Miercuri,
01.12.2021
Cer Senin
Acum
3°C

Britanicii au pus stapanire pe Red Bull Romaniacs

 

Pentru al doilea an consecutiv și pentru a treia oară în istoria participărilor sale la Red Bull Romaniacs, britanicul Graham Jarvis a câștigat cel mai dur raliu de hard-enduro din lume. Pe locul III a urcat tot un britanic, Jonny Walker, în vârstă de 21 de ani, la prima sa ediție de Romaniacs.

Aproape 200 de rideri din 34 de țări au ajuns deja la Sibiu pentru cea de-a noua ediție a Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro din lume. Concursul a început cu tradiționalul Prolog de pe bulevardul Corneliu Coposu. 60 de tone de piatră, 300 de bușteni, 50 de tone de nisip, un container, mașini, blocuri de beton, toate s-au transformat în obstacole pe traseul Prologului Red Bull Romaniacs 2012. 10 oameni, toți membri ai clubului Crazy Bike Sibiu, au făcut în mai puțin de 24 de ore ca B-dul Coposu din centru Sibiului să se transforme într-un adevărat traseu de enduro extrem.

Ziua Prologului a început cu antrenamentele, urmate de calificări, finalele celor cinci grupe fiind transmise live pe internet. În finale s-au calificat, din fiecare clasă, primii 16 piloți. Rookie la Red Bull Romaniacs, Jonny Walker a izbutit să câștige Prologul din centrul Sibiului și a plecat primul în prima zi de off-road. Britanicul alături de ceilalți 79 de rideri care s-au calificat la show-ul de pe B-dul Coposu (câte 16 din fiecare clasă: Pro, Expert Single, Expert Team, Hobby Single, Hobby Team) au evoluat în fața a 14.000 de spectatori. Xavier Galindo și Andreas Lettenbichler au completat podiumul clasei Pro, iar cel mai bun român de la Prolog a fost Erwin Kovacks locul 5 la clasa Pro. Novice în ale GPS-ului și orientării, Jonny Walker nu și-a păstrat pentru mult timp poziția în prima zi de offroad. Graham Jarvis a fost cel mai rapid rider de la clasa Pro în prima zi de off-road, britanicul luându-şi revanşa după locul patru ocupat la Prolog. Andreas Lettenbichler şi Chris Birch s-au luptat pe parcursul zilei să mărească ecartul dintre ei însă neozeelandezul a încheiat cei 133 de km la doar şase secunde în spatele câştigătorului din 2010. Birch a plecat al optulea şi a recuperat cinci poziţii până la jumătatea traseului. Cel mai rapid dintre riderii români a fost la Pro Erwin Kovacs, în timp ce la Expert Single, Paul Harpa a încheiat ziua pe cinci. La Expert Team echipa formată din Dani Oţil şi Krisztian Nagy s-a clasat pe cinci.

Walker a revenit în ziua a doua și a intrat pe podium în a doua zi de raliu în munți. A doua zi i-a purtat pe rideri prin goluri alpine din munții Lotrioara mutând, pentru o noapte, bivuacul Red Bull Romaniacs 2012 în stațiunea Voineasa.Cea de-a treia zi de off-road l-a readus pe Chris Birch în lupta pentru un loc pe podium. Ziua a pornit în Voineasa, a trecut prin Săliștea, pe Valea Pașcoaia și s-a încheiat în satul Robești. Cu probleme mari în ziua a doua, când a avut un accident serios în zona numită „Aperitivul”, accident încheiat cu o accidentare la genunchi, Birch a avut o revenire spectaculoasă astăzi. Neozeelandezul a încheiat cursa de astăzi pe poziția a doua, după ce a plecat de la start de pe locul 7, la doar 17 minute în spatele lui Graham Jarvis. „Piciorul încă mă doare foarte tare. Însă medicul mi-a dat niște pilule miraculoase și azi am făcut o cursă foarte bună. N-am exagerat nici pe porțiunile tehnice, nici pe cele de viteză. Dacă m-am simțit obosit m-am oprit, m-am oprit și când mi-a fost sete. A fost o zi perfectă iar peisajele au fost de-a dreptul extraordinare”, a declarat neozeelandezul în finish-ul zilei a treia.

În prima parte a traseului ultimei zile de concurs, riderii clasei Pro au avut de înfruntat câteva porțiuni din cale afară de dificile. Pe Valea Sadului, la „Gravitation 0”– o coborâre amețitoare sau la „Rocky 5”– o urcare extrem de abruptă pe o potecă foarte îngustă, mulți dintre ei au pierdut minute bune, alături de mult combustibil. Graham Jarvis și-a lovit serios motocicleta și a pierdut aproape toată benzina din rezervor. „Am avut mare noroc că am ajuns la punctul de alimentare”, spunea riderul britanic. Walker a plecat extrem de decis din service point pe urmele celor doi. Până la finish nu a reușit să îi ajungă din urmă dar a câștigat etapa de astăzi la timp. Linia de start a fost trecută, în ordine, de Graham Jarvis, Chris Birch, Jonny Walker, Andreas Lettenbichler şi Xavi Galindo. Calculele făcute de echipa tehnică au pus capăt întrebărilor asupra câştigătorului locului 3. Jonny Walker a câştigat lupta cu Chris Birch pentru podium şi li se alătură germanului Andreas Lettenbichler, ocupantul locului secund şi lui Graham Jarvis, câştigătorul celei de-a noua ediţii. Cu acest titlu, Jarvis îl egalează pe francezul Cyril Despres, şi el, triplu câştigător al celui mai dur raliu de hard enduro din lume.

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus