Marţi,
02.06.2020
Ploi Scurte
Acum
12°C

”Nici administratia orasului nu stie cu adevarat cine si ce a fost Vasile Aaron”

20 Mai 2012 23:51

Doi cercetători și profesori sibieni, Liliana şi I. N. Popa, și-au propus să scrie o carte despre adevăratul Vasile Aaron. În Sibiu, toți avem impresia că îl cunoaștem de-o viață, dar foarte puțini dintre noi știu să spună câteva lucruri despre el. Așa că i-am întrebat pe autorii volumului: "O carte necesară despre un român pe nedrept uitat  - Vasile Aaron”.

R.: Care este legătura lui Vasile Aaron cu Sibiul?
I.N.P.: Deşi Vasile Aaron s-a născut la Glogoveţ, lângă Blaj, nu greşim cu nimic dacă îl declarăm sibian, căci aici a trăit şi a lucrat după absolvirea cursurilor de drept la Cluj, până la prematurul său sfârşit din 1821. Până acum nimeni nu a pus în evidenţă amănuntele existenţei sale sibiene, fiind menţionat doar faptul că a fost avocat la Sibiu şi că aici a publicat nişte cărţi. Realitatea este că el s-a stabilit la Sibiu la 24 de ani, în 1804, şi a rămas aici până la sfârşitul vieţii. Aici a întocmit, în 1805, pentru uzul Bisericii ortodoxe române din Transilvania un îndrumar de practică juridică necesar judecării cauzelor aflate în competenţa forurilor ecleziastice. Descoperirea manuscrisului, în anul 1941, l-a determinat pe profesorul Semproniu Lupaş să-l declare pe Aaron cel dintâi autor al unui tratat de drept în limba română. În urma unor examene de specialitate Vasile Aaron a primit „ stallum agendi” din partea Universităţii săseşti, fiind primul român care a obţinut dreptul de a pleda în faţa instanţelor de judecată săseşti. La Sibiu şi-a întemeiat o familie. Tot aici şi-a publicat scrierile, în tipografia lui Johann Andreas Barth ( cu excepţia primei ediţii din Patimile şi moartea Domnului, apărută la Braşov, în 1805).

Rep. Aţi afirmat în monografie că Vasile Aaron a fost perceput drept un avocat al românilor.
L.M.P.: Pe parcursul celor 17 ani petrecuţi la Sibiu, a avut clienţi din toate straturile sociale şi din toate naţiile Transilvaniei. Cei mai mulţi au fost români. Normal, pentru că românii erau şi cei mai numeroşi şi cei mai năpăstuiţi. În toţi acei ani de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de al XIX-lea, românii reveneau în petiţiile adresate Curţii de la Viena cu solicitarea de a avea reprezentanţi din rândul lor la toate nivelele administraţiei, considerând aceasta ca o condiţie obligatorie a recunoaşterii şi a apărării drepturilor lor. Când Vasile Aaron a ajuns avocat la Sibiu, românii au considerat poziţia lui ca pe un dar al providenţei. Din informaţiile pe care le deţinem reiese că nu i-a dezamăgit. Documentele ni-l prezintă ca apărător al obştilor ţărăneşti, majoritatea ale românilor, aflate în conflict cu autorităţile săseşti. Fruntaşul astrist Iosif Sterca-Şuluţiu afirmă că Vasile Aaron a fost cel care a purtat marele proces început de măierenii sibieni în anul 1804 şi tergiversat până în 1820, când Curtea vieneză a impus autorităţilor de pe Fundus Regius obligaţia de a respecta edictele de concivilitate şi de a permite românilor să deţină proprietăţi în interiorul aşezărilor săseşti. Acea decizie favorabilă românilor sibieni este cu atât mai importantă cu cât ea a constituit apoi un precedent invocat şi de românii din alte localităţi transilvănene aflaţi în conflict cu administraţia săsească.

Rep. Consideraţi că Vasile Aaron este suficient apreciat şi reprezentat la Sibiu, unde a trăit cei mai mulţi ani din scurta sa viaţă?
L.M.P.: Nicidecum. Faptul că există un cartier care îi poartă numele se datorează unei situaţii conjuncturale din 1947, pe care am prezentat-o în carte. Nici administraţia oraşului nu ştie cu adevărat cine şi ce a fost Vasile Aaron, nici majoritatea concetăţenilor noştri. Cartea noastră oferă informaţii, dar nu poate ţine locul unor elemente materiale prin care să i se perpetueze memoria. Un bust pe aleea personalitatilor în parcul ASTRA ar fi binemeritat. Nu poate fi însă realizat, căci nu există nici o imagine a lui Aaron. Administraţia ar putea lua în considerare posibilitatea ridicării unui monument comemorativ în cartierul Vasile Aaron, însoţit de marcarea prin placă memorială a măcar uneia dintre casele în care el a locuit în Sibiu, locurile respective fiind acum cunoscute datorită cercetărilor pe care le-am întreprins.
 

Comentarii

1 comentarii

aMOLHycl

Acum 7 ani

wow gold!All wow gold US Server 24.99$/1000G on sell! Cheap wow gold,wow gold,wow gold,Buy Cheapest/Safe/Fast WoW US EU wow gold Power leveling wow gold from the time you World of Warcraft gold orreded!wow power leveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power levelingcheap wow power leveling wow power leveling buy wow power leveling wow power leveling buy power leveling wow power leveling cheap power leveling wow power leveling wow power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling buy rolex cheap rolex wow gold wow gold wow gold wow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow goldwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power levelingwow power leveling -35238348192005
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus