Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Fost preot sibian, acuzat de antisemitism, reinhumat in Romania

Un fost preot sibian, devenit scriitor, iar apoi și om politic maghiar, Nyírő József, a fost deshumat din Madrid, dus la Budapesta, de unde osemintele lui vor fi aduse pentru reînhumare în România, însoțit de garda de onoare a Adunării naționale maghiare. Nyírő József este, însă, acuzat de antisemitism și acțiuni cu caracter terorist împotriva românilor.

În 2007, în cadrul Festivalului Ars Hungarica de la Sibiu, una din zile a fost dedicată preotului bisericii romano-catolice din Sibiu, după cum a fost prezentat Nyírő József. Cinci ani mai târziu, osemintele lui Nyírő vor fi aduse din Spania la Odorheiu – Secuiesc, în cadrul unor evenimente organizate de Partidul Civic Maghiar (PCM), Fundația Pro Odorheiu Secuiesc, Ambasada Ungariei și sub patronajul președintelui Parlamentului de la Budapesta. Evenimentele fastuoase sunt programate pe 27 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice.

Institutul ”Elie Wiesel”: nu e oportună acțiunea

Nyírő József s-a născut în 8 iulie 1889 la Jimbor (comuna Homorod), județul Brașov, ajungând în cel de-al doilea război mondial în elita partidului maghiar ”Crucea cu săgeți”. Relatările istorice arată că Nyírő József a fost una dintre figurile marcante ale partidului naționalist-fascist șovinist și rasist ”Crucea cu Săgeți”, fondat de Ferenc Szálasi, declarat criminal de război ca urmare a atrocităților comise împotriva populației evreiești din Ungaria, după preluarea puterii în 1944. ”Crucea cu Săgeți” a urmărit, în al doilea război mondial, refacerea Ungariei Mari și promovarea naționalismului hungarist. ”József Nyírő a aderat la o politică naționalistă, extremistă și antisemită”, arată reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” referitor la cel care a fost parlamentar sub guvernul Crucea cu Săgeți și vicepreședinte al comisieid e învățământ. ”Considerăm că nu este de dorit reînhumarea lui în prezența unor persoane sau a unei procesiuni oficiale”, este recomandarea specialiștilor institutului.

Acuzat de terorism împotriva românilor

În 1947-1948, autoritățile române îl suspectează pe Nyírő József inclusiv de comandarea unor asasinate, fiind urmărit inclusiv de Justiția din Ungaria. Din cauza acestui fapt, Nyírő se refugiază la Munchen și, ulterior, se ascunde în Spania unde va și muri în 1953.

În volumul ”Teroarea horthysto-fascistă în nord-vestul României”, Mihai Fătu și Mircea Mușat fac referire la o serie de crime produse de grupări teroriste conduse, printre alții, de Nyírő József. ”Fenomene deosebit de grave s-au petrecut în acele zile la Cluj şi împrejurimi, unde trupele de ocupaţie horthyste au sosit la 11 septembrie 1940. Până atunci, crimele, bătăile, devastările declanşate împotriva românilor, îndeosebi în cartierele Mănăştur, Între ape, comunele Floreşti şi

Someşeni au fost — aşa după cum recunoştea la 15 noiembrie 1940 fostul consul al Ungariei la Cluj, dr. Bothmer Karoly — efectuate de elemente declasate, şovine, fasciste, organizate în grupe teroriste, conduse de Kerekes Istvan, Kiraly Zoltan, Mălnassy Tivadar, Nyírő József”, se arată în lucrarea amintită.

Istoricul Petre Țurlea susține că, după al doilea război mondial, Nyírő a făcută parte din personalitățile maghiare instruite de guvernul de la Budapesta să rămână pe teritoriul cedat României pentru a păstra stăpânirea de facto a regiunii de către maghiari. ”Cele mai importante și agresive personalități maghiare din Transilvania au primit însărcinare de la Guvernul maghiar, în octombrie 1944, să păstreze stăpânirea de facto ungurească în Transilvania. Printre aceste personalități este și el”, a declarat istoricul pentru Turnul Sfatului.

”Nyírő e precum Slavici”

Președintele PCM, Szasz Jeno, respinge informațiile denigratoare la adresa scriitorului maghiar.  ”Nu a avut o politică ce azi ar putea fi considerată compromițătoare. Era împotriva bolșevicilor, de aceea unii istorici l-au denigrat. El este pentru cultura maghiară precum este Slavici pentru cea română”, spune Szasz Jeno, președintele PCM .

Gyorgy Frunda, unul din liderii UDMR, recunoaște că Nyírő este o persoană controversată din punct de vedere politic. ”Dar din punct de vedere literar, el a fost apreciat și de criticii români”, declară Frunda. Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și Ambasadei Ungariei la București, dar și Fundației Pro Odorheiu Secuiesc, instituții care nu au oferit, însă, niciun răspuns.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

om nu

Acum 12 ani

ungur sa fie inhumat cu garda cu tot la hungaria
Raspunde

sibian get beget

Acum 12 ani

Daca am citit corect in articol: \" a fost suspectat de..., ce sa intelegem din aceasta? Daca intr-adevar asa a fost atunci, atunci sa-l ierte Dumnezeu, ca de altfel si pe toti cei raposati. Si noi trebuie sa ne cinstim romanii nostrii egal ca au fost sau nu antisemiti. Cu respect.
Raspunde

criss

Acum 12 ani

poti sa fi cel mai mare poet, dar daca ai contribuit la masacrarea unor oameni....atunci nu valorezi nimic,,,,,,,Transivania este pamant romanesc! punct
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus