Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Lucrari noi de canalizare in Sibiu. Garantate 100 de ani!

Apă-Canal SA a început astăzi lucrările de reabilitare a rețelei de canalizare pe încă două străzi din Sibiu. În premieră în țara noastră, lucrările presupun țevi de ceramică vitrificată, garantate o sută de ani.

Lucrările de reabilitare a canalizării au început astăzi pe strada Măgheranului, situată în cartierul Ţiglari. Pozarea celor 1.032 ml de ţeavă care alcătuieşte reţeaua de canalizare se va face în carosabil, pe sensul de mers dinspre strada Ţiglari spre strada Calea Şurii Mici. Adâncimea medie la care se va săpa pentru introducerea ţevilor cu diametrul de 500 mm va fi de 2,5 m. Reţeaua astfel amenajată pe strada Măgheranului se va descărca în cea de pe strada Paris, respectiv strada Ţiglari. Constructorul va reabilita şi un număr de 96 racorduri şi 33 de guri de scurgere.

Următoarea stradă pe care se va interveni pentru reabilitarea canalizării este strada Lungă. Diametrul conductelor pe această stradă este de 300 mm şi respectiv de 500 mm, pe o lungime de 578 de metri liniari. Ţevile vor fi introduse pe aceeaşi parte a străzii, în carosabil, pe sensul de mers dinspre str. Caragiale spre str. Popa Şapcă. Pentru a introduce ţevile săpătura va fi efectuată la 3 m. Pe această stradă se vor reabilita şi 28 de racorduri şi 19 guri de scurgere.

Constructorul va folosi în aceste lucrări ţevi de ceramică vitrificată, un material foarte nou în România. Materia primă pentru acest tip de ţevi este argila şi şamota, ţevile fiind apoi supuse prelucrării termice la temperaturi foarte înalte. Acest material are calităţi excelente în ceea ce priveşte rezistenţa chimică, rezistenţa mecanică, impermeabilitatea şi duritatea. Ţevile au o rezistenţă foarte bună la acţiunea chimică a apelor reziduale şi suportă o viteză de patru ori mai mare a apelor decât ţevile obşinuite. De asemenea, au o rezistenţă foarte bună la acţiunea utilajelor de curăţare şi decolmatare a conductelor. Aceastea au o durată de viaţă de 100 de ani, dublul duratei de viaţă a ţevilor de canalizare obişnuite.

Avem o soluție nouă nu numai pentru noi, în România, ci și pe piața lucrărilor de canalizare. Se spune că aceste tuburi de ceramic vitrificată au o durată de viață de 100 de ani sau mai mare. Acest tip de material se folosește pe aproape 9 kilometri în Sibiu, dintre care un kilometru pe strada Măghiranului”, a declarat primarul Klaus Johannis.

Aceste țevi au interiorul glazurat și din această cauză depunerile sunt foarte mici și se pretează foarte bine pentru întreținere. Toată această canalizare va fi spre beneficiul orașului și în următoarea 100 de ani toți cei care vor veni după noi vor avea foarte puține probleme”, a declarat și Mircea Niculescu, directorul Apă Canal SA Sibiu.

În cadrul acestui contract se vor reabilita reţele de canalizare pe o lungime de aproximativ 14,56 km, pentru o populaţie beneficiară de peste 10.000 de consumatori.

Lucrările se vor desfăşura în următoarele cartiere:

- Lazaret: Toamnei, Diaconovici, E. Varga, Luceafărului, Arcului, Lupeni, Libertăţii, Lebedei, Abrud, Mureşului, Moara de Scoarţă, Călan, Anatole France, Solidarităţii (nod de intersecţie).

- Terezian – Ţiglari: Lungă, Măgheranului, Cuptorului, Ţiglari – zona de blocuri.

- Ştrand: Gârlei – Fântânii, colector Transilvaniei – Cârlova – Maramureşului, colector O. Goga, colector Cristian – Cantemir – Bârsei.

- Hipodrom – Vasile Aaron: Aleea Biruinţei, Aleea Fraţii Buzeşti, Aleea Buia.

- zona Ştefan cel Mare: colector I. Creangă – Triajului – Ştefan cel Mare, subtraversare CF Coposu – Calea Guşteriţei, Gheţăriei, Fabricii, Şerbota.

Extinderea reţelei de canalizare va viza introducerea de reţea de canalizare în sistem separativ pe o lungime de 4,24 km pentru o populaţie beneficiară de aproximativ 800 locuitori. Zonele vizate: Viile Sibiului, prelungirea Săcel, Cartierul Veterani.

Contractul “Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi apă uzată din municipiul Sibiu şi  comuna Şelimbăr” a fost semnat în luna mai a acestui an. Asocierea SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, SC Construcţii SA Sibiu şi SC Universal Business SRL Sibiu au câştigat acest contract a cărui valoare este de 48.744.112,71 lei,  fără TVA, durata de execuţie fiind de 30 de luni.

Acesta este primul contract de lucrări din cadrul proiectului ”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” derulat de SC Apă Canal SA şi cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Axei Prioritare 1, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, valoarea totală a acestuia fiind de 421.453.177 lei, fără TVA. Din această sumă totală, finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune are o valoare de 322.483.325 lei, finanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat are o valoare de 49.320.978 lei, contribuţia financiară de la bugetele locale în valoare de 7.587.845 lei iar contribuţia financiară a SC APĂ CANAL SA SIBIU, în calitate de Beneficiar, are o valoare de 42.061.029 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 11 ani

Daca adancimea de ingropare medie a tuburilor de canalizare este de 2,5m inseamna ca unele PIVNITE nu vor avea panta necesara de scurgere ..si mai grav, apa din canalizare le va veni in pivnita. Diametrul de 500mm ar fi de ajuns POATE, dar cel de 300 mm in niciun caz.Si asta, pentru ca, dupa cum ii cunosc eu pe proiectanti, in loc sa PAVEZE cu pietre strada, sa aiba unde se scurge natural apa in pamant, vor ASFALTA COMPLET..si asta inseamna ca la ploaie TOATA APA de pe STRADA se va SCURGE OBLIGATORIU nUMAI IN CANAL.. La suprafata unei strazi asfaltate, inchise de rigole, starda va deveni un PARAU continuu de netrecut.. si canalele cu 300mm diametru nu vor putea absorbi intreaga cantitate de apa. Deci strazi pline de apa si pivnite inundate. Normal ar fi fost.. Strazi Pavate cu Piatra, tuburi-de-canalizare diametru 500mm peste tot si adancime de 3,5m...Dar aveti ingineri proiectanti care stiu mai bine cum se trece strada-parau in Hipodrom de exemplu, atunci cand ploua bine..
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

DURATA DE 100 de ANI ar primi avizul de PROBA doar dupa CATEVA SUTE de ANI. Prepusurile aparent stiintifice lansate de constructor sunt cel putin iluzorii. Intai trebuie PROBATE. Altfel e INDUCERE in EROARE=MINCIUNA. REALITATE este CONDUCTELE ROMANE si AQUAEDUCT-urile ROMANE au o DURATA de CATEVA MII de ANI..Nu din CERAMICA SPECIALA NOUA..ci din CARAMIDA, PIATRA si MORTAR (var-nisip-apa)amestecat cu praf-de-tuf-vulcanic sau cu praf-de-caramida. Au avut si conducte tubulare ceramice.. si mai rezista inca..tot de vreo DOUA MII DE ANI. Deci nu 100 de anisori iluzorii..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus