt asigurate prin garanții de genul gajului, ipotecii etc.) de cei de la Electrica (290.000 lei), Osivo Slovacia (211.000 lei), Prevent SRL (220.000 lei) și Agata SRL (136.000 lei). Celelalte aproape 30 de persoane juridice sau fizice sunt înscrise în tabel cu sume sum 60.000 de lei.
 
Mai ţineţi minte Bâlea?
 
Societatea care în 2010 nu mai număra nici 40 de angajaţi şi înregistra o pierdere de peste şase milioane de lei, la o cifră de afaceri de sub 4,3 milioane a avut şi "vremuri bune". În 2004, spre exemplu, la SC Bere Trei Stejari SA lucrau aproximativ 160 de angajaţi, a căror productivitate genera un rulaj de peste 20 de milioane de lei. Apoi, berea vândută sub mărcile Trei Stejari sau Bâlea începea să fie pusă în vânzare pe rafturile marilor retaileri, compania mizând pe o serie de investiţii în retehnologizare. Ultimul proiect anunţat de companie a fost cel al ridicării unui hotel de patru stele, cu 89 de camere şi şase apartamente, trei săli de conferinţe, baruri şi terase de vară. Investiţia nu a mai fost finalizată nici până azi. Din 2009, Fiscul sibian a început să execute bunurile societăţii, pentru recuperarea datoriilor.
Fabrica Bere Trei Stejari a luat fiinţă în 1889, prin asocierea unor producători de băuturi alcoolice. În 1948 a fost naţionalizată, iar din 2004, Mişu Angelescu a preluat controlul societăţii, având atunci peste 90% din acţiuni.
 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

mitica

Acum 9 ani

De cind a venit bosorogul de MISU,a inceput dezastrul pentru fabrica si pentru angajati.Dupa ce a adus si pe doctorita\"amanta\"toate au inceput sa mearga si mai prost.Au distrus fabrica sistematic prin vinzarea la fier vechi a tot ce a insemnat pivnite si multe altele.
Raspunde

update

Acum 8 ani

s-a depus tabelul preliminar rectificat
Raspunde

DviEqAfiQQmAtCxqT

Acum 8 ani

Cred că poți, dacă anunți cu nu știu ce2t timp eenainte. Dar, oricum, la 200,000 de euro cash SRI-ul trbeuia să fie pe felie. De banii ăia poți cumpăra ceva armament sau chiar poți plăti uciderea unui politician.
Raspunde

DviEqAfiQQmAtCxqT

Acum 8 ani

Cred că poți, dacă anunți cu nu știu ce2t timp eenainte. Dar, oricum, la 200,000 de euro cash SRI-ul trbeuia să fie pe felie. De banii ăia poți cumpăra ceva armament sau chiar poți plăti uciderea unui politician.
Raspunde

cine rade la urma rade mai bine

Acum 8 ani

judecatorul sindic a desfacut contractele frauduloase incheiate de Raul Calin Pop si acesta a fost inlaturat de la tabelul de creante. \" Asociatul de peste 100 de milioane \" este acum asociatul de 2 bani ...
Raspunde

@7 rectificare

Acum 6 ani

secretar de stat la fostu ministru al agriculturii, fostu socru lu nastase,angelo niculescu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus