Curtea de Apel Alba a decis: istoria încredințării teraselor din zona lacurilor de la Ocna Sibiului, pe următorii 25 de ani, trebuie din nou pusă în judecată de Tribunalul Sibiu. În paralel, în cadrul cercetărilor demarate de Serviciul de investigare a fraudelor pe această temă, Direcția Finanțelor Publice Sibiu susține că la Ocna Sibiului s-a respectat legea, dar interpretează legea un pic diferit față de Ocna Sibiului.
Ca scurtă recapitulare, la Ocna Sibiului a fost organizată o licitație pentru concesionarea mai multor terenuri din zona lacurilor, pe următorii 25 de ani, pentru amenajarea de terase și de campinguri. La licitație, cel care a ofertat cele mai mari sume pentru patru terenuri, a fost descalificat pe un motiv discutabil, care face obiectul unui proces pe rol, proces care a născut la rându-i altele. În locul celui descalificat, au fost declarate câștigătoare alte două societăți, ale căror acționari, întâmplător, au legături, inclusiv de rudenie, cu unele persoane din Primărie.
Poliția cercetează și găsește un nou motiv
Remus Ivanciuc este asociatul SC Ivan Group SRL, firma care la licitația de la Ocna Sibiului, din noiembrie anul trecut, a fost descalificată de comisia de licitație. Motivul comisiei este legat de faptul că SC Ivan Group SRL a depus în cadrul licitației o ofertă valabilă pe o perioadă de 90 de zile, pe când scrisoarea de confort atașată (care garanta faptul că are disponibilitatea financiară de a investi la Ocna) avea o valabilitate de doar 60 de zile. Decizia comisie de licitație a fost atacată în instanță de Ivan Group: potrivit prevederilor din caietul de sarcini, oferta era luată în calcul doar 60 de zile (nici mai mult, nici mai puțin). Prin urmare, susține Ivan Group, scrisoarea de confort are valabilitatea invocată.
Sesizate, autoritățile de control au început o anchetă. În cadrul acestei proceduri, Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul Poliției sibiene a cerut un punct de vedere și Direcției Generale a Finanțelor Publice, instituție care a avut un reprezentant în cadrul licitației de la Ocna Sibiului. Surpriză: DGFP susține că oferta celor de la Ivan Group SRL a fost respinsă dintr-un cu totul alt motiv.
Termeni tehnici
În adresa transmisă Poliției, reprezentanții DGFP susțin că nu este nicio problemă cu faptul că scrisoarea de confort a celor de la Ivan Group nu ar fi un termen de valabilitate de 90 de zile, cât era termenul de valabilitate al ofertei, asumat de SC Ivan Group. Direcția de Finanțe, prin reprezentanții săi, consideră că în neregulă la scrisoarea de confort a celor de la SC Ivan Group SRL este perioada acoperită de cele 60 de zile. ”Motivul pentru care operatorului economic SC Ivan Group SRL i-a fost respinsă oferta de către comisia de licitație s-a datorat faptului că formularele de oferte depuse la data de 21.11.2012 (o zi de luni, data la care a fost organizată licitația – n.r.) pentru cele patru loturi de teren au atașate scrisori de confort angajante emise de Banca Carpatica cu data de 17.11.2011, pentru perioada de 60 de zile, ceea ce nu acoperă durata de valabilitate a ofertei”. Cei de la Finanțe iau în calcul perioada de valabilitate a scrisorii de confort de la data emiterii acesteia (17 noiembrie) și nu de la data deschiderii ofertelor (21 noiembrie). ”Data limită pentru depunerea ofertelor prevăzută în documentație a fost 21.11.2011, dată de la care se calculează cele 60 de zile de valabilitate a ofertei, iar în cazul ofertelor respinse, scrisorile de confort angajante, deși aveau termen de valabilitate 60 de zile, au fost eliberate de instituțiile bancare cu date anterioare de 21.11.2011, deci nu mai puteau avea aceeași perioadă de valabilitate cu cea a ofertei, fiind respinse”, precizează reprezentanții Fiscului sibian.
Comisia de licitație de la Ocna Sibiului a motivat altfel respingerea ofertei SC Ivan Group. ”Oferta depusă de SC Ivan Group SRL a fost respinsă din cauza perioadei de valabilitate a scrisorii angajante prezentate, cu valabilitate de 60 de zile, respectiv până la data 19 ianuarie 2012, față de termenul de valabilitate a ofertei care este de 90 de zile, respectiv până la 19 februarie 2012, fapt care conduce la nerespectarea condițiilor impuse în Caietul de sarcini la art. 3, pct. 11”, se arată în raportul procedurii de licitație de la Ocna Sibiului.
Procese peste procese
SC Ivan Group SRL a depus patru oferte pentru tot atâtea terenuri, oferind cele mai mari preţuri dintre participanţi – duble, în unele cazuri, faţă de ceilalţi ofertanţi. Cu oferta respinsă pe motivele mai sus discutate, a acţionat în instanţă Primăria Ocna Sibiului şi Consiliul Local Ocna Sibiului, cerând instanţei să anuleze rezultatul licitaţiei. În paralel, până la soluţionarea acestui proces al cărui prim termen este abia în iulie, Ivan Group a mai demarat alte procese, prin care a cerut suspendarea procedurilor de atribuire până la finalizarea speţei principale. Altfel spus, încredinţaţi de faptul că dreptatea este de partea lor, cei de la Ivan Group susţin că Primăria din Ocna Sibiului nu ar trebui să semneze contractele de concesiune cu firmele declarate câştigătoare (SC Rareş SRL şi SC Caraiman SRL), până instanţa nu va stabili cine are dreptate referitor la disputa legată de termenele de valabilitate ale scrisorii de confort.
La Tribunalul Sibiu, procesele de suspendare a procedurii de atribuire au fost pierdute de Ivan Group. La recurs, Curtea de Apel Alba Iulia a admis solicitarea celor de la Ivan Group. A casat sentinţa de la Sibiu şi a decis rejudecarea dosarului de aceeaşi instanţă.
"Înainte, încasam 800 de milioane de la lacuri. Acum, încasăm 18 miliarde"
Primarul Ocnei Sibiului, Ioan Balteş, nu a făcut parte din comisia de licitaţie. Potrivit lui, comisia a lucrat corect, iar ofertele semnate de Ivan Group SRL au fost descalificate cu motive legale. Referitor la decizia Curţii de Apel de la Alba Iulia, Balteş crede că lucrurile nu se vor modifica nici la rejudecarea speţelor. "Părerea mea este că nu au cum să câştige procesele. Totul este cât se poate de legal şi făcut în interesul oraşului. Înainte, lacurile generau venituri la bugetul local de 800 de milioane de lei vechi. Acum, sunt de 18 miliarde de lei vechi. Am vrut să fac ordine acolo. De aceea am decis să încredinţăm terasele pe termen lung, să vină oameni serioşi care să investească aici", spune Balteş.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Alba Iulia , Ocna Sibiului , Apel Alba , Apel Alba Iulia , Ioan Balteș , Primăria Ocna Sibiului , Banca Carpatica , Tribunalul Sibiu , Direcţiei Generale , Direcției Finanțelor Publice , Ivan Group , Consiliul Local Ocna Sibiului , La Tribunalul Sibiu , Primarul Ocnei Sibiului , Remus Ivanciuc
Vizualizari: 878
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Unul
Acum 9 ore
Tulnicul de mucava
Acum 9 ore
Unul
Acum 10 ore
Canaris
Acum 10 ore
Olingpia Gafosdea