Joi,
16.01.2025
Cer Senin
Acum
-2°C

Unde sunt lacurile Sibiului de altadata?

Din patru lacuri câte avea zona sudică a Sibiului au mai rămas doar două, cele din Grădina Zoologică și Complexul Național Muzeal Astra. Bunicii și pescarii cu state vechi își aduc însă aminte de lacurile din Valea Aurie, casă pe vremuri pentru unii dintre cei mai frumoși carași prinși vreodată în Sibiu. Fără lacurile din Valea Aurie, cu interdicție de a pescui la Zoo și o taxă prohibitivă în Muzeul Astra, pescarii se îndreaptă spre Mărginime, pe Cibin sau cel mai adesea, pe Olt. 

Sezonul de pescuit a început deja şi pentru domnul Gheorghe Munteanu, care pescuieşte de peste 50 de ani. Pescarul poveseşte că se duce pe râurile din zonele învecinate Sibiului, dar înainte pescuia mult la lacurile din Valea Aurie, care spune el „nu mai sunt funcţionale, dar pescarii din cartier le duc cu siguranţă dorul”. „Pescuiam pe vremuri şi la cele două lacuri dinspre grădina zoologică şi la Lacul 2, aşa îi ziceam noi, cel care exista prin anii ’70 înspre Muzeul Satului. La bălţile din apropierea grădinii zoologice am pescuit în schimb până acum şase ani, când l-au asanat. La început noi, pescarii am crezut că vor doar să-l amenajeze, pentru că toamna l-au curăţat, dar apoi am văzut că l-au secat şi nu am mai putut merge pe acolo să prindem un peşte”, povesteşte Gheorghe Munteanu.
Reprezentanţii Primăriei Sibiu spun că cele două lacuri figurează în evidenţe ca bălţi, în care se colectează apa în caz de ploi puternice.  De aceea ele vor rămân secate, iar pescarii care sperau că vor fi redeschise, vor fi nevoiţi să se relaxeze pescuind în alte zone.
 
„Cele două acumulari de apă nu figurează în evidenţele municipalităţii ca lacuri. Acestea sunt două acumulari nepermanente de apă. Aici se colectează, în caz de precipitaţii puternice, apa rezultată. Prin urmare, nu se poate pescui în aceste două acumulări de apă pentru că au un caracter nepermanent. Serviciul Gospodărire asigură curăţarea acestora de vegetaţie şi menţinerea curăţeniei în zona lor pentru ca acestea să fie pregătite să preia surplusul de apă în caz de precipitaţii puternice”, spune Mirela Gligore, purtatorul de cuvant al Primariei Sibiu.
 
Casă pentru caras și clean
La lacuri veneau pescarii sibieni, mai rar cei de pe sate, iar pescarii cu experienţă povestesc că nu se prea întorceau cu găleata goală de la peşti. Cel mai des în undiţe pescarii prindeau caras, clean, ţigănuş şi sorete, iar unii mai norocoşi se lăudau şi cu câte o ştiucă. „Era bună zona, aproape, răcorosă, fără ţânţari. Eu nu prea eram pescar de baltă, preferam să pescuiesc pe râu, acolo muşcă mai bine. Dar pentru că era aproape mai ieşam cu colegii şi aici în cartier. Ne întorceam de obicei acasă cu caras, clean, ţigănuş şi sorete. O dată am văzut un coleg cum a scos două ştiuci, el dădea la blinker, dar aceea a fost o excepţie. Oricum atunci apele erau destul de adânci şi merita să mergi”, mai spune domnul Munteanu. Şi vânzătorii din magazinele cu articole de pescuit spun că cei care se opresc pe la ei, pentru momeli şi ustensile, amintesc de lacurile din oraş. „Pescarii sibieni mergeau mult şi pe la lacurile din Valea Aurie, dar acum de câţiva ani se pare că le-au secat. Au rămas oamenii cu poveştile şi cu bălţile şi lacurile din jurul Sibiului, doar că acelea nu mai sunt la fel de aproape şi în unele nici nu mai găsesc peştele pe care îl prindeau în bălţile din Valea Aurie”, spune vânzătorul de la magazinul de articole de pescuit de la Cedonia.
Acum, în noul sezon de pescuit, cei care iubesc acest mod plăcut de relaxare, pot prinde un peşte la alte bălţi cum sunt cele de pe Olt la barajul de la Avrig, balta Poligon Dumbrăveni, balta La Amurii Albi, balta la Ghiţă, balta Mândra, balta Săcel, balta lui Iancu (lângă satul Colun) şi la barajul Porumbac Olt.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

5 comentarii

ovidiu

Acum 12 ani

Si eu copil fiind pe atunci am pescuit pe lacurile din Valea Aurie. Acum mi se pare o decizie corecta faptul ca le-au secat. In primul rand erau periculoase pentru copiii din zona, copiii sunt copii si ii atrage apa, pe deasupra ma gandesc ca cei din zona nu duceau lipsa de tantari :). Plus ca pana acum nu stiam, ca zona respectiva deserveste ca acumulare de apa in urma unor precipitatii puternice. Sunt destule lacuri in jurul Sibiului pentru pescuit, ce-i drept ai nevoie de mijloc de transport pana la ele, un inconvenient pentru unii dintre pescari.
Raspunde

Alin

Acum 12 ani

eu am pescuit la scarpinoasa in ultima vreme, da n-am prins mai nimic...
Raspunde

Valean

Acum 12 ani

Tantarii ca tantarii dar sa fi auzit concertele de broaste.. care stateam mai pe langa padure... Iarna era fain ca toti copiii eram cu patinele pe lac, desi sincer acum eu nu mi-as fi lasat copilul sa faca treaba asta. Per ansamblu... nu le simtim lipsa
Raspunde

david

Acum 12 ani

Eu pescuiam la lacul bungardului.Se putea face si baie.Saream de pe pod si din salca in lac.A fost fain.
Raspunde

@ david

Acum 12 ani

Cred ca de acolo ti se trage pupatul in gaozul lui Johannis pe site-urile sibiene, de la fabrica de rahat din Bungard!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus