Tradiţia începută în 2007, anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, continuă şi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. TIFF Sibiu 2012 aduce o selecţie de 50 de filme, printre care şi cele mai noi producţii româneşti. „Filmul românesc are un public foarte mare. Vom prezenta cele mai noi filme româneşti în prezenţa echipelor care au lucrat la noile producţii apărute în cinematografia românească”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul Festivalului, în conferinţa de presă premergătoare TIFF Sibiu 2012.
Selecţia de filme româneşti este prima direcţie dintre cele trei spre care se îndreaptă festivalul, care va deveni, în curând, unul de sine stătător, şi va lega cinematografia de restul artelor. „O altă direcţie nouă a festivalului de la Sibiu se leagă direct de proiectul baroc al Sibiului din acest an. Vom avea o mini-secţiune de 3 filme care prezintă barocul în forme diferite. Barocul nu e neapărat o epocă, ci mai mult o serie de caracteristici şi pe toate le veţi regăsi în filmele acestei secţiuni”, a declarat Tudor Giurgiu.
Cea de-a treia direcţie a festivalului este legată de relaţia filmului cu celelalte arte. „Aceasta este identitatea pe care, de fapt, vrem să o dăm viitorului festival la Sibiu. Sunt filme despre muzicieni, despre regizori sau artişti vizuali. Cele două documentare despre Woody Allen şi Roman Polanski, alături de documentarul lui Martin Scorsese despre George Harrison, sunt elocvente pentru această nouă direcţie a festivalului de film de la Sibiu”, a adăugat directorul TIFF.
TIFF Sibiu 2012 vine cu o serie întreagă de noutăţi. Faţă de anii precedenţi, Festivalul de Film de la Sibiu programează două proiecţii spectacol. Filmul mut „Faust” va fi proiectat în Cetatea de la Cisnădioara, acompaniamentul urmând să fie realizat live de ansamblul EINUIEA. Debutul regizoral al lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”, va avea proiecţia specială în Muzeul în Aer Liber Astra din Dumbrava Sibiului, un decor „cu o ambianţă similară, asemănătoare celei din film, o coincidenţă foarte amuzantă”, a susţinut Tudor Giurgiu.
Ediţia 2012 a TIFF Sibiu va fi deschisă de coproducţia româno-austriacă „Fraţii de cruce”, în regia lui Wolfram Paulus. Filmul este povestea a doi adolescenţi, Ferry şi Alex, pe care războiul îi pune la încercare, iar cea mai mare parte a cadrelor de exterior au fost filmate în Sibiu, în vara anului trecut. „Este un film de familie, dar în acelaşi timp şi un semn bun, ca să arătăm că Sibiul este o locaţie ce merită speculată de cineaştii din întreaga lume”, mai spune Tudor Giurgiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Woody Allen , Dumbrava Sibiului , Tudor Giurgiu , Festivalului Internaţional , Aer Liber Astra , Silviu Purcărete , Roman Polanski , Film Transilvania , Martin Scorsese , Capitala Culturală Europeană , Wolfram Paulus , George Harrison
Vizualizari: 339
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Bike
Acum 6 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 7 ore
Acolo Duța
Acum 7 ore
Gheorghe Ion