Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
9°C

Dobrun e om bun. De la tara, dar bun!

La Dobrun mai fusesem și vara trecută, la o nuntă, așa că știu cum arăta înainte de incendiu. În plus, vă spun sincer, din capul locului, că nu mi-au plăcut niciodată căruțele atârnate deasupra capului, manechienele luate de la magazinul Dumbrava și îmbrăcate în hainte ”tradiționale” sau muzica la saxofon care trilulează non-stop în cap. În definitiv, toți țăranii adevărați își parchează căruța în pridvor, pe tavan, nu? Cu acestea în minte și toropit de o căldură inumană, m-am adăpostit săptămâna trecută la Dobrun.

Când am văzut terasa din lemn masiv, care chiar face o umbră grosă și ușor răcoroasă, acolo m-am oprit. Din meniul ”specific tradițional românesc”, am comandat ciorbă ardelenească și la felul doi antricot de vită a la Sibiu. Chelnerul parcă mi citea gândurile, atât de rapid a fost lângă mine. În jurul meu, pentru că era ora prânzului, roia de oameni. De la corporaliști la costum pe 35 de grade, care au comandat ceva fripturi, până la muncitori în salopete care au vrut meniul zilei (supă cu găluști și ardei umplut, la 10 lei!), terasa era aproape plină.

Ciorba a venit imediat. Unică. Cum n-am mai văzut. Groasă ca o budincă, de stătea lingura dreaptă în ea. Plină cu de toate și bună de te lingi pe buze. La felul doi, a durat ceva mai mult, dar nu mi-a părut rău. A venit o farfurie mare, plină ochi, cu o carne de vită în sos atât de fragedă că se topea în gură. Nici nu aveam nevoie de cuțit să o tai. Garnitură au fost un fel de cartofi gratinați, cu brânză telemea topită și smântână peste. Un deliciu. Și asta nu-i totul. La Dobrun servesc pâine făcută în casă. Caldă, cu miez pufos, rumenă, cu un miros de cuptor ce-ți pătrunde până în suflet... Au! Auu! Și acum mă înțeapă în stomac când mă gândesc! A fost un festin. Nu mi-a mai trebuit nici desert și nici a doua bere. Și totul m-a costat 40 de lei, cu tot cu bacișiș.

Înainte de plecare am trecut rapid și pe la toaletă, așa că am intrat și în restaurantul propriu-zis. Noul restaurant vreau ză zic, restaurat. Arată exact ca înainte. Nimic, nimic nou. Iar baia este imaculată, ca nouă. Poate și pentru că este nouă.

La final, în loc de concluzie, atât mai vreau să vă spun: să zic ceva rău de Dobrun ar cam însemna să-i caut nod în papură. Ceva de genul ”terasa e prea aproape de clubul de gimnastică și trec multe fete transpirate pe acolo” sau ”e nasol că trebuia să mă întorc la redacție și nu am putut să mai beau o bere”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: La Dobrun

Vizualizari: 1257

Comentarii

2 comentarii

Florin

Acum 10 ani

Atrag atentia autorului acestui material ca nu a folosit corect cuvantul corporatist, pl.corporatisti, nu corporalisti cu e trecut in text. Rog corectarea greselii pentru a nu induce cititorii in eroare cu privire la forma corecta. CORPORATÍST, -Ă, corporatiști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Care ține de corporatism și de ideologia lui, privitor la corporatism și la ideologia lui. 2. S. m. și f. adept al corporatismului. 3. Adj. Corporativ. – Corporatism + suf. -ist. Sursa: DEX \'98 (1998) | Adăugată de IoanSoleriu | Semnalează o greșeală | Permalink
Raspunde

VzDSMhRr

Acum 10 ani

There are three ways to fix a broken ecomony. To understand these three points, consider the following equation that is used to calculate GDP.GDP = private consumption + gross investment + government spending + (exports ? imports)1. Do nothing and let it fix itself, leaving us at a lower GDP equilibrium and a higher, more long-term unemployment rate than where we originally started.2. Allow the Federal Reserve to adjust the interest rate to raise the GDP back to it's original equilibrium by creating incentive or disincentive for investing. 3. Increase government spending to make up for the lack of private consumption (The New Deal and what appears to be President Obama's approach). Both 2 and 3 have been proven to work in the past. Two is the most used because the Fed has the ability to change the money supply virtually overnight through the interest rate, while anything New Deal-esque must go through the red tape of Congress first. We saw a great example of 3 in the Bail Out bills that were actually passed surprisingly fast for Congress.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus