Joi,
19.09.2024
Ceata
Acum
13°C

Sibiul redevine un santier: pe 70 de strazi incep lucrarile la apa si canal

Lucrările de extindere și modernizare a rețelelor de apă și canal din Sibiu vor afecta aproximativ 70 de străzi, din nouă cartiere/zone ale Sibiului, în următorii doi ani și jumătate. Contractul de execuție, cu lista de străzi unde vor fi efectuate aceste lucrări, a fost semnat azi de conducerea Apă-Canal SA și de Hidroconstrucția SA București, lider al asocierii angajată să efectueze lucrările. Lucrările de înlocuire a unor rețele vechi sau de extindere a acestora în zone neacoperite până acum (cum e cartierul Viile Sibiului) vor începe în aproximativ o lună,. Totodată, contractul semnat azi include lucrări de extindere și modernizare a rețelelor și în comuna Șelimbăr unde operatorul rețelelor de apă și canalizare este tot SC Apă-Canal SA.

Lista cartierelor și a străzilor unde încep lucrările la rețelele de apă

Potrivit listei făcută publică de către SC Apă-Canal SA, rețelele de apă potabilă existente vor fi înlocuite în două cartiere, Valea Aurie și Vasile Aaron, pe o lungime mai mare de 7,5 km, rețele la care sunt racordați peste 17.000 de consumatori.
În cartierul Valea Aurie lucrările vor fi efectuate pe străzile Agârbiciu, Calea Poplăcii, Cindrelului, Dobârca, Iazului, Poiana, Rozdeşti, Sibiel și Theodor Mihaly.
În cartierul Vasile Aaron lucrările vizează rețele de sub străzile Iezer, Şureanu, Oaşa, Negoveanu, Muncel, Onceşti, Aleea Valea Frumoasei, Ştefleşti şi Şoimului.

Extinderi în Viile Sibiului și zona Compa

Rețelele de alimentare cu apă vor fi extinse cu aproape patru kilometri în două zone ale municipiului Sibiu care nu au avut, până acum, astfel de rețele: Viile Sibiului (2,83 km de rețea nouă) și zona Compa (aproximativ un km).
Totodată, în cadrul acestui proiect cofinanțat din fonduri europene, vor fi înlocuite rețelele de distribuție a apei realizate din azbociment sau din oțel. Lungimea totală a acestui tip de rețele încă existente este de 3,6 km, la care sunt racordați 7.500 de sibieni. Pentru înlocuirea acestor conducte vor fi efectuate lucrări pe zece străzi - Privighetorii, Calea Cisnădiei Plugarilor, Aaron Pumnul, Gorăslău – Aleea Haiducului, Rahovei – Aleea Şelimbăr, Al. Roşiorilor şi O. Goga, informează reprezentanții SC Apă-Canal SA.

Cele mai ample lucrări: la reabilitarea canalizărilor

Mai bine de 14,5 km de rețele de canalizare ar urma să fie reabilitate la Sibiu după finalizarea acestui contract. De un sistem mai bun de canalizare ar urma să beneficieze peste 10.000 de sibieni. Lucrările vor afecta multe cartiere din Sibiu.
Lazaret: Toamnei, Diaconovici, E. Varga, Luceafărului, Arcului, Lupeni, Libertăţii, Lebedei, Abrud, Mureşului, Moara de Scoarţă, Călan, Anatole France, Solidarităţii ( nod de intersecţie).
Terezian – Ţiglari: Lungă, Măgheranului, Cuptorului, Ţiglari – zona de blocuri.
Ştrand : Gârlei – Fântânii, colector Transilvaniei – Cârlova – Maramureşului, colector O. Goga, colector Cristian – Cantemir – Bârsei.
Hipodrom – Vasile Aaron: Aleea Biruinţei, Aleea Fraţii Buzeşti, Aleea Buia.
Zona Ştefan cel Mare: colector I. Creangă – Triajului – Ştefan cel Mare, subtraversare CF Coposu – Calea Guşteriţei, Gheţăriei, Fabricii, Şerbota.

Canalizare nouă

Alături de lucrările de reabilitare, contractul de execuție semnat azi include și construirea de rețele de canal în zone unde nu există așa ceva. Sibiul va avea peste doi ani și jumătate o canalizare extinsă cu 4,2 km, care să deservească aproximativ 800 de locuitori. Zonele vizate sunt Viile Sibiului, prelungirea Săcel, Carterul Veterani.

Șelimbărul, la pachet cu Sibiul

În cadrul acestui proiect sunt prevăzute lucrări și în comuna Șelimbăr. Cea mai costisitoare este cea de aducțiune și construirea a unui rezervor de înmagazinare a apei potabile în localitatea Mohu. La Șelimbăr va fi construită o nouă stație de pompare a apelor uzate, alături de un nou sistem de aducțiune a apei potabile.

60,4 milioane de lei, suma totală. Profitul, împărțit la trei

Contractul semnat de asocierea Hidroconstrucția SA București,  Construcții SA Sibiu și Universal Business SRL Sibiu are o valoare totală de 60,4 milioane de lei, cu tot cu TVA. Hidroconstrucția SA are un procent de 51% în cadrul asocierii, celelalte două societăți sibiene având câte 25%, respectiv 24%. ”Avem experiență în acest domeniu, contractele de aceste gen având o valoare de peste 250 de milioane de euro, numai pe fondurile ISPA. Pentru că astfel de lucrări produc, inevitabil, și disconfort, vreau să cer de pe acum scuze sibienilor”, a declarat Emil Timofti (foto dreapta), directorul general al Hidroconstrucția SA București.
Alături de el, directorul general al SC Apă-Canal SA, Mircea Niculescu (foto stânga), spune că lucrările prevăzute în noul contract vor ”aranja orașul”. ”Am dori ca lucrările să înceapă în cel mult o lună. Nu vor fi schimbate chiar toate rețelele vechi, între care mai există unele funcționale. Acestea rețele existente și dimensionate corespunzător se vor «împleti» cu noile rețele acum construite și reabilitate, precum și cele modernizate sau extinse pe mai vechiul proiect cu finanțare ISPA”, spune Niculescu.

Contractul a fost semnat la sediul Primăriei Sibiu, în prezența primarului Klaus Johannis, a președintelui CJ Martin Bottesch, a viceprimarului Virgil Popa și al directorului Agenției Regionale de Protecție a Mediului, Daniela Stoica. ”Am ținut ca acest contract să fie semnat în sediul Primăriei, pentru a-i fi dată greutatea cuvenită. Vom avea un număr impresionant de lucrări care vor îmbunătăți serviciul de apă și canalizare”, a spus Johannis.

Date financiare

Extindere și reabilitare rețele de apă în municipiul Sibiu – 11,81 milioane de lei
Extindere și reabilitare rețele de canalizare în municipiul Sibiu – 31,91 milioane de lei
Aducțiune apă potabilă în comuna Șelimbăr – 0,32 milioane de lei
Stație pompare ape uzate în localitatea Șelimbăr – 0,46 milioane de lei
Aducțiune și rezervor înmagazinare apă potabilă în localitatea Mohu – 0,56 milioane de lei
Organizare de șantier – 0,1 milioane de lei
Sume provizionate – 1,04 milioane de lei
Dotări – 2,52 de milioane de lei

Sursa: SC Apă-Canal SA Sibiu
Sumele nu includ TVA


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

rudolf

Acum 12 ani

iuda =deleanu bratu ,nici o zi fara fotografia dumnezeului vostru adolf iohANNUS. ce jigodii taratoare sunteti
Raspunde

david

Acum 12 ani

rudolf-ROGOJINA.Culca-te ca e tarziu
Raspunde

@1

Acum 12 ani

Ia pluta si mergi pe cibin de\'vale... la fratii tai oltenasi.
Raspunde

Adriana

Acum 12 ani

Dar la Cisnadioara pe cand apa? O zona atat de vizitata fara apa potabila...
Raspunde

Dorin

Acum 12 ani

Am vazut ca incep asfaltarile... In fata Centrului de Afaceri de la Sala Transilvania (ghici al amicului cui este????) se toarna a treia oara bitum in 18 luni!!!! Sunt strazi neasfaltate de zeci de ani, dar... Votati-l din nou sa mai dea un asfalt pe la el prin fata casei si pe la prietenii lui!
Raspunde

J

Acum 12 ani

Bai Dorine nu fi trist, ca 4 ani tot el ne va face pana la urma si asfalt pe la noi, ca daca il schimbam isi pun ceilalti asfalt la ei(in buzunare):))
Raspunde

@1

Acum 12 ani

rogojina, intoarce-te in sud la tine
Raspunde

K. Johannis

Acum 12 ani

La Cisnadioara o sa turnam asfalt, in celelalte cazuri o sa turnam apa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus