Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
10°C

La Dobrun, pe terasă. Specificul românesc care nu se mai schimbă

La Dobrun, pe terasă. Specificul românesc care nu se mai schimbă

Chiar dacă a trecut printr-un incendiu care a dus la un nou La Dobrun, restaurantul de pe strada cu același nume nu face parte din rândul celor în care schimbările de meniu țin pas cu sezonul. De fapt, La Dobrun pare locul perfect pentru cei plecați pe alte meleaguri, pentru care nostalgia Sibiului ”ăla fain” pe care l-au lăsat în urmă trebuie să aibă repere clare în spațiu, unde să poată fi re-digerate memoriile pozitive.

Cu alte cuvinte, deși n-am mai trecut pe la Dobrun de peste trei ani, locul părea că l-am vizitat acum o săptămână. Am ales să stau pe terasa bătută de soarele de la ora cinci. Oră la care o singură masă era liberă, sub umbrarul în al cărui acoperiș au fost inserate luminatoare din fâșii de plexiglas. Care nu doar că dădeau lumină naturală, ci și căldură apăsătoare, greu mișcată de insesizabilul vânt de la ora aceea.

În rest, terasa e cea clasică pentru restaurantele care se bazează pe meniu românesc: mese de câte șase persoane, din foi mari de lemn, cu bănci din butuci și blăni groase, ștergare de lemn și suporturi de bambus. Plus muzica ”gâjâită” ce se propaga din zona grătarului, pe sub ”plasma cu ditamai diagonala” fixată pe Discovery Channel.

Pe terasa plină la ora aceea m-am agitat la început, deoarece mi se părea că ospătarii nu mă bagă-n seamă în trecerea lor lentă printre mese. Am răsfoit de trei ori meniul, până să îmi pot destăinui doleanțele unui ospătar. Dar care a vorbit atât de ardelenește și de fain, încât aproape că mi s-a făcut rușine de gândurile-mi răzvrătite de mai devreme. ”Arta culinară, la fel ca alte arte, cere răbdare”, motto-ul de la subsolul fiecărei pagini din meniu, e respectat de ospătari.

Gustări reci, gustări calde, supe, ciorbe, pește și preparate de bază, în care ultimă categorie intră de la piept de rață pe varză, la tochitură, ciolan, pulpe la tocănițe. Cărnuri la grătar, salate și garnituri. Cam ăsta e modul în care La Dobrun îți propune ce să alegi, la prețuri parcă ușor sub media celor din centrul istoric.

Supă de pește, La Dobrun Supă de pește, La Dobrun

După 15 minute de la comandă, pe masă mi-a ajuns pâinea în două variante (una fiind prăjită cu usturoi), iar la jumătate de oră de la sosirea pe terasă am început să sorb din supa de pește comandată. La astfel de supe m-am aruncat doar în pauzele de pescuit din deltă, prin urmare tare mulțumitor a mai fost să descopăr la Sibiu o supă consistentă, al cărei gust mi l-a adus imediat în minte pe Parpanghel, lipoveanul barcagiu-ghid-bucătar la care am mâncat cele mai bune preparate din pește.

Felul principal mi-a fost plasat în față imediat ce a dispărut farfuria de supă. Și nu am putut să nu zâmbesc când am văzut cum era aranjată specialitatea bucătarului șef (căci asta am comandat) în farfurie (foto principală): mai multe fâșii din mușchi împletite și prăjite astfel încât rezulta un fel de baghetă din carne, încadrată de două bile mari de orez cu ciuperci. Fără să încerc să mă mai gândesc dacă un astfel de aranjament a fost intenționat sau ”atât s-a putut”, am apreciat însă gustul cinstit al preparatului. N-avea prin ce să strălucească, urmărind un singur scop, de bază: acela de a sătura. Probabil pentru carnivorii declarați, ar fi un adevărat festin. Pentru cei mai moderați, ca mine, n-ai cum să termini toată porția.

Mi-am mai stins setea cu o bere și, la o oră după ce m-am așezat la masă, am plecat de la același La Dobrun pe care sunt sigur că îl voi găsi și peste următorii trei ani.

66,50 de lei a costat, la final, experiența din acest cincinal: 37 de lei pentru felul principal, botezat mușchi carpatin, 13 lei – supa de pește, cinci lei – salata de varză albă, 1,5 lei pentru pita de casă și opt lei pentru o bere la sticlă.

La Călugăru`

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

S

Acum 3 ani

Pai n-ai avut cum sa gati nu pt ca nu ești carnivor mare ci pentru ca erai la al doilea fel, ma gândesc. Plasma, cine mai zice (are) plasma? Călătorii în timp din anii 2000:))
Raspunde

gospodina

Acum 3 ani

Mancare pt. oameni normali, nu pt. snobi care vor supa-crema de sparanghel cu macrisul-iepurelui sau medalion de porumbel cu brocoli gratinat si sos de rozinchini sau alte aiureli cu denumiri pompoase...
Raspunde

Nelu

Acum 3 ani

La Dobrun se mananca bine, se plateste corect, ospatari de nota 20. Ardeleni adevarati
Raspunde

Dom maistru

Acum 3 ani

La plata te o ciupit cu 2 lei ... asa de amorul artei ??
Raspunde

Mihai R

Acum 3 ani

De curiozitate, cât lași bacșiș la o astfel de notă de plată, dacă te-ai simțit bine și servirea a fost bună?
Raspunde

rosu

Acum 3 ani

Nu trebe sa dea nimica. Scrie o cronica si gata.
Raspunde

DODO

Acum 3 ani

Buna seara , in sfirsit ,scrie cineva realitatea despre Dobrun cind venim acasa ,mergem la Dobrun sa mincam zi de zi , si pina acuma ,nu sa intimplat sa nu ne placa gustul mincarii bucatarul este acelasi de cind venim aici ,cu simtul bucatariei. iar primirea prietenoasa a celor ce ne servesc este deosebit de calda . multumim intregului TEAM pentru ospitalitate, si ptr. bucatele tipice romanesti . DR- L.RAUDSZUS
Raspunde

sibianca

Acum 3 ani

A-si veni cu o recomandare ca macar intr-o zi pe saptmana sa aiba si specialitati din miel - respectiv o ciorba ca la mama acasa, o friptura sau o tocanita de miel . Ar fi ideal si ar fi foarte cautat de sibieni si de turistii din Germania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus