Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Primul sibian ucis de o capusa

Rudy Kamla, fost jurnalist de etnie germană, este primul sibian care a murit, luni, în urma mai multor complicaţii, printre care paralizie şi orbire, după o înţepătură de căpuşă, în urmă cu patru ani, a declarat pentru Agerpres directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Francisk Torok, prieten al celui decedat.

Şefa Secţiei de Boli Infecţioase din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, dr. Victora Bîrluţiu, a declarat că “înţepătura de căpuşă care provoacă boala Lyme poate duce la complicaţii neurologice, dovadă un pădurar sibian care a paralizat în urmă cu trei ani, dar şi la deces”. În judeţul Sibiu sunt cei mai mulţi bolnavi înţepaţi de căpuşe şi cu boala Lyme din ţară, aceştia fiind înţepaţi de căpuşe în urmă cu mai bine de trei ani. De la începutul anului, 287 de sibieni s-au dus la spital, cu muşcătură de căpuşă, a precizat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. În tot anul 2011 fuseseră muşcaţi de căpuşe 362 de sibieni, iar în 2010 - 176.

Nu doar numărul persoanelor înţepate de căpuşe este din ce în ce mai mare ci şi cel al pacienţilor cu boala Lyme. Astfel, dacă în 2010, 69 de sibieni au aflat că suferă de această boală, în 2011, numărul lor a crescut la 161, conform DSP Sibiu. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a raportat şi 20 de cazuri de sibieni muşcaţi de căpuşe pe zi, în 2012, conform purtătorului de cuvânt Decebal Todăriţă. Cu excepţia unei campanii de informare derulate de ITM, a unei dezinsecţii făcute de Primăria Sibiu şi a declarării alertei epidemiologice de trei ani de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, în judeţ nu au fost luate alte măsuri pentru prevenirea înţepăturilor acestor insecte parazitare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

bau-bau

Acum 11 ani

De ce semnezi, bai Onescule, ca ai dat copy-paste dupa articolul din ziarul Puterea?
Raspunde

yi

Acum 11 ani

trebuie sa stropeasca si pasunile din jurul orasului
Raspunde

Ioan Stoian

Acum 11 ani

Trebuie facut sapun din cainii din Sibiu, iar cu acel sapun trebuie spalat tot Sibiul. Nu se poate asa ceva: la fiecare 5 m gasesti un caine vagabond. E plin de catele gestante. Ce naiba sterilizeaza astia? Se dau atia bani pt. sterilizare si nu se prea vad efecte! Pt. cine are de cand sa-mi comenteze articolul tin sa precizez ca fetita mea a fost mutilata de o haita de caini. Cine vrea pot sa-i trimit foto sa vada ce a putut face cainii din Sibiu, pe care multa lume ii apara. Daca alegeti canii vs oameni, inseamna ca ce iubiti aia sunteti!
Raspunde

Vrem sa stim

Acum 11 ani

Vrem sa stim si care a fost primua căpușă ucisa de un sibian.
Raspunde

George

Acum 11 ani

Mafia sterilizarilor din Bucuresti i-a pacalit si pe conducatorii Sibiului. Cat o sa mai dureze circul prin care cainii sunt lasati liberi pe strazi ?
Raspunde

Laurențiu

Acum 11 ani

Maidanezii, fiind vectorul de răspândire a căpuşelor, ar trebui starpiți. Nu se poate asa ceva! Peste tot numai câini în Sibiul acesta. @ 3 te compatimesc! În alte țări nu gasești picior de câine fără stapân pe stradă! La noi - chiar nu v-ați dat seama?!? Este o afacere - vezi Centrul de câini din Daia, sterilizarea acestora, diverse ONG-uri etc. Chiar nu v-ați prins?
Raspunde

Ion

Acum 11 ani

Deci ce sa intelegem din articol, ca daca ai fost muscat de capusa, ai sanse sa crapi in 3-4 ani ?
Raspunde

recent muscat in ms

Acum 11 ani

..pana acum,cand am fost muscat si eu de capusa,nici nu dadeam importanta acestor insecte (diabolice)..si nici nu ma ingrijoram ca as putea eu pati ceva..!..dar acum sunt de-a dreptul disperat..!..sper ca tratamentul sa dea rezultate,si sa nu ma fi infectat ..chiar daca eu am scos capusa din mine..iar capul i-a ramas acolo un timp..!De ce nu se zice ce periculos este muscatura unei capuse..?!..Ar trebui mediatizat in presa,si populatia avertizata,cum sa procedeze corect,si sa mearga la medic de urgenta..!..chiar acum e cazul actorului Serban Ionescu,grav bolnav le Lyme,si macar asa ar trebui constientizata opinia publica..!Doamne Ajuta!
Raspunde

un cititor

Acum 11 ani

Ptr. dl. Ioan Stoian si pentru alti cititori care au probleme din cauza cainilor vagabonzi: daca autoritatile nu fac nimic impotriva acestor caini, ar trebui sa ia pozitie societatea. Locuitorii ar trebui sa rezolve problema. Solutii sunt ...
Raspunde

@muscatul de capusa

Acum 11 ani

tipule cu IP 79.116.66.163, cred ca o sa mori.
Raspunde

adriana

Acum 11 ani

Cat esti de sadic... Toti o sa murim mai devreme sau mai tarziu. Nu este obligatoriu ca toti cei muscati de capuse sa se imbolnaveasca... tratamente exista daca se iau masuri din timp.. Răule!!
Raspunde

tratamente eficace

Acum 11 ani

pe un vecin capusa ucigasa l-o muscat de penis. doctori au trebuit sa-i taie organul si sa-l incinereze in prezenta unui sobor de preoti. acum este un tanar fericit si sanatos, se gandeste sa-si intemeieze o familie.
Raspunde

ALEX

Acum 11 ani

FARA MILA TREBUIE ADUNATI TOTI CIINII FARA STAPIN DIN CARTIERE SINT O PACOSTE PT ORAS!!!!
Raspunde

ioncsi

Acum 11 ani

Ce are ITM cu capusa !Vazut mai bine Fery Bacsi de firma capusa SSM a angajatilor lui !
Raspunde

un oltean

Acum 11 ani

ADIO TURISM.BOALA VACI NEBUNE--TRICHINOZA --A PESTILOR --A PASARILOR CALATOARE --AVIARA --SERPILOR PE LITORAL IN SEZON --SCORPIONILOR --IN PREZENT A CAPUSELOR --SA VEDEM CE IDEIE MAI VINE DUPA ASTA --DAR ADIO TURISM ANUL ACESTA ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus